Küresel Gazeteciler Konseyi(KGK) Trabzon İl Temsilciliğine atanan Ahmet Külekçi ile Konseyin hedeflerini ve geleceğini konuştuk.
 

KURUCU Genel Başkanlık görevini Mehmet Ali Dim’in yürüttüğü Küresel Gazeteciler Konseyi’nde (KGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen KGK kuruluş onayının sevinci yaşanmıştı.. 14 Ekim 2019 tarih ve 1660 sayısı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararda “Merkezi Ankara ilinde olmak ve uluslararası faaliyette bulunmak üzere Küresel Gazeteciler Konseyi Birliği’nin kurulmasına, 3335 Sayılı Uluslararası Nitelikteki Teşekküllerin Kurulması Hakkında Kanun’un 1’inci maddesi gereğince izin verilmiştir” ifadesi yer almıştı. Konsey geçtiğimiz haftalar içinde ilk toplatışını yaparak 79 ilde temsilci atadı. Trabzon Temsilciliği görevine seçilen  Ahmet Külekçi ile konsey hakkında görüştük
 
Ailenin İçinde Olacağım
 
TAKA: Öncelikle Ahmet bey hayırlı olsun yeni göreviniz. Bize biraz Küresel Gazeteciler Konseyi ile ilgili bilgi verir misiniz?
 
Ahmet Külekçi: Teşekkür ediyorum. Başkanlığını deneyimli gazeteci Mehmet Ali Dim beyin yaptığı Küresel Gazeteciler Konseyi(KGK) kuruluş onayı aldıktan sonra etkin olarak faaliyetlerine başladı. Konsey, Türkiye, Orta Asya, Kafkaslar, Balkanlar ve Ortadoğu öncelikli olmak kaydıyla, tüm ülkelerde gazetecilerin mesleki, sosyal ve kültürel değerlerini arttırıcı, kaynaşma ve dayanışmayı geliştirici önlemler alınmasını sağlamak üzere çalışmalar yapmak amacı ile kuruldu .Oldukça iyi niyetli ve samimi bir yönetim anlayışı ile üstlendiği misyon ve vizyona uygun çalışmalar yapacağından şüphem olmadığı için bende görev aldım. KGK Trabzon İl Temsilcisi olarak bende bu ailenin içinde olacağım
 
Önemli Kararlar Aldı
 
TAKA: İlk toplantı nerede gerçekleşti nasıl kararlar alındı?
 

Ahmet Külekçi: KÜRESEL Gazeteciler Konseyi (KGK) Yönetim Kurulu, ilk kez Ankara Çankaya’daki genel merkez binasında gerçekleşen aralık ayı olağan toplantısında önemli kararlar aldı. Genel Başkan Mehmet Ali Dim başkanlığında yapılan toplantıya, Genel Başkan Vekili Osman Altınışık, Genel Başkan Yardımcıları Bülent Aydemir, Veli Altınkaya ve Elşad Eyvazlı ile Genel Sekreter Kahraman Halisçelik, Genel Sekreter Yardımcısı Aynur Tattersall ve Genel Mali Sekreter Lütfü Karakaş, Genel Mali Sekreter Yardımcısı Mehmet Çetinkaya ile Yaygın Medya Meclisi Başkanı Salih Zeki Sarıdanişmet ve Yerel Medya Meclisi Başkanı Yusuf Ziya Çakır katıldı. Genel Başkan Dim’in açılış konuşması sonrasında yönetim kurulu üyeleri de kendi sorumluluk alanlarına giren konularda bilgi verdiler.
 
2020 Yılında Etkinlikler Gerçekleşecek
 
TAKA: Küresel Gazeteciler Konseyinin yeni yılda nasıl faaliyetleri olacak hangi etkinlikleri gerçekleştirecek?
 
Ahmet Külekçi: Herşeyden önce şunu belirtmek isterim ki Küresel Gazeteciler Konseyi bireyler üzerinden değil örgütlü bir anlayış ile hareket etme noktasında kararlı. Zaten kurucu organları da incelerseniz (http://www.kureselgazetecilerkonseyi.org/) bunu görürsünüz. Genel Başkanımız sayın Mehmet Ali Dim’e bu noktada herkesin güveni ve desteği tamdır. Konseyimiz yurtiçi ve yurtdışında misyonuna uygun olan çalışmalarını büyük bir özveri ve heyecanla sürdürmekte olup  2020 yılında da en az 3 yurtdışı ve en az 3 de yurtiçi etkinlik planlamakta. Sayın başkanın da belirttiği üzere her alanda yerli ve milli duruşumuzla saygın bir yer edinmeye başladık. İnşallah birkaç yıl sonra çok farklı ve çok daha güzel şeyler söylüyor ve yapıyor olacağız.”
Gazetecileri Mesleki Başarıya Teşvik Etmek
 
TAKA: 79 ilde örgütlenme tamamlandı ne zaman nasıl karar verildi temsilciliklere?
 
Ahmet Külekçi: Yönetim kurulunun onayıyla 79 ilde temsilciler atandı. Ayrıca, her temsilcimizin ismini kendi İl Valilik makamına da birer yazıyla bildirildi. Çok titiz bir araştırma ve inceleme neticesinde belirlenen temsilcilerimiz kendi şehirlerinde mesleki kariyerlerinin zirvesinde olan gazetecilerden oluşuyor. Bu aynı zamanda çok ciddi bir dayanışma-kaynaşma ve paylaşmanın da yolunu açacak. Son dönemde iyiden iyiye kaybolan gazetecilik mesleğinin güvenini-saygınlığını ve itibarını yeniden kazanma noktasında tarihi bir adım olarak ta görüyorum. Bu oluşumun aynı zamanda böyle bir misyonu da olacak. Gazetecileri mesleki başarıya teşvik etmek, başarılı gazetecileri ödüllendirmek, bu amaçla çeşitli yarışmalar düzenlemek, mesleki alanda dayanışmayı güçlendirmek, üyelerin çalışma koşullarının geliştirilmesi için proje-program gibi etkinlikler yapmak, gazetecilik mesleğinin gelişmesine katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik ve takdir etmek de konseyimizin asli görevleri arasında yerini almaktadır.

Olumsuz Algıların Giderilmesi
 
TAKA: Küresel Gazeteciler Konseyinin mesleki dayanışma noktasında farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliği var mı?
 
Ahmet Külekçi: Bu konu konseyimizin misyon ve vizyon görevleri noktasında şu şekilde özetlenmişitir. Aynen sizinle paylaşmak isterim. Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve bağlı kurum ve dış misyonlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve bağlı Kamu Diplomasisi Başkanlığı ve diğer daire ve kurumlar, Türk Konseyi, TÜRKSOY, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Basın İlan Kurumu, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), Üniversiteler, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları gibi ilgili kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra ilgili STK ve meslek örgütleri ile görev alanlarına giren konularda, diğer ülkelerde de ilgili STK, meslek örgütü, kurum ve kuruluşlarla ortak projeler yürütür ve ilgili kurullarda görev alır. Türkiye ve üye veren dost ülkelerin ortak değerlerinin tanıtılması, bunlarla ilgili ikinci ve bir üçüncü ülkelerde çeşitli iletişim araçları yoluyla doğru bilgilendirme, tanıtım, olumsuz algıların giderilmesi, toplumlar arasında kaynaşma ve dayanışmayı arttırmak amacıyla söz konusu ülkelerdeki medya kuruluşları ve gazetecilere yönelik konferans, seminer, sempozyum, festival, karşılıklı tanıtım toplantıları ve ikili diyaloglar gerçekleştirir.