5 yıl önce resim çizmeye başlayan Filiz Naz ile ressamlığa giden yolu ve sanatı konuştuk
 
Filiz Naz Muş’ta doğdu, aslen Çaykaralı. Ev hanımıydı, 5 yıl önce Ressam Yüksel Baydar ile yolu kesişti. Baydar ile yolunun kesişmesi çocukluk hayalinin gerçekleşmesine kapı açtı. 5 yıldır çok sayıda resim çizdi karma sergilerde yer aldı. Harika eserlere imza atıyor. Filiz Naz ressamlığa giden yolda deneyimlerini bizimle paylaştı ve kadınlara önemli mesajlar verdi. İşte o söyleşi;
 

TAKA:  Sizi tanıyabilir miyiz?
 
FİLİZ NAZ:  Ben Filiz Naz 1970 Muş doğumluyum. İlk orta ve lise öğrenimimi Trabzon'da tamamladım. Bir oğlum ve bir kızım var.  Aslen Trabzon Çaykara 'lıyım. Burada yaşıyorum. Trabzon’u çok seviyorum.
 
5 Yıl Önce Başladım
 
TAKA:   Ne zamandır sanatın içinde varsınız?
 
FİLİZ NAZ: Kendimi bildim bileli resme karşı büyük ilgim ve sevgim vardı. Ancak beş yıl önce Yüksel Baydarla yolum kesiştiğinde bu merakımı hayata geçirme imkanı buldum. Bu vesileyle kendisine de çok teşekkür etmek isterim.
 

Doğayı Çizmeyi Seviyorum
 
TAKA: Eserlerinizde hangi konu üzerinde yoğunlaşıyorsunuz? Tarzınızı nasıl tanımlarsınız?
 
FİLİZ NAZ: Ben insanın gördüğünü, benim duyularıma yansıdığı yönüyle çiziyorum. Konularımın çoğu doğadan ama en çok da Karadeniz. Tablolarımda eski sokaklar, manzara ve doğadan alıntılar yaparak çalışıyorum. Son dönem portre denemeleri yapıyorum.  Şu an doğacı klasizm diyebiliriz.
 
Çok Sayıda Sergiye Katıldı
 
TAKA:  Kaç sergide yer aldınız? Kişisel sergi açmayı düşünüyor musunuz?
 
FİLİZ NAZ: Yurt içinde birçok karma sergiye katıldım. Henüz kişisel sergim yok. Önümüzdeki yıl ilk kişisel sergimi açmayı düşünüyorum.
 
Hedefim Kendi Tarzımı Oluşturmak
 
TAKA: Etkilendiğiniz ressamlar var mi?
 

FİLİZ NAZ:  Tabiî ki elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum. Ama benim asıl hedefim, kendi tarzımı oluşturmak. Da Vinci ve Rembrandt en beğendiğim ressamlar.
 
Trabzon Sanatta Önemli Bir Şey
 
TAKA: Trabzon'u sanatta nerede görüyorsunuz?
 
FİLİZ NAZ: Trabzon varoluşundan bugüne, medeniyetlere ev sahipliği yapmış, önemli bir kültür, tarih ve sanat şehri. Türkiye genelinde sanatsal özellikleriyle fark oluşturan bir şehir.
 
Günlük Hayattan Kurtulun
 
TAKA:  Kadınlara vermek istediğiniz mesaj var mı?
 
FİLİZ NAZ: Günlük hayatın endişeli uğraşlarından sıyrılıp, hayallerinde ne varsa tuvalde gerçekleştirmek, renklerle özgürce oynamak, başka bir boyutta zamansız hissetmek bütün hanımlara iyi gelecektir. Hepsini bu büyülü dünyaya davet ediyorum.
 
Sanatçı Işık Görevi Görür
 
TAKA:  Bizimle deneyimlerinizi paylaşır mısınız?
 
FİLİZ NAZ: Sanatçının en büyük özelliği, toplumun birkaç adım önünde gidiyor olmasıdır. Daima toplumun yolunu aydınlatan ışık görevi görmelidir. Gerçekleri estetik öğelerle birleştirerek, insanların zihnine kazıyan ve aydınlık çağların başlamasına destek olan kişidir.  Bu bağlamda sanatçılara verdiğiniz destekler için, şahsınızda sizlere teşekkürü borç biliyorum.
 
Çocuklarımızı Gençlerimizi Sanata Yönlendirelim
 
TAKA:  Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
 
FİLİZ NAZ: Sevginin, hoşgörünün, tahammülün gitgide azaldığı bu zamanda, sanata her şeyden çok ihtiyacımız var. Çocuklarımızı, gençlerimizi mutlaka bir sanat dalıyla ilgilenmeye teşvik etmeliyiz.
Sonay ÇALUK