Tunceli Valiliği ve Belediye, Hacı Bektaş-i Veli'ye bağlı dervişlerden Sarı Saltık'ın tarihteki önemi ve değerini bilimsel, akademik içerikte ortaya koymak için "Uluslararası Sarı Saltık Ocağı Çalıştayı" düzenlendi.
Hozat İlçemizde başlayan Uluslararası Sarı Saltık Çalıştayında katılımcılar, Kaymakam Hüseyin Çam ile birlikte ilk olarak Derviş  Cemal Türbesini ve ilimizin değerlerinden olan Ahmet Dede’yi ziyaret ettiler. Ziyaretlerin ardından katılımcılar, Hozat Cemevinde düzenlenen programa katıldı.

Hozat’taki programların ardından katılımcılar, Vali/Belediye Başkan V. Tuncay Sonel’i ziyaret etti.

Alevi dedeleri ve ocakzadeler ile makamında bir süre sohbet eden Vali Sonel, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ülkemizin çeşitli yörelerinden ve Balkanlar’dan gelen misafirlerimiz ziyarette, Tunceli’de yürütülen projeler ile bir yıl içerisinde meydana gelen büyük değişimden dolayı Vali Sonel’e teşekkür ettiler. 

Tunceli Cemevinde devam eden programa ise Vali/Belediye Başkan V. Tuncay Sonel, Yardımcısı Selçuk Yosunkaya, kurum müdürleri ve  vatandaşlar katıldı. 

Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Kosova Priştine'den gelen Hüseyin Başar Dede'nin okuduğu birlik duasının ardından ülkemizin çeşitli yörelerinden gelen Alevi Dedeleri ve araştırmacılar, Aleviliğe ve Sarı Saltık Ocağına dair konuşmalar yaptı. 

Programda konuşan Vali/Belediye Başkan V. Tuncay Sonel, Tunceli’de yürütülen projelerle büyük bir değişim meydana geldiğini söyledi. Konuşmasında birlik ve beraberlik mesajı da veren Sonel, “Bu yıl ilki yapılan Sarı Saltık Ocağı Çalıştayının ülkemize Tunceli’mize ve İslam alemine hayırlı olmasını temenni ediyorum. Çalıştayının düzenlenmesinde emeği geçen çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Tunceli artık eski Tunceli değil. Tunceli artık huzur şehri.

 Yaklaşık 16 aydır burada hem Valilik hem de Belediye Başkanlığı görevini yürütüyoruz. Bu süre içerisinde yıllardır konuşulan fakat bir türlü faaliyete geçirilmeyen projeleri hayata geçirdik. Bu çalışmalar başta Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Bakanlarımızın desteğiyle, çalışma arkadaşlarımızla, biz fikriyle milli takım ruhuyla kısa sürede hayata geçirildi. Bu toprakların vatan yapılmasında ecdadımızın, şehitlerimizin, kahraman gazilerimizin büyük emeği var. Bir olup, birlik ve beraberliğimizden taviz vermezsek, birbirimize saygıyla yaklaşırsak güzel ülkemiz daha da güçlü olur. Kahraman güvenlik güçlerimiz burada başarılı işlere imza attılar. Bizler de devletimizin şefkatini ve sıcaklığını yöre insanımıza göstermeye çalışıyoruz.” dedi.

“Burası Sarı Saltık’ın Memleketi”

Çalıştay ile ülkemizin çeşitli yörelerinden ve Balkanlar’dan gelen misafirleri ağırladıklarını belirten Sonel, şu ifadeleri kaydetti:

“Bugün ülkemizin çeşitli yörelerinden ve Balkanlar’dan gelen misafirlerimizi Tunceli’de ağırlıyoruz. Buraya gelen misafirlerimizin akıllarındaki Tunceli algısının bu güzellikleri gördükten sonra değiştiğine inanıyorum. Buradan gittikten sonra da Tunceli’yi en iyi şekilde anlatacaklarına inanıyorum. Çünkü burası Sarı Saltık’ın memleketi. Bu bir gönül köprüsü”

Programda,  Alevi dedeleri tarafından Vali Sonel'e Zülfikar Kılıcı armağan edildi.

Konuşmaların ardından Amasya Hubyar Ocağından ocakzadeler, "Gönüller Semahı" döndüler.

Sarı Saltık Ocağı Çalıştayı’nda, Tunceli’nin Alevi inancının merkezi olduğunu, bin yıllık İslam, erenler, ocaklar, dervişler yurdu olduğunu yazılı kaynaklarla göstermek için, Tunceli’deki ocaklara ait şecereler katılımcılara gösterildi.  
Seslendirilen deyişlerin ardından program, Vali/Belediye Başkan V. Tuncay Sonel'in hediye takdimlerinin ve lokma ikramının ardından sona erdi.
Editör: TE Bilisim