Hancı kardeşler Sürmene’de yaptığı turizm tesisinin detaylarını TAKA’ya anlattı:
 
Trabzon Sürmene’de hizmet veren Hancıoğlu Tesislerinin ortaklarından Ali Hancı TAKA’ya konuştu. Hancı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne ait arazide yaptıkları yatırımın yangın olayıyla ilişkilendirilmeye çalışılmasına tepki göstererek, “Çamburnu’nda yapılan tesisi 2011 yılında gelişme planı hazırlandı ve 2015 yılında izinler alınarak inşaatına başlandı. Orman yangınıyla birlikte tamamen farklı yerlerde olan turizm alanımız ilişkilendirilmeye çalışıldı. Bu bizi çok üzdü. Kimse bu yalanlara inanmasın. İsteyen gelsin orayı beraber gezelim” ifadelerini kullandı.

İşte o röportaj:
 
Mavi Bayraklı Plajımız
 
ALİ HANCI: Sürmene’deki Hancıoğlu tesislerinin işletmecisiyim. Tesisimiz 1994 yılından beri var. Ayrıca restoranımızın hemen alt tarafında plajımız var. İlk mavi bayraklı plajımızdır. Engelli yolu olayı vardı. Şimdi onu çözdük tekrar bir dahaki yıl mavi bayrağımızı asacağız. Zaten Karadeniz’de iki yıl üst üste mavi bayrak alan tek plajımız burasıdır. Bunu sürdürmek istiyoruz.
 
Doğu Karadeniz Turizmde Zirveye Doğru Tırmanıyor Diyebiliriz
 
ALİ HANCI: Turizm sezonu güzel geçti. Geçen sezona göre yüzde 30 artış yaşandı diyebiliriz. Biz de kapasitemizin üzerinde çalıştık diyebiliriz. Bölgemize gelen sadece Arap turist değil yerli turist sayısında da artış var. Daha da iyi olacak diye düşünüyorum. Yani Doğu Karadeniz turizmde zirveye doğru tırmanıyor diyebiliriz.
 
Turizmi günlük görmeyelim turisti kaçırmayalım!
 
ALİ HANCI: Bölge ve şehir olarak turizm konusunda iyi gidiyoruz fakat bunun bilincine varamıyoruz. Bazı tesislerimizde turistlere farklı tarifeler uygulandığını duyuyoruz.  Bu çok yanlış bir uygulamadır. Yetkililer bu kişilere ve kurumlara göz açtırmamalı ve gerekli önlemleri almalıdırlar diye düşünüyorum. İşletmelerimiz turizm olayını kısa süreli görmemelidir. Çünkü bir kişinin yaptığı yanlış uygulama sadece kendisini ilgilendirmiyor. Tüm Trabzon’u bölgemizi etkiliyor. Geleceğimiz turizm diyorsak ama yine turistleri kandırıyorsak bundan hepimiz zarar görürüz.
 
Yangın Olayı Yaşandı
 
ALİ HANCI: Sürmene bölgesinde gerçekleşen orman yangını herkes gibi bizleri de çok üzmüştür. Bu bölgede olan yangın, Orman bölge müdürlüğünün sahasında meydana geldi. Oradan aşağıya doğru uzandı. Fakat bir orman yangını değil de örtü yangını diyebiliriz. Milli parkların sahasında herhangi bir yangın olmamış. Gelen ekiplerimiz incelemeyi yaptılar. Ağaçlarda herhangi bir zarar olmadığını sadece örtü yangını şeklinde meydana geldiğini söyledi.
 
Yangınla İlişkilendirmek Bizleri Çok Üzdü
 
Biz burada Çamburnu bölgesinde turizm alanında hizmet yapıyoruz. Yangınla birlikte bizim çalışmamız örtüştürülmeye çalışıldı. Bu bizi çok üzüyor. 2011 yılında gelişme planı hazırlandı ve 2015 yılında izinleri alındı. Yani 2015 yılında projeye başladık. Burası Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne ait bir arazi. Yangın olan arazi ise Orman Bölge Müdürlüğüne ait bir arazi. Yani ikisi başka araziler. Bizimle hiçbir ilişiği olmayan bir arazi. Ayrıca biz çalışmalara daha önce başlamıştık.
 
1980’de Burası Vardı
 
Türkiye’deki tabiat parklarında ömürlerini tamamlayan binaların yenilenme projesi yapılıyor. Bizim burada da aynı uygulama yapılıyor. Daha öncede burası vardı. 1980 yılından önce kurulan bir yer burası zaten. Bizim aldığımızda burada ahşap yapılar vardı. Fakat zarar görmüştü, ömrünü tamamlamıştı. Şimdi bunlar yenileniyor. Olay budur.
 
İsteyen Tüm Vatandaşlarımız Gelsin Burada Yatırımı Onlara Gezdirelim
 
Yangınla birlikte ilişkilendirilmeye çalışılmasını anlamıyoruz. Kurumlar ayrı sahalar ayrı ama yine de bazı kesim tarafından bize zarar verilmeye çalışılıyor. Hatta bunu bildikleri halde yapıyorlar. Kendilerini gündemde tutmak için böyle bir yol seçiyorlar. Yanlış beyanda bulunuyor ama insanlarımız da inanıyor. Ben söylüyorum. Bu yanlış şeylere kimse inanmasın. Hatta isteyen tüm vatandaşlarımız gelsin biz burada onlara burayı gezdirelim ve anlatalım.
 
Karadeniz’in En Güzel Yeri Olacak
 
Muhteşem bir tesis olacak. Karadeniz bölgesinin en güzel yeri olacak. Nasipse burası seneye açılmış olacak. Bizi eleştirenler inanıyoruz ki bu doğa güzelliğine gelecek, yemeğini yiyecek, konaklayacak, misafirlerini getirecek. Biz memleketimiz için çalışıyoruz.
 
Neler yapılıyor?
 
ALİ HANCI: Burada 15 tane orman evi var. 1 tane restoran, 29 tane kamelya, 2 tane seyir terası, yaş guruplarına göre ayrılmış 3 tane çocuk parkı var. Ayrıca yürüyüş yolları su depoları mevcut. Orman bakanlığının sitesinde bunların hepsi mevcut. Çok güzel bir turizm alanı yaratıyoruz.
 
Bölgemizde İstihdam Sağlayalım İstedik
 
ALİ HANCI: Biz Hasan Hancı, Ali Hancı, Şemsettin Hancı ve Şükrü Hancı olmak üzere  4 kardeşiz. Merkezi İstanbul’da olan Aşhan yemek firmamızda 4 kardeş olarak ortaklığımız var. Biz ticari hayatımıza 1984 yılında başladık. İşlerimizin çoğu İstanbul’da ve yurt dışında. Hancı kardeşler olarak biz catering hizmeti veriyoruz. Türkiye’nin en büyük firmalarından bir tanesiyiz. Yaklaşık 2 bin kişi istihdam ediyoruz. Burası bizim baba ocağımız, doğduğumuz yer. Bunun için yatırım yapalım, tuzumuz bulunsun, istihdam sağlayalım diye yapıyoruz. Yoksa buradan beklediğimiz bir rant veya gelir yok. Bizim için burası büyük bir gelir kapısı değildir, buraya endeksli olarak çalışan bir firma değiliz. Destek olunması lazımken hedef tahtasına koyulduk. Bu üzücü bir durum ama onların onu yapması bizim bu yatırımımızdan vazgeçeceğimiz anlamına gelmez. Bu hizmeti seneye açacağız bu da bizim bir gururumuz olacak. Bu projede bize yardımcı olan tüm kurumlarımıza ve bize destek olan halkımıza sonsuz teşekkür ediyoruz.
Hakan ŞENER