Dernekpazarı eski Belediye Başkanı İyi Parti Trabzon Dernekpazarı Kurucu ilçe Başkanı Cevdet Cemal Cansız Dernekpazarı Belediye Başkan Adayı oldu.
 
Cansız ilçede değişime ihtiyaç var diyerek adaylığını açıkladı. İlçede çalışmalarına başlayan Cansız projelerini, hedefleri, adaylık sürecini anlattı. Cansız tecrübeleri ile yola çıktığını önceliğinin eğitim, kentsel dönüşüm ve tarım olduğunu söyledi. Cansız’ın İşte o röportajı:

CEVDET CEMAL CANSIZ:  1956 Denekpazarı’nda doğdum. İlk ve ortaöğrenimimi Dernekpazarı’nda, Çaykara Lisesi’nde lise öğrenimimi ve Anadolu Üniversitesi’ni tamamladım. 1989 yılında siyasi hayatım beledi meclis üyeliği ve belediye başkan adaylığı ile başladı. 2019 yılında belediye başkan adayı oldum seçimleri kazandım ve bir dönem başkanlık yaptım. Arkada bıraktığımız dönem de dinlenmedeydim. Bu dönem nasip olursa tekrar göreve talibiz.


 
Eksikleri Tamamlamak İstiyoruz
 
TAKA: Vatandaşlardan adaylığınız ile ilgili nasıl bir izlenim aldınız?  Saha çalışmalarınız nasıl?
 
CEVDET CEMAL CANSIZ: Bu süreç İYİ Parti teşkilatının Dernekpazarı’nda kurulması ile başladı. Partimizi orda temsil etmeye çalıştık. Birinci dönemde eksik bıraktığımız işlerimizi tamamlamak istiyoruz. Vatandaşlar şuan da biraz temkinli. Net olarak adaylık süreci geç kaldı. Diğer adaylar belirlendikten sonra benim adaylığım gündeme geldi. Şuan yavaş yavaş başladık çalışmalara. Çalışmalarımızı tamamlayıp inşallah sonuca ulaşacağız. 
 


Vatandaş Bizi Tanıyor Biliyor
 
Halka deseler ki burada belediye başkanlığı kim yapar halkın söyleyecek olduğu Cevdet Cemal Cansız yapar derler. Vatandaşlar bizi tanıyor, mücadeleci bir insan olduğumu biliyor. Birkaç adım öndeyim. Günümüz siyasi koşullarında baskın duran bir siyasi güç var. O siyasi gücün insanların üzerinde bıraktığı etkiler var. O etkileri kırmanın zorluklarını yaşayacağız.
 
İlçemizi Eğitim Üssü Haline Getirmemiz Lazım
 


TAKA: Dernekpazarı için hedefleriniz ve projeleriniz neler?
 
CEVDET CEMAL CANSIZ:  Dernekpazarı’nın eksiklerinden yola çıktım. Bizim önceliğimiz eğitim. Geçen dönem bunun mücadelesini çokça verdik. Baya bir yol kat etmiştik. Oraya yatılı okul olan Turizm Meslek Lisesi’ni almıştık. Bunun yanında belki başka okullarda alma şansımız olacaktı. Fakat onlar olmadı. Bu yarıştan kopmamamız lazım. Dernekpazarı’nı bir eğitim üssü haline getirmemiz lazım. En az bir yatılı okul kazandıracağız. Orada olabilecek en güzel şey eğitimdir. O vadi eğitim üssü olmalı.
 
Geleneksel Ürünler, Tarım, Semp Pazarı
 


Ülke olarak sıkıntımız geleneksel ürünlerimizin yok olmaya yüz tutması. Bunun önüne geçmemiz lazım. Tarım ile ilgili sorunları çözeceğiz. Elde edilecek ürünleri de semt pazarında satmanın yollarını açmamız lazım. Bunun gayreti içinde olacağız. Hayvancılık ve hayvansal ürünler ile ilgili çalışmalarımız olacak. Aileler bu alanda desteklendiği takdirde, ürünlerinde belediye öncülüğünde pazarlandığı takdirde belli bir noktaya gelinir. Bunlar hemen olacak işler değil.
 
Esnafın Önünü Açacağız
 
Çayın gidişatı iç açıcı değil. Düşüncem çay üreticisini Kooparatif aracılığı ile çay fabrikası sahibi yapmak. Bunun öncülüğünü yapmak. Çay tarımı, imalatı ve satışı noktasında öncülük yapmak amacındayız. Folklorik değerlerimizi ortaya çıkarmak istiyoruz. Bununla ilgili bir çalışmamız var kitap şeklinde. Yıl içine yayılacak festivaller ile beraber en azından oradaki esnafın gelirlerini artırmak amacı ile çalışmalarımız olacak. Senede 7 festival yaparak hareketlilik kazandırmak istiyoruz. Esnafa dönük bir çalışmamız.  


 
 Birlikte Hareket Edeceğiz
 
Benim dönemimden kalma hazır kanalizasyon projesi var. Uygulaması yapılmamış. O zaman 4 mahalleydik şimdi 14 mahalleyiz. Bu mahallelerin büyükşehri ilgilendiren konularını koordineli bir şekilde yapma arzusundayız. Yönetim anlayışımız ‘ben bilirim’ değil  ‘biz’ olacak. Muhtarımız ile birlikte hareket edeceğiz. Böylece hizmet daha çabuk yerine ulaşmış olacak.
 
Eksiğimiz Kentsel Dönüşüm
 
En büyük eksiğimiz kentsel dönüşüm. Dönemim de bakanlıkta olurunu aldım. Bakanlık benden proje istedi. Projeden sonra bir ay seçime bir zamanımız vardı. Arkada bıraktığımız dönemde kentsel dönüşüm iptal edildi. Yöre mimarisine yakışır bir şekilde yeni bir Dernekpazarı elde etmek için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz.
 
Belediye Zarar Etti
 


Birde mevcut belediye yönetimini bırakmış olduğu bir eksik var. Belediye’nin bütçesine de ciddi anlamda bir yük getiriyor. Bizim orda bir taş kırma tesisimiz vardır benden 3 dönem önce yapılmış bir tesis. Bizim dönemimizde biraz aksak çalışıyordu. Biz bunu yap, işlet, devret modeli ile kiraya verdik. 2010 yılında verdik. Kiralarda aksamalar oldu. Mahkeme sürecine taşındı. Zorla tahsilat yaptık. Bizden sonra ki arkadaşın döneminde de devam etti. Fakat 2019 yılbaşında tesisi tahliye kararı ile boşaltmaya gittiler. Vatandaş yapmış olduğu yatırımı söktü, aldı, toparladı gitti. 10 yılın tamamlanmasına 1 buçuk yıl kaldı. 1 buçuk yıllık kira gitti. Tesisi faal bir iş makinesi ile teslim etmiştik. Hurda haline geldi. Şimdi burada bir soru yöneltiyorum. Suçlama yapmıyorum. Tahmin ediyorum 2-3 milyon civarından Dernekpazarı Belediyesi’nin kaybı var. Belediye bu kadar fedakarlığı neye karşı yaptı? Bunun karşılığında ne aldı? Tamam, tahliye etmesi doğru da 1 buçuk yıllık kira gitti, iş makinesi gitti, tesise yapılan masraflar gitti. Benim amacımı şu; müfettişleri bir baksın bakalım ne var ne yok orada. Burada bir kayıp var. Bu kaybın karşılığında bir şeyler elde edilebilmeliydi, edilmedi. Niçin verildi? Benim üzerimde durduğum konu devlet burada haklarından neden vazgeçti? Dernekpazarı Belediyesi’nin bugün kasasını açsanız 5 kuruş bulamazsınız. Gelir yok. Fakat var olanı neye karşı feda ettik. Bize ikinci bir Dernekpazarı mı var dediler.
 
Vatandaşımız Doğru Kararı Verecektir
 
Vatandaşlarımız şuan da mevcut belediye başkan adaylarını, hepsini az çok tanıyorlar. Beni de tanıyorlar. Ben vatandaşın bu tanıdıkları adaylar üzerinde çok doğru bir değerlendirme yapacakları kanaatindeyim. Hepimizi biliyorlar. Vatandaşımız en doğru kararı verecektir.