Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin yaptığı basın açıklamasında fisfobirliğe sitem yağdı. Fiskobirliğin üreticiyi mağdur ettiğini söyleyen Fındık Üreticileri Derneği fındık manşetlerinden yola çıkarak geçmiş yılların oyunları bu yılda tekrarlanıyor bu oyuna gelmeyiz dedi.

Oyun Rekortelden Başlıyor

Fındık fiyatlarının her yıl net bir şekilde açıklanmadığını söyleyen Dernek sözcüsü İsmail Albayrak ‘Oyun rekorteden başlıyor’ dedi ve sözlerine devam etti ‘Fındıkta rekolte tespiti tamam, yıllardanberi çağrıda bulunuyoruz. “rekoltetesbiti harmanda yapılsın, üreticinin yazılı beyanına dayandırılsın, yalan, talan ortadan kalksın”. sesimizikimseler duymak istemedi, her yıl büyük tantanalarla Tarım il ve ilçe teşkilatları, Ziraat Odaları, Ticaret ve Sanayi odaları temsilcileri, Ticaret borsaları şimdide yabancı şirket temsilcileri de yeni ortaya çıktı. Karanfil sayımı, akabinde Çotanak tahmini sayımı yapılarak rakamlar açıklanıyor hiç birisi gerçeği yansıtmadığı için rakamlar aradan bir süre geçtikten sonra revize ediliyor.’ Açıklamasında bulundu.

Fındık Tefeciye Düştü

Fındığın serbest piyasaya satılması demek tefeciye düşmesi demek şeklinde konuşan Albayrak’ TMO stoktan fındık satıyor. TMO’yu yönetenlerin ihracat koşulları yaratması dururken, iç piyasaya fındık satması, üretici aleyhine, tedarikçi yararınadır. Fındığın gerçek kuruluşu Fiskobirlik diskalifiye edilerek, isminden başka işlevi kalmadı. Devreye fındığın ne olduğunu bilmeyen TMO devreye sokularak,  görülmemiş kurallar icat ederek üreticiyi ezdi, özel ve  güzel  sektörcülere istediğin gibi sömür dercesine fiyatların 7-8 Tlye  düşmesine  zemin  hazırladı  bu yılda aynı akıbeti yaşamak istemiyoruz.TMO’nun iç piyasaya fındık vermesi az olan rekoltenin yükseltilerek fiyatların düşük tutulmasına zemin hazırlamıştır. Fındığın gerçek değerinin ortaya çıkması için 1 gram bile iç piyasaya satmaması gerekir. Tarım Bakanlığına sesleniyoruz. Bu yolla fiyatların düşülmesine engel olun’ dedi.

Üretici Talepleri

Fındık hasatının başladığı bu günlerde, ilgili bakanlıklarımızın maliyetmaliyet ve taban fiyat belirlenmesini bir an önce yapmaları tedarikçilerin geçen yıldan az olmamalı ve 12-13 TL gibi görüş açıklamaları Spekülatif amaçlıdır ve kabul edilemez. Yaşadığımız fiyat artışları göz önüne alındığında, 18-20 TL taban fiyatın üreticiyi ezmeyeceği, bahçesinin bakımını özendireceğine inanıyoruz.
 
Büyük Yalan!

Fiskobirlik’in yaptığı açıklamaya Albayrak’tan tokat niteliğinde yanıt: FKB kesenin ağzını açtı, Fiskobirlik açıklamalarında fındık alımı yapacağını, açıklamıştır. 1 TL parası olmayan bir kurum nasıl 100-150 bin ton, hatta tüm ürüne talip olduğunu söylemesi büyük bir yalandır. Gerçek üreticinin kurumu olsa idi, TMO’nun açıkladığı rakamların altında değil, üstünde bir rakam açıklayarak piyasaya girerdi, Trabzon’un taşınmazını 50 milyon TL’ye satıptaTrabzonlu’nun borcunu ödemeyenlerin,  2006 ürün bedellerini kesinleşmiş yargı kararlarına rağmen bugüne kadar parasını ödemediğin üreticiler  FKB’nin  gerçek  namuslu  üreticileridir.’

Dünyanın ortak kararı Türk Fındığı rakip tanımıyor

Geçen yıl tüm dünya fındık üreticileri bir araya gelmiş, Türk Fındığının yanında kendi fındıklarının değeri olmadığını bizzat o ülke üreticileri dillendirdiler ve Türk fındığı en az bizim fındığımızdan 10-12 lira fazla olması gerektiğini sözlerine ekledi.