Millet İttifakının Beşikdüzü Belediye Başkanı Adayı CHP’li Ramis Uzun Taka gazetesine konuştu: 
 
Ramis Uzun. Önce insan sonra Belediye Başkan adayı. Beşikdüzü’nün beyefendi insanı. İlçede 5 yıl Belediye Başkanlığı yaptı. Büyük hizmetlere imza attı. Sonra sandığa girdi ve kaybettti. 

Demokrasi dedi ve kimseye kızmadı, kimseye küsmedi. 5 yıl süreyle yine insanların içinde oldu, acı da sevinçte onlara omuz verdi. Ve 5 yılın sonunda da Beşikdüzü halkı yeniden onu Belediye Başkan adayı olarak görmek istedi. Hiç tereddüt etmeden de Millet ittifakının adayı oldu, sahaya çıktı.
 
Ramis Uzun Beşikdüzü’nde bıraktığı yerden devam ediyor. Seçilmesi halinde yapacağı projeleri ortaya koydu ve merkezde mahallelerde insanlara bu kez ‘Desteğiniz bekliyorum’ diyerek gitti. Uzun gittiği her yerde her mahallede yine ilgi görüyor. Uzun’la sohbet ettik, projelerini dinledik. Ve özetledik:  
 
TAKA: Sevgili başkan TAKA gazetesi Marmara bölgesinde ve Karadenizin diğer illerinde de yayınlanıyor, sizi onlara da tanıtmak isteriz?

1956 yılında Beşikdüzü Şahmelik Köyü’nde doğdum. Atatürk Üniversitesi   Ziraat Fakültesi’nden Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldum.

Trabzon Köy Hizmetleri 11. Bölge Müdürlüğü’nde, Planlama ve Proj Şube Müdürlüğü, Ordu Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, Trabzon İl Özel İdaresi’nde Avrupa Birliği Projeler Genel Koordinatörlüğü, 2009-2014 yılları arasında Beşikdüzü Belediye Başkanlığı görevlerinde bulundum. Görev süremde herkesin Belediye Başkanı olmaya çalıştım. Çevre belediyeleleri ile de uyumlu idik. 2019 Yerel Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi Beşikdüzü Belediye Başkan Adayı oldum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. 

Önce Şeffaf Bir  Belediye

TAKA: Gelecek 5 yılda nasıl bir belediyecilik hedefliyorsunuz? 

RAMİS UZUN: Hayalim; katılımcı güvenilir,  şeffaf, adil, insan odaklı, güler yüzlü ve huzurlu bir belediyecilik anlayışıdır. Bunu birlikte başaracağız. Katılımcı bir yönetim anlayışı çerçevesinde, Beşikdüzü Halkı ihtiyaç ve önceliklerinde irade sahibi olacaktır. Çalışmalarımızı halkımızın görüş ve önerilerine sunacak, Beşikdüzü için beraber karar vereceğiz. Hizmetlerimizle ilgili düzenli bilgilendirme yapacak, halk toplantıları düzenleyeceğiz. Saydamlık, faaliyetlerimizin ön koşuludur. Alınan tüm kararlar halkımızla paylaşılacak, ihale ilanları duyurulacak, satın almalar kamu yararı gözetilerek yapılacaktır. Adil ve hukuka dayalı bir yönetim anlayışı prensibimiz olacak, tüm hizmetlerimizde halkımızın acil ihtiyaçları önceliğimiz olacaktır. 
 
Sıloganımız ‘önce hizmet’

TAKA: İletişime açık bir isimsiniz yeni döneme ilişkin bu konuda neler söyleyeceksiniz?

RAMİS UZUN: İletişimimiz birebir olacak. Kurulacak “Alo Belediye Hattı”  ve web sitesi aracılığı ile iletilecek tüm istek, öneri ve şikâyetlere kısa sürede yanıt verilecek. Halkımız ve Belediye arasında çift yönlü iletişim kanalları kurarak güler yüzlü hizmeti yaygınlaştıracağız. Projelerimiz; kadınlarımıza, çocuklarımıza, engellilerimize, gençlerimize, yaşlılarımıza, çevremize, sahillerimize, altyapımıza, yollarımıza, parklarımıza, spora, kültür ve sanata verdiğimiz önemi yansıtacak, Beşikdüzü Belediyesi Beşikdüzü Halkının Belediyesi olacak. Belediye başkanlığımızda nasıl halkımız ile isek gelecekte de böyle olacak.

Her Yılımız İcraatla Geçti

TAKA: 2009-2014 yılları arasında Belediye Başkanlığın döneminde ilçede yapılmış olan hizmetlerinize kısaca değinir misiniz?

RAMİS UZUN: Beşikdüzü’nün 100 yıllık içme suyu ihtiyacını karşıladık. Şebeke Yenileme Projesini hazırladık. Kanalizasyon ve Deniz Derin Deşarj Projelerinin ihalesini yaptık. 2014 yılı sonunda bitirilmesi gerekirken hala bitirilemedi. Sel ve su baskınları olmaması için DSİ ile birlikte projeler hazırladık, üstü kapalı derelere kanallar yaptırarak önlemler aldık. Ağasar Deresi, Çamlık ve Kurbağalı Dereler başta olmak üzere irili ufaklı derelerde ıslah çalışmaları başlattık. Kurbağalı Dere üzerine köprü projesi hazırlayıp ihalesini gerçekleştirdik. Meslek Yüksek Okulu ile Fatih Camii arasında muhteşem bir bulvar kazandırdık. Asfalt, beton yol ve parke çalışmaları ile ulaşımda önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Görev alanımızda olmamasına rağmen köylerde ve yayla yollarımızda önemli çalışmalar yaptık. Küçük Sanayi Sitemizde yol betonlaması ve site içerisi asfalt kaplama yaptık. Mescit ve tuvalet gibi diğer hizmetler kazandırdık. Organize Sanayimizin gelişmesi için her türlü desteği sağladık.

Burada kurulmak istenilen koku ve çevre kirliliğine neden olacak kemik unu fabrikasının yapımına izin vermedik, engel olduk. Park ve Bahçelerimizi halkımızın hizmetine sunduk. Rengârenk çiçeklerle donattık, cazibe merkezi haline getirdik. İlçemizde çöp sorununu çözdük.  İlçemizi yaz, kış sinek ve haşerelere karşı ilaçlattık. Çevre konusunda yaptığımız çalışmalarla Türkiye’de nüfusu 50 binin altındaki ilçeler arasında yapılan proje yarışmasında Türkiye Birincisi olduk. İlçemizde TOKİ aracılığı ile 360 konut yaptırarak halkımızın konut sahibi olmasını sağladık. İlçemize 1000 kişilik yeni Kapalı Spor Salonu kazandırdık. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Çeşmeönü İlköğretim Okulu ve Atatürk Anaokulu’nunyapılması için çalıştık, destek olduk. Beşikdüzüspor ve Beşikdüzü Yeşilköyspora her zaman destek verdik. İlçemizde Yelken ve Kano Kulübü kurduk. Gençlerimizi Deniz Sporları ile buluşturduk. Çocuklarımıza her yıl düzenli yüzme kursları düzenledik. Çarşı esnafımızın, pazar ve şoför esnafımızın her zaman yanında olduk. Eğitim ve Öğretime önem verdik, çocuklarımızın sağlıklı eğitim ve öğretim görebilmeleri için okulların her türlü taleplerine çare olduk. Mezarlıklarımızın temizliğine özen gösterdik. Camilerimizi her yıl düzenli olarak yıkatıp ilaçlattık. Halkımızın iyi gününde, kötü gününde hep yanında olduk. Bu hizmetleri, Belediye Meclis Üyelerimiz, Muhtarlarımız, Belediye Personelimiz ve Halkımızla hep birlikte başardık. Şimdi yeni dönemde, yeni hizmetlere yine beraber imza atacağız. Birlikte başaracağız.

İnsanımızı Mağdur Ettiler

TAKA: İmar sızlanmaları var. Her Belediye başkanı kentsel dönüşüm yapmak ister siz ise durduracaksınız, halkı bir sebebi var mı? 
 

RAMİS UZUN: Bugün ki Beşikdüzü Belediyesi tarafından uygulanmak istenen Kentsel Dönüşüm Projesi bütün itirazlarımıza rağmen değiştirilmemiştir. Sonucunda, esnafımız, mülk sahipleri, kiracılar mağdur oldu. İnşaat sektörü durmuş, esnafımız kepenk kapatmıştır.  Böyle bir projeye dur diyeceğiz ve uygulanmak istenen projeleri iptal edeceğiz. Halkımız rahat bir nefes alacak ve geleceğe güvenle bakabilecek. Beşikdüzü Belediyesince başlatılıp devam eden yatırımlardan halkımızın hayrına olanlar devam edecek, mağduriyet yaratan projeler hukuk çerçevesinde iptal edilecektir. Zaten 800 kişilik bir itiraz vardır. 18 uygulamalarında da benzer sorunlar oldu. Halk umutsuz hale geldi ve bunu bitireceğiz. İki önemli sorun var. Biri imar ve ikincisi de kentsel dönüşüm. Göreve geldiğimizde ilk ele alacağımız imar planı yeniden yapılacak ve halkla yapılacak. Beşikdüzü için hazırlanan yeni imar planı Halkımızı büyük ölçüde mağdur etmiştir. Halkımız sorunlarında yalnız bırakılmış, hakkını mahkemelerde aramak zorunda kalmıştır. Mevcut İmar Planı iptal edilecektir. Halkımızın mağduriyeti giderilecektir. Yeni imar planı halkımızla paylaşılarak hayata geçirilecektir. 18 Ada Uygulaması kapsamında yapılan adaletsiz uygulamalar giderilecektir.  Halkımızın hayrına olmayan hiçbir uyulamaya imza atılmayacaktır

Yılın 12 Ayı Turizm Hedefledik

TAKA: Beşikdüzü deyince eğitim ve turizm akla gelir. Teleferik kuruldu  neler söyleyeceksiniz? 


RAMİS UZUN: Benim turizm konusundaki düşüncelerim olumlu. Coğrafyamız dağ ve deniz turizmi açısından önemli. Beşikdüzü’nde ortada bir teleferik yapıldı ve büyük maliyetleri var. Bundan sonra teleferiği nasıl rantabıl çalıştıracağız ona bakacağız. Yapılan bir teleferik var devam edecek. Maliyeti ağır bir proje. Deniz ve dağ turizmi de önemli. Sahildeki deniz deşarjı projemiz vardı. 2014 yılında bitmeliydi. Hala tamamlanamadı. Göreve geldiğimizde sahildeki kirliliği bitireceğiz. Sahilimizi kirlilikten kurtardıktan sonra yeni plaj ve tesisler kuracağız. Mezra dediğimiz bölgelerimiz var sadece dağ turizmini 3 ayda düşünüyoruz. Bugün Sis dağına 12 ay gidilmez ise 10 ay gidilebilir. Daha alt bölgelerde mezralar var ve buraları önemsiyorum ve o bölgeleri de turizme kazandıracağız.

Ana Hedef Altyapı

TAKA: Öncelikli olarak yapmayı düşündüğünüz çalışmalar nelerdir?

RAMİS UZUN: Kanalizasyon ve Deniz Derin Deşarj Projelerinin öncelikli olarak tamamlanarak hizmete girmesi sağlanacaktır. İlçemiz ve sahilimiz kirlilikten kurtarılacaktır. Çeşmeönü Doğal Limanımızda yapılmak istenen ve limanımız ile balıkçılığımızı tehlikeye atacak dolgu çalışmalarına dur denilecek. Mahalle Yollarımıza önem verilecek. Yayla yollarımızla birlikte bakım ve ıslah çalışmaları düzenli olarak yapılacak. İçme suyu sorunu yaşayan mahallelerimizde bu sorunun çözümü için TİSKİ ile ivedilikle çalışmalar başlatılacaktır. İlgili kurumlarla işbirliği yapılarak ilçe merkezinde yer alan enerji hatlarının yeraltına alınması sağlanacak. Sel felaketlerinin bir daha yaşanmaması için Belediye olarak hem DSİ ile hem de TİSKİ ile yakın çalışma içinde olacağız.

Belediyemizin Kapısı Her Zaman Halkımıza Açık Olacak

TAKA: Beşikdüzü sizi bir ağabey bir kardeş olarak sevdi. Dışarda kaldığınız 5 yıllık sürede bu sevgi saygıyı nasıl korudunuz?
 
RAMİS UZUN: Halkın arasından hiç ayrılmadım. Onlarla acıda sevinçte bir oldum. Yeni dönemde Belediye arasında çift yönlü iletişim kanalları kurulacak. Mahalle hizmetleri muhtarlarla birlikte planlanacak. Muhtarlıklarımızın etkin hizmet verebilmesi için gerekli destek sağlanacaktır. Çevreci yaklaşımlarımız ile halkımızın ferah, temiz, sürdürülebilir bir çevrede yaşaması sağlanacaktır. İlçe merkezimizde yeniden konteynır sistemine geçilecek mahallelerdeki konteynır sayısı ve çöp toplama sayısı artırılacaktır. Sinek, haşere ve böceklerle mücadele edilecektir. İlçemizde Hayvan Barınağı yapılarak sokak hayvanlarımız koruma ve bakım altına alınacaktır. Halkımızın rahat nefes alacağı, birlikte vakit geçirmenin tadına varacağı park düzenlemeleri yapılacak.  Park ve bahçelerimiz ilçemize yakışır hale getirilecek, yeni park alanları oluşturulacak, mahallerimize çocuk oyun alanları yapılacak.  Deniz Derin Deşarj Projemizin öncelikle tamamlanmasıyla sahillerimiz kirlilikten kurtulacaktır. Yapılacak yeni plajlar, bisiklet ve yürüyüş yolları, spor alanları, dinlenme alanları, çay bahçeleri ile halkımıza denizle buluşacağı yeni alanlar kazandırılacaktır. Liman bölgemiz ve sahilimiz cazibe merkezi haline getirilecektir.

TAKA: Beşikdüzü yeni Otogar’ı hak ediyor?

RAMİS UZUN: Mevcut otogarımız uzun yıllardır yıpranmış, vatandaşımızın ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalmış. İçinde alışveriş yerleri, büfe, mescit gibi farklı fonksiyonların da olacağı, ilçemize yakışır yeni bir otogar kazandırmak için çalışacağız. 

Üreticiler Ve Esnaf


Bitkisel ve Hayvansal Üretim desteklenecek, çay üretiminin yoğun olduğu ve ihtiyacı bulunan mahallelerde çay alım merkezleri oluşturularak hizmete sunulacaktır. Çarşı ve Pazar Esnafımız ile Şoför Esnaflarımıza ihtiyaç duydukları destek sağlanacak esnafı mağdur edecek uygulamalar kaldırılacak, yeni uygulamalarda beraber karar alınacaktır.  Organize Sanayi ve Küçük Sanayi’ye sahip çıkılacak ihtiyaç duydukları destek sağlanacak.

Beşikdüzü Kültür Merkezi 

TAKA: Sayın Uzun, Sosyal projeleri de sıralar mısınız?

RAMİS UZUN: Eski Hükümet Binası ilçemizde ayakta kalan en önemli tarihi eserimizdir. Bu nedenle aslına uygun olarak restore edilecek ve koruma altına alınacaktır. Bu önemli kültür mirasımıza hak ettiği değeri vererek kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak Beşikdüzü Kültür Merkezi olarak hizmete açacağız.

Mayıs Yedisi Ve Otçu Şenlikleri

Beşikdüzü’nün kültürünü, gelenek ve göreneklerini yaşatarak gelecek kuşaklara aktaracak, ilçemizi Türkiye ve Dünyaya tanıtacak etkinliklerimize sahip çıkacağız.  Mayıs Yedisi Şenliğimiz yeniden başlayacak. Mahallelerimizde yapılacak Otçu şenliklerimiz desteklenecektir.  Düğün, nişan, asker geceleri; halkımızın dayanışma günleridir. İlçemizde bu hizmetleri  yapmanın bedeli çok yüksektir. Eğitim ve öğretimi aksatmayacak, çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde, okullarımız ve diğer uygun yerlerde bu etkinliklerin yapılması sağlanacak.
 
Yaşlılar Bakım Evi

Yaşlılarımızın sağlığı, bakımı ve huzuru Belediye olarak özel önem ve önceliğimiz olacaktır. Bu nedenle, Oğuz ve Yeşilköy Belediyelerinin kaderine terk edilmiş halde olan belediye binaları değerlendirilecek,Yaşlılar Bakım Evi açılması için çalışma başlatacağız. 

Engellilerimiz

Yapacağımız cadde, sokak ve park uygulamaları ile engellilerimizin önündeki engel kalkacaktır. Engellilerimiz için danışma ve hizmet birimi kurulacak, ihtiyaç ve beklentileri için çözümler üretilecektir. Sosyal hayata katılımları desteklenecek, yıl içinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. 



Kadın Girişimciliğine Destek

Kadınlarımız için el emeği, göz nuru çalışmalarının sergilenip pazarlanacağı, satış merkezleri oluşturacağız. Kadınlarımız, kendileri için oluşturulan bu noktalarda evde yaptıkları üretimleri alıcılarla buluşturabilecek, gelir elde edebilecekler. İlçe dahilinde yaşayan kadınlar için ilgili kuruluşlarla ortaklaşa girişimcilik seminerleri düzenlenecektir. Meslek Günleri temasıyla iş hayatında uzman kadınlar davet edilecek, paneller yapılacaktır.
 
Sporun Her Türlüsü Desteklenecek

TAKA: Spor ve gençlikle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

RAMİS UZUN: İlçemizin gururu Beşikdüzüspor ve Beşikdüzü Yeşilköyspor’a her türlü destek verilecek. İlçemizde halı saha yıkılmış, gençlerimiz çevre ilçelere gider hale gelmiştir. Yeni halı sahalar yapılacak gençlerimizin hizmetine sunulacak.   Beşikdüzü Yelken Kulübümüze destek verilecek, çocuklarımız için çeşitli spor aktiviteleri ve yüzme kursları düzenlenecek. İlçemize Kapalı Yarı Olimpik Yüzme Havuzu kazandırmak için çalışmalar başlatılacak. Özellikle  Organize  Sanayimiz, Küçük Sanayi ve Esnafın ihtiyaç duyduğu nitelikli personel istihdamı için Halk Eğitim Müdürlüğümüz ve Belediyemizce Gençlerimize beceri kazandıracak kurslar düzenlenecektir. Gençliğimiz geleceğe hazırlanacaktır.

Eğitim Öğretime Destek

TAKA: Beşikdüzü eğitimin merkezidir. Vaadleriniz arasında Fakülte de var neler söyleyeceksiniz?

RAMİS UZUN: Tüm eğitim kurumlarımızda eğitimin ve öğretimin sağlıklı yapılabilmesi için ihtiyaçlar doğrultusunda her türlü destek verilecektir. İlçemiz daha kapsamlı bir yüksek öğrenim kurumunu hak etmektedir. Beşikdüzü Meslek Yüksek Okulu’nun kapsamının genişlemesine ek olarak dört yıllık bir fakülte açılması yönünde çalışmalar bir an önce başlatılacaktır. 

Eski Okullarımız Aktifleşecek

Taşımalı eğitim dolayısıyla mahallelerimizde kaderine terk edilen eski okul binalarımız, sosyal hizmet ve aktiviteler için mahalle halkımızınhizmetine sunulacaktır. Bu atıl okul binaları halkımızın ihtiyacı doğrultusunda yeniden bölgesine ve mahallesine hizmet verir hale gelecektir.  

Camilerimizin İhtiyacları Karşılayaçağız  

Müftülüğümüzle irtibat halinde olunarak, camilerimizin ihtiyaç ve talepleri karşılanacaktır.  Camilerimiz düzenli olarak yıkanacak, mezarlıklarımızın bakımı sağlanacaktır. Ramazan Ayı boyunca mahallelerimizde iftar programları düzenlenecek.

TAKA: Son olarak neler söylemek istersiniz?

RAMİS UZUN: Ayrıştırıcı değil, birleştirici olacağız. Beşikdüzü’nün hakkettiği huzur ortamını halkımızla birlikte sağlayacağız. Söz, Yetki ve Karar Halkımızındır.