Yaklaşık 59 yıl önce amcasının yanında çalışarak ayakkabı yapım ve tamir işini öğrenen 73 yaşındaki Çalık, ustalığa ilerledikten sonra kendi iş yerini açtı.

Eynesil ilçesinde 10 metrekarelik dükkanında, ilk yıllarda kah gaz lambası kah mum ışığında geç saatlere kadar çalışarak el emeği ayakkabılar üreten ve aldığı siparişleri yetiştiren Çalık, mesleğini başkalarına da öğretiyor.
Muhammet Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 52 yıldır aynı yerde çalıştığını belirtti.

İlk zamanlar dükkanının bulunduğu binanın inşaat halinde olduğunu anlatan Çalık, yarım asrının bu dükkanda geçtiğini, 4 çırak yetiştirdiğini söyledi.

Çalık, mesleğinin geçmişte çok rağbet gördüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:

"Sabah başlardık, gece 12'ye kadar çalışırdık. Ramazanda sahura kadar çalışırdık, dükkanı kapatır, eve giderdik. Gençliğin verdiği güç olsa gerek, şu anda aynı işi yapamam. O zamanlar 4 saat istirahatle çalışırdım. O zamanlar ayakkabılar hep elde yapılırdı, makine yoktu. İş yetiştirmek için gaz lambası ve mumlarla çalışırdık."

Geçmişte yaya ulaşımın çok yaygın olması dolayısıyla ayakkabıların daha çabuk eskidiğine dikkat çeken Çalık, "Ayakkabıların altlarına sağlam malzemeler çakardık. Şimdilerde araçlarla her yere gidiliyor, ayakkabılar çok eskimiyor." diye konuştu.

Makineleşmeyle el yapımı ayakkabı işlerinin ilk önce yarıya, daha sonra da yarının da altına düştüğünü kaydeden Çalık, "Yine eski müşterilerimiz var, sipariş alıyoruz, yapıyoruz ama şu anda çok az kaldı bu müşteriler. Elde yapma ayakkabıları şu anda gençlik zaten giymiyor. Eskisi gibi değil." ifadelerini kullandı.

"Bu, ölmez bir zanaat"

Çalık, zanaatının hiçbir zaman ölmeyeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Her zaman ihtiyaç var, eskisi kadar olmayabilir ama işini bildikten sonra bazı ek işler yapılabilir. Ayakkabı sökülüyor, fermuar dikme işleri oluyor. Bu, ölmez bir zanaat."

Sağlığı elverdiği sürece mesleğini sürdüreceğini belirten Çalık, "Burada dükkanı açıyorum, gelen giden arkadaşlar oluyor, sohbet ediyoruz, vakit geçiyor. Kahvehanede saatlerce oturamam, bu işi yaptıkça günlerim iyi geçiyor." diye konuştu.
 

Editör: TE Bilisim