Trabzon'da tarihi Alacahan'da düzenlenen kurslarla Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Ayder Yaylası gibi Doğu Karadeniz'in turizm simgeleri ile çay, fındık, tereyağı, hamsi gibi yöresel ürünler, Karadeniz'deki kadınların giyim aksesuarları arasında önemli yer tutan peştamal ve keşan bezine işleniyor.

Kadınlar tarafından farklı konseptlerde yeniden işlenen bu örtüler, tablo, çanta, fular ve masa örtüsü gibi turizm amaçlı ürünlere dönüştürülerek dünyaya tanıtılıyor.

Giyim aksesuarı dışında artık dekor, tasarım ve süs malzemesi olarak da kullanılan yöresel örtüler, yerli turistlerin yanı sıra özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistlerin de ilgisini çekiyor.

"Bölgenin turizm simgeleri ile yöresel ürünlerini bir araya getirdik"

Ortahisar Halk Eğitim Merkezinde görevli Geleneksel El Sanatları Öğretmeni Güzin Sakallıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarihi Alacahan'da Karadeniz kadınının önemli giyim aksesuarlarından olan keşan ve peştamali kullanarak, turizm amaçlı ürünler ürettiklerini söyledi.

Sakallıoğlu, yöresel bezlerin unutulmaya yüz tuttuğunu dile getirerek, "Geleneksel el sanatlarımız bizim için önemli. O nedenle yöresel bezlerimizin de unutulmasını istemiyoruz. Bu amaçla bölgenin turizm simgeleri ile yöresel ürünlerini bir araya getirdik." ifadelerini kullandı.

Geleneksel kumaşlar üzerine boyama yaptıklarını belirten Sakallıoğlu, "Amacımız keşan bezi, peştamal ve yöresel bezlerin üzerine farklı tasarımlar yaparak, geleneksel el sanatlarımızı yaşatmak ve dünyaya tanıtmak. Bunun için de kaybolmaya yüz tutmuş kumaşlarımızı tekrar gün yüzüne çıkarıp kendi yöresel desenlerimizle renklendirip hem satışa sunuyor hem de kadınlarımızın aile bütçelerine katkıda bulunmalarına destek oluyoruz." dedi.

"Yöresel örtülerimizi artık turizm amaçlı kullanıyoruz"

Sakallıoğlu, keşan bezi ve peştamalin el emeği göz nuru ürünler olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yöresel örtülerimizi artık turizm amaçlı kullanıyoruz. Eskiden sadece başa bağlanan keşan bezi, bele bağlanan peştamal varken şimdi bunlardan farklı konsept ve desenlerde çanta, fular, masa örtüleri, tablolar ve duvar panoları yapıyoruz. Bu sayede hem yöresel örtülerimizi unutmuyoruz hem de üzerlerine işlediğimiz yöresel ürünler ve turizm simgeleriyle bölgemizin tanıtımına da katkı sağlamış oluyoruz. Alışılmışın dışına çıktık ve yaptığımız ürünler her kesim tarafından beğeniliyor."

Ürettikleri ürünlerin tarihi Alacahan'da satışını yaptıklarına da işaret eden Sakallıoğlu, şunları kaydetti:

"Ürünlerimiz başta Körfez ülkelerinden gelen turistler olmak üzere yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Satışlarımız da oldukça iyi gidiyor. Kurumlardan yoğun talep alıyoruz. Özellikle çanta satışlarımız yöre tanıtımı açısından da ön planda oluyor. Bu kapsamda da talebe göre satışlar yapıyoruz. Yola çıkışımız geleneksel el sanatlarımızın unutulmasını engellemekti. Bunu da yaptığımız işlere bakınca büyük oranda sağladığımızı düşünüyoruz."
Sakallıoğlu, yurt dışına yönelik de satışlarının olduğuna dikkati çekerek, "Yurt içinde ve yurt dışında da fuar ve festivallere katılıyoruz. Bize tanıtım açısından büyük oranda katkısı oluyor. İnsanlar ürünlerimizi görüyor ve farklılıklar hoşlarına gidiyor. Ürünlerin beğenilmesi de bize büyük oranda katkı sağlıyor. Mutluyuz. Yaptığımız tasarımlarla da biz yöresel ürünlerimizi ve kültürümüzü de dünyaya tanıtmış oluyoruz." diye konuştu.
 

Editör: TE Bilisim