Kocaeli’nde ilk kez bu kadar kapsamlı yapılan, kültür ve sanat etkinliklerine katıldık. Kocaeli Trabzonlular Derneği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlik, 3 gün sürecek.

Kocaeli son yıllarda Doğu’dan ve Doğu Karadeniz’den sürekli göç alıyor. Nüfusun, en büyük kısmı Erzurum, Kars, Trabzon ve Rize’den oluşmuş. Neden göç aldığını sorarsanız, tam 16 organize sanayi bölgesinin varlığını söyleyebiliriz.
Kocaeli’nin Valisi Trabzonlu Hüseyin Aksoy. Köprübaşı’ndan.
Tam 17 yıldır aralıksız Vali.

Muğla, Mersin, Samsun Valiliği’nden sonra Diyarbakır’a gitti.
Diyarbakır’da hem terörle mücadele etti, bunu yaparken de devletle millet arasındaki mesafeyi de kapattı, bir birine kenetledi.
Şimdi Kocaeli’nde kendisini valilik makamında ziyaret ettik.
Muğla’da turizm bölgesinde başladı, Samsun’da ticari hareketliliğin yoğun olduğu kentte devam etti, Diyarbakır’da hendek savaşlarını verdi, şimdi ise sanayinin merkezi Kocaeli’nde.
Kocaeli, 61 bin Trabzonlu’nun yaşadığı bir kent. Geçen yıl eski parayla 70 Katrilyon maliye bakanlığının kasasına vergi bırakmış.
İşte bu verginin yüzde 6’lık kısmını büyükşehir belediyesinin projeleri almış. Böyle olunca şehir içindeki raylı sistemi de iki yıl içerisinde tamamlayıp, faaliyete geçirdiler.

Bugün ki Trabzon konuşmasının ağır konuğu, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu. Her etkinlikte var. O olunca, bütün belediyeler, bütün iş adamları, STK’lar, katılım sağlıyor ve ortaya güzel bir birlik ve beraberlik çıkıyor. Hem dün hem de hafta sonuna kadar Marmara bölgesindeki Trabzonlular, kültür ve sanata doyacaklar.
Kocaeli’ne gelince, hem dostlarımız hem de okurlarımızla da buluşuyoruz.
Nurettin Gemici, Beşikdüzü’nün evladı muhteşem bir Trabzonlu ve Trabzonsporlu.
Burhanettin Boran Yomralı, Medet Başlılar Hopalı Yaysat Bölge Müdürü, Trabzonsporlu Turgay ve Şenol’un Burdur’dan Teğmen’i. Bu iki efsane onu Trabzonsporlu yapmış, çocuğunu da ama ya torunu! Onu Trabzonsporlu yapabilmek için çalışıyor.
Hep birlikte Kartepe’ye akşam yemeğine çıktık. Konu Trabzonspor ve Afrin Harekatı.
Medet bey emekli asker olduğundan ‘Zor olacak ama kazanacağız’ dedi.

Kocaeli, 2 milyon nüfusuyla birlikte 13 milletvekili çıkarıyor. Siyaseten CHP’deki ağırlık AK Parti’ye kaymış. Burada öğrendim, Şevki Yılmaz’ın oğlu da AK Parti Kocaeli Milletvekili. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da zorluklar yaşarken Şevki Yılmaz da Rize’de milletvekiliydi. Şevki Yılmaz’ı değil ama oğlunu milletvekili yaptı.
Trabzon günleri bu bölgedeki Karadenizlileri hafta sonu bir araya toplayacak. Karadeniz’in birlikteliği onun gücünü artıracaktır. Hem Trabzon Kültür Derneği’ni hem de destek veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik edelim, önceki günde yazdım; kültür milletleri geliştiren ve kaynaştıran en önemli unsurdur.