Orhan Kahveci… AK Parti Sürmene Belediye Başkan Aday Adayı… 1964 yılında Sürmene doğdu. Babası Temel Kahveci çok sevdiği köyünde öğretmenlik yapan Orhan Balcı’nın adını oğluna verdi.
 
Kahveci ilk ve Ortaöğretimi birincilikle bitirdi. Liseyi Zonguldak Atatürk Lisesi’nde okudu. 1983 yılında KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliğini kazandı. Öğrenimini tamamladıktan sonra 4 Ocak 1988 yılında Rize’nin Güneysu ilçesi Yavuz Sultan Selim Lisesi’nde tarih öğretmeni olarak göreve başladı.
 
7 Ay görev yaptıktan sonra Yedek Subay olarak Tuzla Asteğmen Okulu ardından Sarıkamış’ta asteğmen olarak görevini tamamladı. Teğmen olarak teskere aldı. Dönüşünde aynı okulda müdür yardımcılığına getirildi ve gayretli çalışmalarından dolayı Milli Eğitim Bakanlığınca aylıkla ödüllendirildi. 1991 yılında zorunlu hizmetini yapmak için Kastamonu’ya tayinini istedi. Aynı yıl Kastamonu Taşköprü İmam Hatip Lisesi’nde göreve başladı. Burada 3 yıl görev yaptı daha sonra 27 Mart 1994 yılında yerel yönetim seçimlerine katılmak üzere öğretmenlikten istifa etti. Katıldığı seçimlerde Sürmene Oylum Beldesi Belediye Başkanlığını kazandı. Kurucu belediye başkanı olarak üst üste 3 dönem belediye başkanlığı yaptı.
 
2009 Mart ayında da bu görevinden ayrılarak tekrar Milli Eğitim Bakanlığı’na döndü. Sürmene Lisesi’nde tarih öğretmeni olarak göreve başladı. Kahveci daha sonra şu görevlerde yer aldı: Ticaret Meslek Lisesi Müdür Yardımcılığı ve Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Sürmene Milli Eğitim Şube Müdürlüğü ve son olarak 8 Ekim 2013-9 Haziran 2017 tarihleri arasında Sürmene İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görev yaptı.  12 Haziran 2017 tarihinde Trabzon Vakıflar Bölge Müdür Vekili olarak görevlendirilen Orhan Kahveci hala bu görevi sürdürmektedir. Kahveci şimdide yılların tecrübesiyle doğup büyüdüğü Sürmene ilçesine hizmet etmek istiyor. Projelerini hazırlayan Başkan Aday adayı Kahveci, Taka Gazetesi’ne samimi açıklamalarda bulundu. İşte o Röportajımız;
 
Bir Ömür Süregelen Dava Beraberliği
 
TAKA: Orhan Kahveci bugünlere nasıl geldi? Bize bu süreci anlatır mısınız?
 
ORHAN KAHVECİ: Biz AK Dava'nın hamurunda varız. Biz belediyeciliğin özünde varız. Bugünlere nasıl gelmişiz. Gelin şöyle geçmişten günümüze bir yolculuk yapalım. 1984 Cumhurbaşkanımızın Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde okuyan öğrencileri evlerinde ziyaretiyle başlayan ve 35 yıl hiç kesintisiz devam eden bir süreç. 04.01.1988 tarih öğretmeni olarak ilk görev yerim Güneysu/RİZE Cumhurbaşkanımızın ziyaretleriyle yoğunlaşan tam bir bağılık süreci. 1994 Refah partisi Cumhurbaşkanımızın İstanbul Belediye Başkanlığı dönemi ve bizim Sürmene Oylum belediye başkanı olduğumuz dönemin başlangıcı. 20.07.2000 Cumhurbaşkanımızın Güneysu ziyareti ve parti kurma çalışmalarının başlangıç süreci ve bu süreçte Trabzon'dan yanında 2 belediye başkanı ( Orhan Kahveci/ Hamit Baycan). 2001 Haziran Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile İkizdere Kabağor Yaylası ve 10 kişilik bir ekip Kendirli Belediye Başkanımız Eşref Aydın ve Orhan Kahveci. 14.08.2001 Adalet ve Kalkınma Partisi Trabzon ilinde 18 kurucu belediye başkanından biri olarak yer aldık. Toplamda 15 yıl Belediye Başkanlığı yaptık. Yurtdışı Yerel Yönetimler Seminerine katıldık ayrıca Belediyeciliğin heralanı eğitimini aldık.

Sürmene ilçesi Halk Eğitim Müdürlüğü yaptım.  Sürmene ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğü yaptım. Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü yaptım. Biz bugüne kadar hep hizmet adamı olduk. Nerde görev alırsak alalım Cumhurbaşkanımız önderliğinde ilk gün nasıl başladıysak aynı aşk ile yola devam ediyoruz. 35 yıllık birikim ile Sürmene'ye hizmet etmeye geliyoruz. Bizim Sürmene'ye Sürmene'nin hizmete özlemi var.
 
Sürmeneyi Turizm İlçesi Yapacağız
 
TAKA: Sürmene Belediye Başkan Aday adayı olmanızdaki en büyük neden nedir? İlçedeki eksikliler nelerdir?
 
ORHAN KAHVECİ: Ben Oylum Belediye Başkanı olduğumda, milli eğitim müdürlüğünde ve vakıflar bölge müdürlüğünde Sürmene’ye yaptıklarım ortadadır.  Sürmene'yi Turizm ilçesi yapmak istiyoruz. İlçemizde mevcut kültür varlıkları yeniden değerlendirilerek turizme açılmalı. Mesire alanları yapılmalı. Turistlere konaklama alanları sağlamalıyız. Atıl durumdaki Sürmene konaklarını turizme açmalıyız. Yayla turizmini geliştirmek için kervan yolunu işler hale getirmek büyük önem arz ediyor. Sürmene sahilini güzelleştirme (rekreasyon) alanları kazandırmalı. Vatandaşlarımızı denizle kucaklaştırmalıyız. Bununla beraber Aşağı Çavuşlu'yu denizle buluşmalı. Balıkçı barınaklarını (Soğuksu ve balıklı barınakları) büyüterek modern hale getireceğiz. Denizcilikte mahir olan Sürmene’ye modern bir marina (yat limanı) kazandırmak hedefimiz.
 
Dereler İslah Edilecek Fabrika Eğitim Yuvası Olacak
 
TAKA: Sürmene’nin öncelikleri nelerdir? Bunlarla ilgili projeleriniz var mı?
 

ORHAN KAHVECİ: Tabi ki var biz projelerimiz ile yola çıktık. Şehrin göbeğinde bulunan çay fabrikasını şehir dışına taşımak ve burada açılan bölgeyi fakülte ve kampüs alanına çevirerek eğitime kazandırmak. Sürmene'nin kanayan yarası olan su taşkınları ve sel felaketlerini önlemek için dere ıslah çalışmaları yapmak. Manahoz deresini ıslah ederek deniz suyuna kavuşturup iki yakasına da sandallar koyarak halkımızın hizmetine sunmak. Çamburnu’ndaki çöp alanının ıslah çalışmalarını başlatmak. Bu çalışmaları çevre şehircilik bakanlığı ve çevre komisyon başkanlığı ile koordineli yürüterek halkımızın istediği görünüme kavuşturmak projelerimiz arasında önemli yer arz ediyor.
 
İstihdamı Artıracağız
 
TAKA: Trabzon’da işsizlik önemli sorun. Sizin bu alanda çalışmalarınız var mı?
 
ORHAN KAHVECİ: İstihdamı arttırıcı çalışmalar yapacağız. Bununla ilgili yapacağımız çalışmaları şöyle sıralayabilirim; İş adamlarımızı ilçemize yatırıma teşvik edici çalışmalar yapmak. Sanayi bölgesinin gelişmesinin önündeki engelleri ortadan kaldırmak. Mesleki liselerimize gerekli alt yapı ve uygulama atölyeleri  kazandırılarak kalifiye eleman yetiştirilmesini sağlamak. Gemi sanayisinde merkez konuma gelmek için gerekli çalışmalar yapmak. Meslek liselerimizden bir tanesini turizm otelcilik ve meslek lisesi haline dönüştürmek. Bu saydıklarım bizim başlıca yapacağımız çalışmalardır. Gençlerimizi sorunu bizim sorunumuzdur. İşsiz genç Sürmene’de görmeyeceksiniz.
 
Sorunları Birlikte Çözmeliyiz
 
TAKA: İlçenin sosyal ve kültürel alanda nelere ihtiyacı var?
 

ORHAN KAHVECİ: Sürmene’yi refah seviyesini artırmak için sosyal anlamda gelişme kaydetmeliyiz. İlçemize millet bahçesi ve millet kıraathanesi kazandırmak istiyoruz. Esnafımız ve sivil toplum kuruluşlarımız ile istişarelerde bulunarak periyodik toplantılar ile sorunlarının çözülmesini sağlamayı amaçlıyoruz. İlçemizin fiziki ve mimari yapısını yeniden tasarlayarak halkımızın hizmetine sunmalıyız.
Sıvasız ve boyasız evlerin sıva ve boyaları yapmak için halkımızla iş birliğine girmek görevimiz olacak.
Yöresel mimariyi Özendirici çalışmalar yapmalıyız.
 
Sağlık Merkezi Haline Geleceğiz
 
TAKA: Başka gözünüze çarpan, vatandaşın zorluk yaşadığı sorunlar var mı?
 
ORHAN KAHVECİ: Halen çalışmaları devam eden yayla şebeke suyunun çalışmaları bitirilerek hizmete sunulmalı. Marka olan ilçe kuruluşlarımızın sorunları çözülerek büyümelerine destek olmalıyız. İlçemize mal olan bıçak, pide ve diğer yöresel yemeklerin tanıtımına ilişkin her türlü alt yapı hizmetlerine destek vermek ve ürünlerin ulusal ve uluslararası tanıtımını sağlayacağız. Hastanemizde yapısal bir değişime giderek verilen hizmetlerin kalitesini ve sayısını arttırmak Sürmene’mizi sağlık merkezi haline getirmek için çalışacağız.
 
En Büyük Yatırım Eğitim Ve Gençliğe
 
TAKA: Sizce en büyük yatırım hangi alana yapılmalı?
 

ORHAN KAHVECİ: Kültür ve Sanat faaliyetleri alanında yatırımlar yapmacağız. Belediye kültür sarayını yaparak burada sinema, tiyatro gibi sanatsal faaliyetler yürütmek istiyoruz. Gençlere güvenli internet sağlamalıyız. Çocuklarımızın ve gençlerimizin kötü alışkanlıklarını önlemek amacı ile boş vakitlerini geçirebilecekleri sportif aktiviteler düzenlemeye büyük önem veriyoruz.  Sürmene değerler eğitim (SÜDEP) programını hayata geçireceğiz. Okuma salonları oluşturarak gençlerimize kitap okuma alışkanlığı kazandıracağız. Ev hanımlarına ve çalışmayan bayanlara yönelik kurslar düzenleyerek istihdam oluşturulması yolunda adımlar atacağız. Deniz balık üretimi dere alabalık üretimi istihdamı için projeler hazırlanarak ve teşvik için tüm alt yapı hizmetleri temin edeceğiz.
 
Ulaşım Sorunu Çözülecek
 
TAKA: Mahallelerdeki bütün sorunlara hakimsiniz. Var mı başka bir çalışmanız?
 
ORHAN KAHVECİ: Şehir içi araç sıkışıklığını önlemek amacıyla otopark projesi hazırlayacağız. Mevcut tarım amaçlı hazine taşınmazlarının hayvancılık ve tarım amaçlı kullanan çiftçilere yerel tohum projesi kapsamında her türlü hizmet sunacağız. 36 Mahallemizin mevcut sorunları tespit ve çözüm çalışması yaparak kısa vadede orta vadede ve uzun vadede programlar hazırlayıp çözüme kavuşturacağız. Eko turizm için bir gezi rotası belirleyeceğiz. Ekolojik yaşam ve üretim tesisi kurulacak. Ekolojik konaklama tesisi kuracağız.  Ekolojik besin ve ürün satışı yapmalıyız.
Atakan TOK