Kendinizi yan etkilerden korumanın ilk adımı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmaktır. Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebildiği için soğuk algınlığı, grip veya bronşite neden olan viral enfeksiyonlara karşı etkili olmayacaktır. Gereksiz yan etki riskine ek olarak, antibiyotiklerin uygunsuz kullanımı antibiyotiğe dirençli bakterinin yayılmasını destekleyebilir ve sizi daha sonra tedavi edilemez enfeksiyonlara tedavi edilemez halde bırakabilir.

Antibiyotiklerin en sık görülen yan etkisi antibiyotik ilişkili ishaldir. Bunun yanında ağızda tat bozukluğu, mide şikayetleri, cilt döküntüleri görülebilir. Helicobacterpylori isimli midede gastrit, ülser yapan bakterinin tedavisinde yoğun antibiyotik tedavisi kullanılmaktadır.

Türkiye Avrupa ülkelerinden 2-3 kat fazla antibiyotik kullanıyor! Yine Dünya'da birinci sırada olduğumuz bit konu olan antibiyotik kullanımını en az zararla atlatmak icin;

1- Probiyotik Kullanın!

Antibiyotik kullanımı mikropları öldürürken vücudumuz için dost olan ve sindirim sistemimizin düzenli çalışmasını sağlayan bakterileri de öldürüyor. Antibiyotik kullanımı sonrasında sindirim sistemi sorunu yaşamamak için probiyotik takviyelerin yaşamımızdaki önemi artıyor. Dünyada yapılan çalışmalar, probiyotik eklendiğinde, antibiyotik yan etkilerin belirgin şekilde azaldığı görülmüştür. 
Amerikan Aile Hekimliği tarafından yapılan bir çalışmaya göre antibiyotik kullanımından 72 saat önce probiyotik takviyesi almak antibiyotiklerin neden olduğu ishali engelliyor. Yoğurt ve kefir gibi fermente gıdalarda bulunan probiyotikler aynı zamanda mantar enfeksiyonlarını da kesmeye yardımcı olabiliyor. 


2- Bitki Çayı İçin

Antibiyotik kullanımının doğurduğu mide bulantısını geçirmek ve mideyi yatıştırmak için zencefil çay içilebilir. Ahududu yaprağı çayı içmek ise ishal şikayetinden kurtulmaya yardımcı olur. Ayrıca fazla miktarda kafein ya da siyah çay tüketimi antibiyotiğin bulantı ve ishal gibi yan etkilerini artırabilir. Bu nedenle siyah çay ya da kahve tüketimi yerine içeceğiniz bitki çayları sizin için doğru tercih olur.

3- Alkolden Uzak Durun


Alkol almamak da antibiyotik kullanımı sırasında yapılması gereken en önemli şeylerden biri. Alkol bütün antibiyotiklerle etkileşime girmese ve ilacın etkisini azaltmasa da kişinin enerjisini azaltarak hastalıkla mücadele etmesini olumsuz etkiler. Dolayısıyla iyileşme sürecini yavaşlatır. Öte yandan antibiyotiğin neden olduğu mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi yan etkileri iki katına çıkarır. Bununla birlikte bazı antibiyotiklerin alkolle direkt olarak etkileşime girerek baş ağrısı, kusma ve çarpıntıya neden olduğu unutulmamalıdır.

Bakteriyel enfeksiyon riskinizi azaltmak ve antibiyotik kullanım ihtimalinizi düşürmek için sağlıklı beslenerek, düzenli egzersiz yaparak, yeterince uyuyarak ve rahatlama teknikleriyle stresinizi kontrol ederek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Diyetisyen: Sümeyye Yazıcı
 
Editör: TE Bilisim