AHMET METİN GENÇ VE ALİ FUAT ATİK’İN TRABZONSPOR AŞKI

Ahmet Metin Genç. Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı. Bir güzel adam. Trabzon’un tanıtımı için elinden geleni ardına koymuyor. İçişleri bakanlığının Kardeşlik Projesi kapsamında Siirt Valiliği ve Siirt Belediyesi ile ortaklaşa “Hamsi Şöleni” düzenledi. Tıpkı 30 bin kişinin katıldığı  Mardin’de ve Nevşehir Ürgüp Ortahisar’da olduğu gibi.

Hamsi… Fındık… Fıstık sembol…Biz kardeşlik derdindeyiz.

Ortahisar Trabzon’dan 20 ton hamsi, 3 bin paket fındık, helva ve Trabzon ekmeği ile ama kardeşlik aşkı ile yola koyulduk. Fıstığı ile tanınan Siirt’e hamsimiz ve fındığımızla gidiyorduk. Asıl derdimiz kardeşlikti. Kilometrelerce ötede kardeşlerimiz bizi bekliyordu.

Ve biz muhteşem manevi bir atmosferde yola çıktık. Peygamber efendimizin doğduğu günde, kandil günü başladı Siirt yolculuğumuz. Ekip harika. Bir otobüste basın mensupları, diğer otobüste ise Ortahisar Belediyemizin personeli, horon ekibi ve Trabzon’un yöresel ürünlerini sergileyecek kadınlarımız ve başımızın tacı şehit ailelerimizin temsilcileri. Araçta daha önce Siirt’e gidenler hatıralarını anlatırken, ilk defa giden ben, çok heyecanlıyım. Daha önce Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden ve fanatik bir Trabzonsporlu olduğunu öğrendiğim Siirt Valisi Ali Fuat Atik Trabzon’u, Trabzonspor’u nasıl anlatmıştı? Nasıl tanıtmıştı? Merak ediyordum. Siirt’te Trabzonsporlu olmak nasıl bir duyguydu? Forma giyen herkes Trabzonsporlu olur muydu?

Hep olumsuz haberlerde gördüğümüz bazı ilçeleri nasıldı? Kafamda bin bir soruyla yola çıktık. Hava durumu ve güneş hep bizden yana oldu. Yollar ışıl ışıl. Turgay Beşyıldız’ın zaman zaman o güzel sesinden türküleri, Rahman Ayhan hocamın bitmek bilmeyen yazma aşkı, Birol Sancak’ın hep saygılı, hep ince düşünceli ve nazik halleri, Aykan Kıyak ve Gül Milli’nin deliksiz uykuları, Can Kardeşim Ömer’in fotoğraf sevdası, İso’nun otobüsün en arkasında hakimiyetini ilan etmesi, Ali Rıza abinin “Uyuyor musun “ soruma “Evet” diye cevap vermesi. Günay Ablanın Ömer Abi’nin hep arkasını toplaması. Salih Özkan’ın ağabeyliği. Siirt’e giderken ‘Urfa’nın etrafı dumanlı dağlar’ türküsünü hep birlikte söylememiz. Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hacı Nail Altunay’ın Nereden gidiyorsunuz? Bir sıkıntınız, ihtiyacınız var mı? Diye sık sık araması. Kop Dağı’nda kartopu heyecanımız. Kısacası herkes ayrı bir özel. Yollar ne güzelsiniz, insanları birbirine bağlıyor kardeşliği, dostluğu güçlendiriyorsunuz.

Annesinin kara kuzusu

Ve Siirt’e girmeden Baykan’da eskortlar geliyor, güzergah boyunca bize eşlik ediyorlar. Akşam yemeği otelde yenecek. Bir güzel adam geliyor. Siirt Valisi Ali Fuat Atik. Tişörtü bordo mavi, eşofmanı bordo mavi, montu bordo mavi, başındaki beresi bordo mavi. Ve hepsinden güzeli gülüşü bordo mavi.. Bir sıcak karşılama, bir güzel kucaklaşma. Sanki her birimizi yıllardır tanıyor. Benim hemşerilerim geldi. Kardeşlerim geldi derken heyecanını ve mutluluğunu görmenizi isterdim. Saatlerce sohbet ettik. Siirt’teki çalışmalarını, projelerini, memleket özlemini anlattı. Sohbetin en koyu yerinde telefonu çaldı. “Oy annem arıyor. Mutlaka kandilimi kutlayacak.” Dedi. Bir heyecan. Telefonu açtı, sesi dışarı verdi hep birlikte annesi ile hasret gidermelerine şahit olduk. Bu nasıl sevgi ve saygı. Karakuzum diye hitap etti ona kalbinin öteki yarısı annesi. Fotoğrafları karıştırırken çocukluk fotoğrafını bulmuş, çok duygulanmış hem onu söylemek hem de kandilini kutlamak için aramış. Anne yüreği ne kadar naif. Küçük bir çocuğun annesine olan en sıcak bakışıydı ve bir annenin Vali dahi olsa düşünmesi ve merhamet etmesi gereken evladıydı. Ardından babasıyla selamlaştı. Böyle vatansever bir anne babanın evladı, ülkenin bir karış toprağına bile hizmet etmenin onurunu yaşardı elbet.

Allaha şükürler olsun ki Trabzonluyum!

Vakfıkebir’in bir köyünde doğdu. Ben bu devletin valisiyim ama herşeyden önce insanım diyor. Bugüne kadar öğretilmiş yanlışlar var. Vali halkına yakın olmalı. Devlet adamı halkının elini tutar, acı gününde, iyi gününde hep yanında olur. Vali halka yakın olursa gönül alır, hizmet alır diyor. Aslında Doğunun, Güneydoğu insanının Karadeniz insanından çok farklı olmadığını, insan olana her yerin vatan olduğunu söylüyor. Ben Trabzon sevdalısı, Trabzonspor aşığıyım. Hiçbir maçı kaçırmam. Kanım bordo mavidir benim. Benimle çalışan ve tanıdığım herkesi de Trabzonsporlu yapma peşindeyim diye de ekliyor tabii.
 
Nesilden nesile korunan coğrafyanın gözbebeği Tillo!

Ne çok merak ediyorum ilçelerini. Baykan, Eruh, Kurtalan, Pervari, Şirvan ve Tillo. Ertesi sabah kahvaltıyı Tillo kalesinde yaptık. Dünyada eşi benzeri olmayan geçmişi 1734 yıllarına dayanan Tillo. Muhteşem bir manzara. Tüm görevlilere bordo mavi fular dağıtıyoruz başkanımızın hediyesi olarak. Seve seve takıyorlar. Çiçeklerle süslenmiş salıncaklarda hemen bir Fatma Girik (!) fotoğrafı çektiriyorum. Ne güzel düşünülmüş. Kendinizi Tillo’da çok özel hissediyorsunuz. Tillo zengin bir manevi kültüre sahip. Fakirullah Hz. İbrahim Hz. Şeyh Hamza El Kebir Hz., Şeyh Mücahit Hz.,Gavsul Memduh Hz., Zemzemul Hassa Hz. Gibi Allah dostlarının yaşadığı ve türbelerinin bulunduğu bir yer. İlim ve irfan yuvası. İbrahim Hakkı Hazretlerinin Hocası İsmail Fakirullahiçin inşa ettiği türbe eşsiz bir matematik ve Astronomi bilgisinin ürünü olarak yükseliyor Tillo’da. UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer alıyor. “Yeni yılın ilk güneşi hocamın başına düşmedikten sonra neyleyim o güneşi” diyen İbrahim Hakkı Hazretlerinin kurduğu düzenek benzeri olmayan bir mimari harika niteliğinde.
 
Biz içeriz Botan’ı
Canlara can katanı
Kimbilir sizden başka
Gönlümüzde yatanı …

Ardından Deliklitaş’a gidiyoruz. Diğer ismi Rasıl Hacar. Botan Vadisi dünya harikası. Deyim yerindeyse nefesim tutuldu.  Botan çayı çok içli bir hikayeyi bağrına basmış. Kara sevdalı Naci Usta ve Zeliha’nın hazin öyküsü kalbimi acıtıyor Botan çayına bakarken. Sonra diyorum onların sonsuz sevdasıyla geldik biz Siirt’e. Sevenleri ayıran Botan çayı sana sesleniyorum! Biz kardeşler buluşmaya geldik. Zeliha ve Naci Ustanın aşkıyla geldik. Onların sonsuz sevdasıyla geldik. Nar bahçelerinin, fıstık ağaçlarının uzayıp giden efsunlu renkleri arasında Siirt Türkü oluyor saz sözle buluşuyor. Ve biz hem horon ediyoruz, hem halay çekiyoruz.

Vatan Sağolsun

Ve gezi programında kendimizi Siirt Jandarma Özel Harekat Komutanlığında bulduk. Bir heyecan, mutluluk. Yanık sesli bir asker Kur’an-ı Kerim okudu dualar edildi ardından şehit kanlarıyla sulanmış bu topraklara seve seve canlarını veren şehitlerimiz için. Kalbimizin bir yanı hep acıdı öbür taraftan gurur gözyaşları döktük. Sayın valimizin Hakkari Aktütün Karakolu’nda şehit olan Mehmetçiğimizin  eşiyle yaptığı sohbet beni başka dünyalara götürdü. Babası şehit olduğunda henüz annesinin karnında olan, diğerleri çok küçük olduğu için babalarını tanımayan şehit çocukları ve eşine devlet öylesine sahip çıkmıştı ki. Vatan sağolsun! Diyordu şehit eşi, Vatan Sağolsun!

Fıstığın şehrinde, büryanın şehrinde hamsi. Siirtli çocuklar hemen Karadeniz uşağı oldu bir elinde hamsi, diğerinde fındık hepsini afiyetle yedi. 20 ton hamsi 1 saat içinde tükendi. Şoklardayım. Bilmedikleri bir tat ama biz aynı tavanın balıklarıyız sonuçta. Aynı derenin çocukları.  Küçük bir çocuğa beğendin mi hamsiyi? Diye sordum. “Mmmm Mis mis..” diyor gözlerinde gökkuşağının bütün renklerini görüyorum sevgiyle.

Uyy hamsi çok güzel da!

Fıstığın şehrinde, büryanın şehrinde hamsi. Siirtli çocuklar hemen Karadeniz uşağı oldu bir elinde hamsi, diğerinde fındık hepsini afiyetle yedi. 20 ton hamsi 1 saat içinde tükendi, Şoklardayım, bilmedikleri bir tat ama biz aynı tavanın balıklarıyız sonuçta. Aynı derenin çocukları.  Küçük bir çocuğa beğendin mi hamsiyi diye sordum. “Mmmm Mis mis..” diyor gözlerinde gökkuşağının bütün renklerini görüyorum sevgiyle, öyle deme diyorum, Uy hamsi güzel! de.

Hamsi Sembol, Kardeşlik Sonsuz..

Alan Türk bayraklarıyla donatılmış. Muhteşem gurur verici bir görüntü. Bu konuda Sosyal İşler Müdürü Hacı Nail Altunay’ın hakkını vermek lazım. Çok hassas bu konularda. En ince ayrıntıyı dahi düşünür. Al bayraklar altında binlerce Siirtli. Sadece Siirt değil civar illerden de katılım çok fazla. Mardin, Şırnak, Cizre, Van, Bitlis herkes burada. Ben Anadolu’yum diyorum, Kuzeyden Güneye, Doğusundan batısına ülkemin her yanında ben Anadolu’yum. Yer yerinden oynuyor. Sahnede kalbimin atışını duyuyorum. Tüm ekipleri sahneye alıyorum, Karadeniz horonu oynuyor ülkemin gençleri ardından halay. Biz biriz, kardeşiz, kim bölebilir bu kardeşliği, kim bizi bizden ayırabilir! İstiklal marşımızı okuyoruz sesimizin yettiğince, dağlar inliyor, dünya dinliyor!

Siirt’in tüm ilçelerinin yanı sıra Ortahisar Belediyesinin de tanıtım standına ilgi oldukça yoğundu. Ahmet Metin Genç tüm Güneydoğululara Trabzonspor fuları, Trabzon Ticaret Borsasının hazırladığı fındıklardan ve kadınlara da mutfak önlüğü dağıttı. Vakfıkebirden ev hanımlarının yöresel kıyafetleriyle hazırladığı stand görülmeye değerdi. Atilla Alp Bölükbaşının Trabzon doğa ve tarihi mekanlarından oluşan sergisi çok ilgi gördü. Sergiyi gezen tüm davetlilere Trabzon ve  fotoğraflar anlatıldı.  

Trabzon’un horonu, Mardin’in reyhanisi, Siirt’in halayı

Festivale katılım o kadar çok ki. Hem Trabzon’dan hem Siirt Hem de civar illerden gelen ekipler sahne alıyor. Karadeniz’in horonu, Mardin’in Reyhanisi, Siirt’in halayı, bütün ekipler birbirinden güzel.
Siirt Valisi Ali Fuat Atik, Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç, Siirt Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın (Çook beyefendi çok.) İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Hilmi Atabay ve İl Emniyet Müdürü Saruhan Kızılay, hem Siirt’in Hem Trabzon’un siyasileri, sivil toplum örgütleri, gençleri, kadınları, çocuklar, askeri erkan hep el ele. Ahmet Metin Genç’in şöyle bir çevreye baktığında gördüğü kalabalık ve sevgi seli karşısında gururu ve mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

Bordo mavi tezahüratlarıyla sahneye gelen Siirt Valisi’nin gözünün kenarındaki gurur gözyaşını görmedim değil. Bu nasıl coşku, bu nasıl güzellik.

Bizi Asla Bölemeyecekler!

Siirt Valisi açılışta yaptığı konuşmada, “ Siirt’ten tüm dünyaya birlik, beraberlik ve kardeşliği haykıracağız. Bizi bölmek isteyenlere inat, birliğimizi beraberliğimizi tüm gücümüzle kardeş olacağız. Bu ülke hepimizindir. Rengini şehitlerimizin kanından alan bayrağımız, dedelerimizin ortak kanıdır.  Bu ülkenin her santimetrekaresinde hepimizin emeği, alın teri ve sevdası vardır. Ben Trabzonlularla da, Siirtlilerle de gurur duyuyorum”dedi. (Makamı, personel odaları, her yer bordo mavi renklerle donatılmış)

Biriz, Beraberiz, Kardeşiz!

Konuşmasının hemen başında Siirtlileri Türkçe, Kürtçe ve Arapça selamlayan Kardeşliğin mimarı Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Türkiye’nin birlik ve beraberliğini bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi. Genç, “Medeniyetlerin beşiği olan ve asırlardan beri farklı kültürlere ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Siirt’te bulunmaktan büyük bir gurur duyuyorum. Ne mutlu bize ki asaletimizin inancımızın bize yüklediği sorumluluğu yerine getiren bir medeniyetin evladı olarak, medeniyetimizin bize yüklediği birliğimizi, beraberliğimizi pekiştirmek adına Trabzon’dan kalktık. Siirt’e geldik. Siirt’e özgü fıstığımızın kardeşi olan fındığı da Trabzon’dan alarak Siirt’e geldik. Diğer taraftan kültür zenginliğimiz olan horon ve halayımızı izledik. Bizi biz yayan güzellikleri yaşıyoruz. Bu topraklar üzerinde huzur ve sükunet içerisinde birlik ve beraberlik içinde yaşamımızı tesis eden gecesini gündüzüne katarak çalışan Cumhurbaşkanımıza ve İçişleri bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Siirt Belediye Başkanı Ceyhun Dilşad Taşkın hazırladığı konuşma metnini hiç kullanmadı, bu kalabalık, bu coşku, bu güzellik insanı saatlerce konuşturur, çok gururluyum, çok mutluyum dedi.

İçişleri Bakanlığı kardeşlik projelerinin koordinatörü Ahmet Külekçi kardeşlik projelerine verdiği değer ve yaptığı çalışmalar nedeniyle tüm konuşmacılardan ve davetlilerden tam not aldı. Valilik Özel kalem Müdürü Ümit Turhan kardeşim emeğine, güzel yüreğine sağlık.

Sinan Yılmaz’la yer yerinden oynadı

Siirt’in yöresel sanatçılarının türküleriyle coşan davetliler, buram buram hamsi kokularının eşliğinde Siirt Demokrasi Meydanında halay çekti. Ve sahneye Sinan Yılmaz çıkınca yer yerinden oynadı.  Siirtli gençlerin Sinan Yılmaz’ın hemen hemen tüm türkülerine eşlik etmesi, horon oynaması, kolbastı oynaması beni çok şaşırtırken, ayrı bir onurlandırdı. Sinan bu işi biliyor. Türküler kalbe dokunuyorsa ülkenin her yanında söyleniyor anladım.

Kardeşlik kazanacak

Siirt çok güzel bir şehir. Türkiye’nin kültür ve inanç merkezi. Bir tarafta Anne sevgisinin timsali Veysel Karani, öbür tarafta hocasına en büyük değeri veren vefalı öğrenci İbrahim Hakkı Hazretleri. Yeni yılın ilk güneşinin hocasının başına doğmasını isteyen bir kalbi barındıran Siirt güneşin şehri olmalı diye düşünüyorum. Terör korkularından, endişelerinden uzak, herkesin gidip görmesini istediğim bir şehir. Ve En büyük alkışlar benim de personeli olduğum ve gurur Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e. İyi ki varsınız, Türkiye böylesine anlamlı projelerle daha bir güzel. Bu ülkenin kardeşliğe çok ihtiyacı var. Ülkeyi bölmek isteyenlerin korkulu rüyasıdır kardeşlik. Sizlerin emekleriyle ve özverileriyle onlar korkulu rüyalarından hiç uyanamayacaklar. Kardeşlik kazanacak.

Önemli Not: Trabzonspor’un galip geldiği Fenerbahçe maçını Siirt Valimize armağan ediyorum. Derbi maçlarda ya siz gelin, ya da biz. Siirt Trabzon’a, Trabzonspora çok uğurlu geliyor. Sizin deyiminizle “Bir gün herkes Trabzonsporlu olacak”
Haber: Canan Güven Kalaycı
Editör: TE Bilisim