Trompette Yunus Emre İlhan, baritonda Furkan Aydın, saksafonda Tolgahan Akpınar, trombonda Musa Kuzugüden, trampette Yakup Yılmaz.. Onlar Giresun Üniversitesi(GRÜ)’de Müzik öğretmenliği bölümü öğrencileri. Öğrencilik yaşamları devam etse de daha şimdiden eğitimini almaya devam ettikleri branşta başarılara imza attılar.Kendi deyimleriyle Bulgaristan kalıplı müziği Türkiye’ye uyarlayan genç grup bu çalışmayı daha geniş kapsamlı hale getirerek bando takımı oluşturdu. Grup adına söz alan Yunus Emre İlhan, Kırşehirli ve  askeri  bando okul çıkışlı olduğunu belirterek, görevinin de trompet enstrümanlığını icra etmek olduğunu söyledi.

Tanındık Bir Müzik Fakat İcrada Sıkıntı Vardı

Giresun’a bu yıl  geldim, müzik öğretmenliği için ikinci üniversiteme devam ediyorum. Aynı zamanda da Balkan müziği ile ilgileniyorum.Bu müzik 3-5 yıl öncesine kadar İstanbul ve Ankara yöresinde yapılmış olan balkan orkestrası. Şimdi biraz daha yayıldı. Balkan müziği zaten Türkiye’ye yabancı olan bir müzik değil. Herkesin bildiği bir müzik türü. Kaldı ki televizyonlar, gazeteler bütün yayın organlarında sıkça dile getirilen tanındık bir tür. Fakat icra konusunda sıkıntılar vardı, inşallah bizlerde bunları aşmaya çalışacağız. Balkan müziği kültürü sizlerde bilirsiniz ki bugün pilot iller dediğimiz mega kentlerde biliniyor. Giresun’da en işlek Gazi Caddesi’nden başlayıp  Atatürk Meydanı’nda son bulan bir tanıtım yaptık, aldığımız olumlu tepki bizi gururlandırdı. Yani biz tanıtım için çalmaya başlamamız ile halkın bir anda bakışlarının üzerimizde yoğunlaşması hoşumuza gitti.”diye konuştu.

Bulgaristan Kalıplı Türk Müziği

Karadeniz Bölgesi’ne kadar taşıdıkları ve farklı bölgelere de taşımaya devam edecekleri Balkan müziğinin yeni oluşmaya başlayan bir müzik kültürü olduğunu vurgulayan Yunus Emre İlhan şöyle devam etti: “ Balkan müzikleri daha çok  Bulgaristan öncülüğünde olan bilinen bir müzik. Daha çok düğün yada açılış gibi etkinliklerde öne çıkabilmiş modern aktivitelerde hep yer bulmuş bir müzik.En yakın arkadaşım Nilsu Çanak müzik kulağı olan müziği seven bir arkadaşım ve Balkan müziğini yabancı bulmadığını söylüyor.90’lı yıllardan tutun da günümüz müziklerinin düzenlenmiş halini icra ediyoruz.Ki bunların içerisinde halkımızın bildiği dilden dile gelmiş eserlerde var.Tamamen Balkan yada Bulgaristan değil,bunun altını özellikle çizmek isterim.Bulgaristan’ın kalıbını alıyoruz,Türk müziklerine uyarlıyoruz.

Giresun, Trabzon, Ordu Ve Samsun Tamam

Söz dayalı olmayan tamamen enstrümantal tarzımız var. Üniversitenin özel programlarında sahne almaya devam ediyoruz. Önümüzde bahar şenlikleri var oralarda platformlara çıkacağız. şimdilik Giresun bahar şenliklerine hazırlanıyoruz. Giresun, Trabzon, Ordu, Samsun illerinde kendimizi tanıtmayı başardık. Mesela bu hafta sonu Samsun’ dayız. Ondan sonraki durağımız Trabzon olacak. Yine Giresun’da açılışlar, tesis özel programları falan oluyor, her fırsatta müziğimizi oralarda tanıtma fırsatını elde ediyoruz. İnstagram adresimiz fumyband hesabından da iletişim sağlanabilir.”ifadelerini kullandı.
SEDAT KARAKAYA
 

Editör: TE Bilisim