Çarşıbaşı’nda bir sınıf öğretmeni. Sıradan bir öğretmen değil, çok yönlü sıra dışı bir öğretmen Abdulkadir Atalay…

Ağrı Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği programından mezun olan Abdulkadir Atalay, üniversite öğrenciliği yıllarında tiyatroya hız vermeye başlamıştı. Ağrı’da 5 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra, tiyatro eğitimi almak için İstanbul’a tayin istedi. İstanbul’da öğretmenlik görevini sürdürürken, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Gösteri Sanatları Müdürlüğü bünyesinde 2 yıllık “tiyatro yönetmenliği” bölümünü bitirdi.

4 yıllık İstanbul tecrübesinden sonra Trabzon’a tayin isteyen Atalay, bu arada Trabzon Üniversitesi Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi bilim dalında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Bu eğitimin dönem projesi olarak “tiyatronun eğitime katkısı” adlı bir çalışma gerçekleştirdi.

Öğretmenliğin yanında tiyatro ile sürekli uğraşmaya çalışan Atalay, “Çarşıbaşı Belediyesi İki Ezgi Bir Söz” tiyatrosunu, Öğretmen Taner Karaahmet ve Öğretmen Fikret Kürşat’la birlikte kurdu. Çarşıbaşı Belediyesi’nin himayelerinde çalışmalarını sürdüren tiyatro, 15 Ekim 2019 tarihinde Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde “ideal öğretmen” isimli bir gösteri gerçekleştirdi. Bu gösteride, Meşhur Rus yazarı Grigory Petrov’un “idealist öğretmeni”  müzik eşliğinde, çok başarılı bir şekilde  sunuldu. Gösteride Abdulkadir Atalay, modern meddah rolü ile Petrov’un “ideal öğretmeni” ni izleyicilere sunmaya çalıştı. Bence çok başarılı bir çalışma idi. Bütün öğretmen adaylarının, hatta bütün öğretmenlerin bu tiyatroyu mutlaka izlemelerinin yararlı olacağını değerlendiriyorum. Bu çalışmanın öğretmenlerin idealizmini yeniden canlandıracağına gönülden inanıyorum.

İdealist öğretmen kitabı, özellikle köylerde uyuyan ruhları uyandırmak, bütün gençleri halk ve vatan için çalışmaya teşvik etmek hususlarında çok güçlü ve hararetli bir eser olarak bilinir. Şimdilerde köylerde öğretmen kalmadığı için bu eserin, şehir öğretmenlerine de idealizm aşılayabileceğine inanıyorum. Öğretmenlik mesleğine hazırlanan eğitim fakültesi öğrencilerime mutlaka bu eseri okutmaya çalışıyorum. Benim fakültede yapmaya çalıştığımı, bu arkadaşlar, yaparak-yaşayarak yapmaya çalışmaktadırlar. Çok etkilendim; hem meddah rolünü üstlenen Abdulkadir Atalay, hem de diğer tiyatro üyelerinden gerçekten çok etkilendim. Bu öğretmenler, öğretmenliği sıradan bir iş olmaktan çıkarmaya çalışarak işlerini anlamlı hale getirmektedirler. Ne kadar tebrik etsek yetmez!.. Sıradanlaşan her iş anlamsız hale gelebilir; öğretmenlik sıradanlaştıkça daha bir anlamsız hale gelir!..

Bu tiyatro ekibine sahip çıkmak, ülkemizin geleceğine sahip çıkmak anlamına gelecektir. Bu tiyatroyu, önce Çarşıbaşı ilçesi düzeyinde, sonra da Trabzon düzeyinde benimseyip sahiplenmek, Trabzon eğitim sistemine önemli katkılar sağlayacaktır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bu sıradışı öğretmenlerin elinden tutup il düzeyinde, bütün öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkı yapmada çok önemli bir liderlik yapabilir.

Abdulkadir Atalay ve ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dilerim. Böylesi öğretmenlerin varlığı, eğitimimizin geleceği açısından bizi umutlandırmaktadır. Tekrar teşekkürler sıradışı öğretmenler, selam olsun…