Her daim gündemde olan benim de günlük hayatta olsun haberlerde olsun sıkça karşıma çıkan bir konudur. Herkesin bir görüşünün olması, doğru bilinen yanlışların çok olduğu bu konuya bir açıklık getirelim. Hadi anne sütü ve bebek beslenmesi hakkında bilmemiz gereken şeyleri bakalım!.

Anne sütü bebeğiniz için yeri doldurulamaz bir doğa harikasıdır. Çünkü;

* Bebeğin ruh ve vücut sağlığı için en uygun besindir.

* Her zaman hazır, temiz, uygun ısıdadır, ekonomiktir.

* Unutmayın her annenin sütü kendi bebeği için en uygun özelliktedir. 

* Anne sütü bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olan protein, yağ vb. her türlü besin değerine sahiptir. Bu nedenle D vitamini ve flor dışında hiçbir ek besine, ek sıvıya, vitamine gereksinim duymaz.

* Doğru bilinen çok büyük bir yanlış vardır. Annenin ilk gelen sütü (ağız sütü) bebek için çok önemlidir, bebeğin ilk aşısıdır.

*Ani bebek ölümü riskini ( beşik ölümü ) azaltır. Bebekte gelişebilecek hastalıkları azaltır. 
Anne sütü ile beslenmek her bebeğin hakkıdır.

Doğumdan sonraki ilk yarım–1 saat içinde emzirmeye başlayın!İlk 6 ay sadece anne sütü verin!Anne sütüyle birlikte 6 aydan itibaren ek besinlere başlayın!2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte anne sütü vermeye devam edin!

Peki anne sütünün gerçekten yeterli olup olmadığını nasıl anlarız?

Eğer bebeğin;
*24 saat içinde en az 6 kez bezini ıslatıyorsa, 

*İdrarı kokusuz, berrak ve soluk sarı rengindeyse, 

*Doğumdan 4-5 gün sonra altın sarısı renginde kaka yapıyorsa, 

*Doğum sonrası ilk ay boyunca, günde en az 3 kez yumuşak ve cıvık kaka yapıyorsa, 

*Aylık doktor kontrollerinde düzenli kilo alıyorsa, boyu uzuyor ve baş çevresi gelişiyorsa, 

*Cilt rengi ve kas tonusu sağlıklıysa, 

*Çevresinin farkındaysa, halinden memnunsa bebeğin artık büyüyor demektir.

Peki Anne Sütünü Nasıl Artırırız?

-Sütü arttıran en önemli besin sudur. Her gün düzenli olarak 3-3.5 litre su tüketin. Bu dönemde şekerli içeceklerin süt yapımını arttırdığı düşünülür. Ancak çok fazla miktarda şekerli içecek tüketmek kilo almanıza neden olur. Normal saf su, süt miktarınızı arttıracaktır. Su tüketmekte zorlanıyorsanız, şekersiz komposto da tercih edebilirsiniz.

-Her gün 1 adet yumurta yemeye özen gösterin. Bebeğinizin beyin gelişimine katkıda bulunan, sütünüzün kalitesine destek çıkan en değerli besin! Ama dikkat! Yumurta bebeklerde hassasiyete neden olabilir. Emziklilik döneminde yediğiniz her şeyden sonra bebeğinizdeki değişimlere dikkat edin.

-Doğumdan sonraki ilk 2-3 hafta; kalsiyumunun zengin kaynağı olan süt, yoğurt, ayran ve cacık size bu dönemde gaz yapabilir. Sütü az şekerli muhallebi, yoğurdu ise yayla çorbası olarak tüketebilirsiniz. Gaz sıkıntıları geçtikten sonra her gün düzenli tüketin. Özellikle yatmadan önce içilen oda ısında 1 bardak süt gece boyunca süt salınımını arttırır.

-Doğumdan sonraki ilk 2-3 hafta; çiğ sebze ve meyve de gaz yapabilir. Sebzeleri salata yerine pişmiş olarak, meyveleri de kendi tadı ile yapılmış komposto şeklinde veya fırında pişirerek tüketebilirsiniz.

-Karnabahar, brokoli, lahana, pırasa, kereviz, enginar gibi sebzeler pişmiş olsalar dahi gaz yapıcı özelliklerini kaybetmezler. Bu nedenle ilk 2-3 hafta bu sebzeler harici sebzeleri tüketin. (Örn: Fasulye, pazı, ıspanak, börülce, semizotu, bamya)

-Gaz dönemi geçtikten sonra vitaminlerin zengin kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her gün düzenli olarak tüketin. Özellikle yemeklerde bol koyu yeşil salatalar veya pişmiş sebze yemeği bulundurabilirsiniz.

-Yemeklerinize bol soğan ve sarımsak ilave edin. Anne sütü artıran en iyi besinler arasında yer alırlar. Süt üretimine yardımcı bileşikler vardır.  

-Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin.

-Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır. Beslenmenizde ara öğünlerde yer verebilirsiniz.

-Yemeklerinize kimyon ilave etmek hem farklı bir tat verir hem de süt salınımınızı arttırır.

-Rezene, ıhlamur gibi bitki çayları ile günlük sıvı tüketiminizi arttırabilirsiniz. Özellikle rezene anne sütü salınımı için gerekli olan östrojen ve prolaktin hormonlarının üretimini artırır. Gaz şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. Hem bebeğinizi hem de sizi rahatlatır.

-Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, bitki çayları, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostoları içecek olarak tercih edin. Kilo kontrolü için çok fazla taze sıkılmış meyve suyu değil meyvenin kendisi tüketin.

-Yer elması ve kestanenin de süt arttırma özelliği vardır. Fazla miktarda tüketmemek kaydıyla haftada 2-3 gün yiyebilirsiniz.

-Yemeklerde muhakkak iyotlu tuz kullanın, doğal besinlerde yeterli alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.

-Kahve, çay, yeşil çay, kola ve diğer kafeinli içeceklerde bulunan kafein süte geçeceğinden ve süt salınımını azaltabileceğinden aşırı alınımından kaçının.

-Sigara ve alkol kullanılmayın.

- Bu besleyici faktörlerin dışında bebeğinizle bolca vakit geçirin. Onunla ten temasında bulunun.

Unutmayın! Bebek ne kadar çok emerse o kadar çok süt üretilir.

Bebeğinizi emzirmenize engel bir sağlık sorununuz olmadığı sürece bebeğinizi onun için en doğru besin olan anne sütüyle besleyin. Çocuklarımız bizim geleceğimiz onları en iyi şekilde büyütmeliyiz ki geleceğimiz daha köklü ve güzel olsun. Sağlıklı ve mutlu haftalar dilerim.
Diyetisyen Sümeyye YAZICI
Editör: TE Bilisim