Türkiye’de Ramazan’da iftar sofrasına en geç Edirne’deki vatandaşlar oturacak. Ramazan’da iftar vaktine göre Türkiye’de orucunu en erken Hakkarililer, en geç ise Edirneliler açacak. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Ramazan’ın ilk günü Hakkari’de imsak saat 03.11’de, iftar ise 19.15’te gerçekleşecek. Edirne’de ise saat 03.58’de başlayacak ilk oruç, akşam ezanının okunacağı 20.34’te açılacak. Hakkari ile Edirne arasındaki oruç açma süresi farkı 79 dakika olacak. Bir anlamda Hakkari’deki vatandaşlar teravih namazını kılmaya hazırlanırken, Edirne’de yaşayanlar iftar sofrasına oturacak. İstanbul’da teravih namazı vakti 22:00, Ankara’da 21:39’da kılınacak.

Hilal, Güney Amerika'dan görülecek

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacit Özdemir, 15 Mayıs’ta hilalin ilk defa Güney Amerika’dan görülmeye başlayacağını söyledi. Özdemir, “Dolayısıyla 16 Mayıs’ta ramazan ayına başlamış olacağız” dedi. Özdemir, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı imsak, iftar ve diğer namaz vakitlerinde astronomik anlamda yanlış bilginin yer almadığını, özellikle imsak ve yatsı vakitlerinin gözlemsel olarak teyit edildiğini aktardı. Bu yıl Ramazan ayının ilk orucu için bu gece sahura kalkılacağını hatırlatan Özdemir, “Bu tarihe denk gelmesinin nedeni şudur; 15 Mayıs’ta hilal ilk defa Güney Amerika’dan görülmeye başlayacak. Bunu biz görülme kabul ediyoruz. Başka ülkeden de görülse buna itibar ediyoruz. Dolayısıyla 16 Mayıs’ta Ramazan ayına başlamış olacağız” bilgisini verdi.

Vakitlerde tereddüt yok

Özdemir, “Kamuoyuna duyurmak isterim ki Başkanlığımız tarafından verilen imsak, yatsı veya diğer namaz vakitlerinin hiçbirinde herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır. Bilhassa konuyu bilmeyen kişilerin bu konulara girmemesinde büyük fayda var. Çünkü yanlış bilgiyle bilerek veya bilmeyerek kamuoyunu yanıltıyorlar. Özellikle Ramazan ayı geldiğinde imsak vaktiyle ilgili insanları bir şüpheye sevk ediyorlar”dedi.

Camiler gül gibi

Ramazan ayının başlamasıyla Türkiye'nin dört bir yanındaki camilerde hazırlıklar tamamlandı. Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan dünya mimarlık tarihinin başyapıtlarından Selimiye Camisi, ramazan boyunca 'gül' kokacak. Ramazan hazırlıkları kapsamında minareleri mahyayla süslenen caminin ses ve ışık sistemi bakımdan geçirildi. Halıları yıkanan caminin avlusundaki şadırvanın etrafında ve bahçesinde düzenlemeler yapıldı. Ramazan dolayısıyla yoğunluğun beklendiği camide, müezzinler de son hazırlıklarını tamamladı. Eyüp Sultan Camisi de Ramazan hazırlıkları kapsamında gül suyuyla yıkandı. Ramazan boyunca Eyüpsultan Belediyesi birbirinden anlamlı etkinlikler düzenleyecek.


 

Editör: TE Bilisim