Ülkemizde yaşanan Koronavirüs (COVİD-19) vakaları ekonomik olarak, Kemeraltı esnafını derinden yaraladı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Covid-19 krizi nedeniyle ekonomik paketi açıkladıktan sonra gazetemize açıklamalarda bulunan Kemeraltı Semerciler Çarşı ve Mahalle Esnaf Dernek Başkanı Volkan Uzun,“Hükümetimizin hazırladığı programda perakende esnafımızın gereken desteği almadığını tüm çarşı esnafımızla istişarelerimizle belirledik. Büyük firmalar gereken desteği almış olacak ki bu gün itibariyle LC-Waikiki ve Defacto gibi daha birçok marka mağazalarını kapatmış bulunuyor. Sosyal medya gibi platformlarda yapılan açıklamalarla sokağa çıkmayın açıklamaları karışışında çarşılar boş caddeler boş mağazalar boş perakende esnafı ay sonunda yapacağı ödemeleri düşünmektedir.

Esnafımızın bir çoğu komik cirolarla dükkan kapatıyor, birçoğu siftah dahi yapamıyor. Dolayısıyla esnafın bu haline devletimizden tam destek bekliyoruz.
 
DESTEK BEKLİYORUZ
 
Türkiye’nin en büyük şaç ayağı olan biz parekende esnafının ertelemeli faizsiz kredi, ödemelerinde erteleme taleplerine kulak vermelerini istiyoruz. Bu süreçte bankalar karışışında esnafımıza tam destek bekliyoruz. Şu kelimeleri hiç duymak istemiyoruz, kredi kartı veya kredinizi geç ödemişsiniz onun için size bir ödeme çıkmıyor. Bizim için önemli olan öncelikle ‘Çek ödemeleridir.’ Çekimizi öder ondan sonra diğer ödemelerimizi geçte olsa yaparız. Bizim karşımıza böyle komik küçük meselelerle çıkmasınlar.
 
Esnaf Sanatkar ve Esnaf Odalarını göreve davet ediyoruz. Esnafımızın dertlerini yerinde inceleyip her şeyi devletten beklemeden yerinde müdahaleyle yaraların sarılmasını bekliyoruz.

Sokağa çıkılmayacaksa kimse çıkmasın. Herkes aynı haklara sahip olsun” diye ifadeleri kullandı.
 
DEVLET BİZİM ARKAMIZDA DURMALI
 
Öte yandan diğer Kemeraltı esnaflarından Hasan Uslu, ”Bekleyen kiralar ödemeler çek senet bunları yapamamamızın karışılacağımız sorunlar karşısında hep muallâk yaşıyoruz. Alacaklı Korona dan iş olmadı dinlemiyor yazdıysan öde diye kapımıza dayanır. Devletimizin sivil toplum kuruluşları ve diğer kuruluşlar buradaki esnafın sancılarını iyi analiz yapması gerektiğini düşünüyorum.
 
Hükümetimizin gerekli tedbirleri alacağına inanıyoruz. Devletimiz orta yol bulması gerekiyor hepimizin endişeleri korkuları var” dedi.
 
Kemeraltı Dernek Başkan Yardımcısı Alper Ersan ”Küçük işletmelerin devlete olan vergi, SGK primi ödemeleri, devlet bankalarına ve kefalet kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi veya kolaylaştırılması gerektiğini vurgulayarak özel teşvik ve finans imkanları hayata geçirilmeli. Esnaf kesimi için planlanacak önlemler de koronayla mücadelenin bir parçası olarak düşünülmeli. Önlem alınmadığı takdirde virüsten korunalım derken esnafları uçurumun eşiğinden kurtaramayacak hale gelebiliriz” diye konuştu.