Vatikan, dünyanın yüzölçümü olarak en küçük ülkesi olsa da tarihi önemi çok büyük olan bir devlet. Roma kenti sınırları içinde bulunan Vatikan, Katolik inancının kutsal merkezi konumunda. 50 hektar gibi küçücük bir alana kurulmuş bir şehir devlet olan Vatikan, Papalığın da resmi ikametgahı aynı zamanda.

St. Pietro Bazilikası ve Castel Sant’ Angelo Kalesi dışında surlarla çevrili şehir aslında biraz da Roma’ya karışmış durumda, yani yolda yürürken ne zaman Roma’dan çıkıp Vatikan’a girdiğinizi anlayamayabilirsiniz. 100 kişilik İsviçre vatandaşı ve Katolik olması şart olan geleneksel giysili muhafızlardan oluşan küçük bir orduyla korunan ülke her adımınızda bir sanat eserinin bulunduğu bir  açık hava müzesini andırıyor.
 
Adamlar Yapmış Yahu
 
Vatikan’a girmek için vize almaya gerek yok, hatta Roma’ya kadar gittiyseniz herhangi bir noktada pasaport kontrolü de yok. Gişelerden veya internetten giriş bileti almanız yeterli. Içeriye girdiğiniz andan itibaren, pek muhtemel yere bakma gereği duymayacak, tavandaki şaheserleri gördükçe “Adamlar yapmış yahu!” şaşkınlığı içerisinde kendinizi kaybedeceksiniz.

Özellikle Sistine Şapeli. Ya da Pinacoteca. Hele Rafael, Leonardo da Vinci gibi abilerimizin eserlerini görürken… Ayrıca Vatikan’da yer alan müzeler, dünyanın en zengin müzelerinden birisiymiş. O yüzden öyle 1-2 saatte gezilecek bir yer değil Vatikan. Yeri gelir 5 saat hatta detaycı iseniz günlerce gezebilirsiniz.
 
Sayısız Eserlerle Dolu
 

Ortaçağ’dan bu yana bozulmadan korunan bahçelerle kaplı olan Vatikan kiliseler, tarihi yapılar, müzeler ve bunları dolduran sayısız resim, heykel gibi eserle dolu. Papa’nın sadece Katolik Dünyası’nın ruhani lideri değil aynı zamanda Vatikan Devleti’nin de yöneticisi olduğu şehirde gezilip görülecek yerlerden bahsetmeden önce birkaç cümleyle tarihine de değinelim isterseniz.
 
1929 Yılında Kuruldu
 
Vatikan’ın tarihini anlatmaya Hıristiyanlığın doğuşundan başlamak en doğrusu sanırım. Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus (St. Pietro) peygamberin ölümünden sonra Hıristiyanlar’ın etrafında toplandığı bir kişilik. Ve Hıristiyan dünyasının da ilk papası aynı zamanda.

İşte temelleri Aziz Petrus’un öldüğü yerde atılan Vatikan takip eden papaların da ikametgahı olmaya devam etmiş. Hıristiyanlığın yayılmasıyla Papalar’ın hem politik hem de ekonomik anlamda iktidarları güçlenmiş ancak sonrasında İtalya’nın birleşim harekatıyla birlikte de kan kaybetmeye başlamış. Bugün tanıdığımız Vatikan Devleti ise 1929 yılında Laterna Anlaşması ile kurulmuş ve o günden beri hem politik anlamdaki iktidarını, hem de şehrin turistik anlamdaki popülerliğini devam ettiriyor.
 
Dünyanın Gözü Burada
 



Vatikan Papaları’nın sanat düşkünlükleri ile ruhani öğretileri görsel araçlarla yayma, kitlelere kabul ettirme amaçlarının birleşiminden doğan ve yüzyıllar içerisinde sayısı hızla artan sanat eserleri koleksiyonlarının sergilendiği Vatikan Müzeleri, Papa IX. Sixtus için yapılan ancak Michelangelo, Boticello gibi ustaların eserleriyle bugün dünyanın her yerinden gelen gezginlere kapısını açan Sistina Şapeli Vatikan’da görülecek yerler arasında ilk sırada.
 
Pıetro Bazılıkası
 

Sanırım Vatikan içerisindeki en popüler ve de en çok ziyaret edilen yer St. Pietro Bazilikası. Kubbesi Michelangelo, iç dekorasyonu Bernini ve yapının kendisi Rönesans ve Barok Dönemi’nin en önemli mimarları tarafından tasarlanan kilise Aziz Petrus’un mezarının bulunduğu yerde, daha önceki bazilikanın üzerine 1506 yılında inşa edilmeye başlanmış ve yapımı yüz yıldan fazla sürmüş. Bugün ise Katolikler için bir hac noktası. 11 şapel, 45 altardan oluşan ve resim, heykel başta olmak üzere sayısız sanat eserine ev sahipliği yapan St Pietro Bazilikası Vatikan’da Görülecek Yerler listesinin ilk ve en önemli durağı.
 
Vatıkan'ın sanatla ilişkisi...
 

Vatikan, özellikle gücünün zirvesinde olduğu Ortaçağ'da sanata da yön veren bir konumundaydı. Sanat, kilisenin belirlediği kurallar çerçevesinde şekilleniyor bu doğrultuda ilerliyordu. Rönesans'ın başlangıç dönemine denk gelen 15. yüzyılda yavaş yavaş durum değişmeye başlasa da Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Bernini, Rafael ve Donatello gibi sanatçılar Vatikan için işler yapmıştır. Michelangelo'nun Sistine Şapeli'ndeki Atina Okulu tasviri, sanat tarihinin en önemli yapıtlarıa rasında yer alır.
 
En Büyük Arşiv
 

Vatikan içinde yer alan ve önemli bir yer tutan müzeler, Avrupa tarihi açısından büyük öneme sahiptir. Burada sergilenen sanat eserlerinin yanı sıra, eski belgeler de tarih yazımı konusunda büyük bir öneme sahiptir. Yüzyıllar boyunca Avrupa üzerinde büyük söz sahibi olan Vatikan'da toplanan bilgi ve belgeler günümüzde dünyanın en büyük arşivlerinin başında gelir.
 
San Pietro Meydanı
 

Elips şeklinde genişçe bir meydan, meydanın ortasında M.S. 37 yılında Mısır’dan getirilmiş bir dikilitaş ve onun yanında bir çeşme ile meydanın her iki yanında sütunlar ve bu sütunların üzerlerinde çeşitli azizlerin heykellerinin bulunduğu alandır. Meydana giriş ücretsizdir. Vatikan’a gitmeden önce okuduğum yazıların hemen hemen hepsinde buraya sabah erken saatlerde gelinmesi tavsiye ediliyordu. Ben Vatikan’a öğlen gibi gitmiştim ama sanılanın aksine çok da fazla bir kalabalık yoktu. Tabi, burada bulunduğum ay Mart idi, ondan da olabilir.
Atakan TOK

Editör: TE Bilisim