İttifak ile girilen 24 Haziran seçimleri beraberinde farklı bir meclis tablosu oluşturmuştu.
 
Beklenti MHP’nin baraj altında kalması yönünde olmuştu ki hemen tüm anket şirketleri ters köşe oldu.
 
AK Parti parlamentoda çoğunluğu sağlayamayınca MHP ile ittifak masasının devam edeceği öngörüsü hakim oldu.
 
Bahçeli 24 Haziran sonrası şunları söyledi: ‘MHP'nin 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimleri kapsamında 2 stratejisi vardı. Birinci stratejimiz, partimizin TBMM'de denge ve denetleme görevini ifade edebilmesi amacıyla güçlü bir grup kurmasıydı.
 
İkinci stratejimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesiydi.
Çok şükür iki stratejik hedefimiz de gerçekleşmiştir. Tuzak bozulmuş, komplo püskürtülmüştür.’
 
MHP Lideri dün ittifak meselesini; ‘Bundan sonra kendi göbeğimizi kendimiz kesmeye hazırız.’ diyerek bitirdi diyebiliriz.
 
Bunu 3 maddeye indirgedi.
 
Tabi bunun öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın affa kapıları kapatan açıklaması, parti sözcülerinin Andımızla ilgili söylemleri MHP ile zıtlaşmaları beraberinde getirdi.
 
Bahçeli Rahip Brunson, andımız ve afla ilgili çok keskin konuştu.
 
Özetle şöyle:
 
Brunson için; ‘Papaz kararına ses çıkaramayanlar Andımızın okunacağını duyunca ayağa kalkmışlar kanundan hukuktan bahsetmeye başlamışlar.
Andımız; Neymiş Danıştay hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış bunların hepsi zırvadır uydurmadır temelsizdir.
Af; MHP teklif metninden asla taviz vermeyecek ilk gün ne söylemişse karar anı geldiğinde aynısını cesaretle dile getirecektir. Oyun bozanlık yapmıyoruz.
Bahçeli ayrıca, ‘umudumuz kalmadı’ diyerek de ‘Kendi adaylarımızı çıkaracağız’ açıklamasını yaptı.
 
24 Haziran seçimleri sonrası Ertuğrul Özkök şunu söylemişti; ‘Bahçeli öngörülemeyen bir siyasetçidir’
 
Bunu sadece 7 Haziran 2015 seçimleri ya da 15 Temmuz sonrasındaki desteğiyle alakalı demiyor.
 
Özkök dahil bir grup gazetecinin iktidarı devirmeye, Ecevit’i Başbakanlıktan indirmeye çalıştığı dönemde de resti çeken ve Türkiye’yi seçime getiren isimdi Bahçeli.
 
Durum bu!
 
AK Parti meclis çoğunluğunu 16 yıl aradan sonra kaybetti.
 
Dolayısıyla Bahçeli, siyasi kararlarda MHP’nin tabiri caizse ‘dış kapının mandalı’ gibi muamele görmesini istememekteydi.
 
‘Herhangi bir ittifak beklentimiz ittifak niyetimiz geldiğimiz bu aşamada artık kalmamıştır. Zoraki görüşmelerle bir yere varmanın imkanı olmayacaktır.’ diyor.
 
MHP, İstanbul’da aday çıkarmayacağını daha önce açıklamıştı, gazeteci Mahmut Övür’ün dediğine göre MHP, İstanbul’da Bahçelievler ve Büyükçekmece’yi istemiş.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü grup konuşmasında af konusunda geri adım atılmayacağı mesajı verdi, MHP’ye kapıları kapattı.
Erdoğan şurda haklı. 50 bin uyuşturucu ticareti yapan kişiyi sokağa mı salacağız? Bugün dışarıdakilerle uğraşmak zor ve tehlike üst düzeyde. Siz bunu yaparsanız polise savcıya nasıl görev yaptıracaksınız?
 
Erdoğan, andımız konusunda tek ant, İstiklal Marşı’dır dedi, ittifakın ruhuna aykırı hareket etmediklerinin altını çizen ve MHP ile anlaşılamayan konularda yerel seçimler dahil herkes kendi yoluna, eklemesinde bulundu.
 
Rahip Brunson’ın tutukluluğu ve ev hapsi süreçlerinde 4,5 seviyesinde olan dolar 7 lirayı aşmış, sonra serbest bırakılmasının ardından 6 liralardan 5,5 liraya kadar düşmüştü.
 
Siyasi gerilim sonrası dün doların 5,80 lirayı aştığı görüldü.
 
A’dan Z’ye ciddi zamların geldiği, enflasyonun % 25’lere dayandığı Türkiye’de bu denli türbülaslarla halkın dayanma gücünün daha ne kadar test edileceğini iyi analiz etmek gerekir.
 
Liderler karar verirken, halkı artık düşünerek vermeli.