Grip hastalığına neden olan virüsün, hızlı mutasyona uğraması ve bağışıklık sistemini zayıflatması nedeniyle tedavi süreci de uzayabiliyor. Hal böyle olunca çabuk iyileşmek için pek çok yola başvuruyoruz. Peki "Gribe iyi geliyor" diye kullanılan şeylerin bilimsel bir karşılığı var mı? Bakın uzmanlar ne dedi.

Dahiliye Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, bağışıklık sistemi ve grip hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. 

Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, “Bağışıklık sistemi; değişen hava koşullarına uygun adaptasyon sağlayacak kıyafet seçimi yapmamak, vücut ısımızın dengesini bozacak şekilde giyinmek, düzenli ve sağlıklı uykuya sahip olamamak, dengeli düzenli ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri dengeli şekilde vücudumuza sağlayamamak ve bu yönde yaptığımız ihmaller nedeniyle olumsuz etkileniyor” uyarısında bulundu. 

Stres, Bağışıklığı Vuruyor

Uz.Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, “Stresli iş yaşamı, genel hayata karşı koşuşturma hali, özel veya sosyal hayatımızdaki sorunlarla birlikte ek olarak sahip olduğumuz birçok hastalığın eşlik etmesi gibi faktörlere bağlı olarak bağışıklık sistemimiz yeterli derece çalışamaz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bağışıklık sisteminin çalışmasındaki aksaklık ise birçok fırsatçı mikroorganizmanın vücudumuzda hastalık yapma sürecini ortaya çıkarır. Havadaki soğumanın etkisi, toplu yaşam, kapalı alanda uzun zaman geçirmek ve iç-dış mekân sıcaklık farkı etkisiyle hasta kişilerden hızlı bulaşan grip ve nezle, en sık gördüğümüz hastalıklardandır.

Mutasyona Uğrayıp Tedaviyi Zorlaştırıyor

Influenza virüsünün başka canlılarda görülmesinin yanı sıra hızlı mutasyona uğrama ve bağışıklık sistemini zayıflatması nedeniyle maalesef ki grip hastalığı, tedavide zaman zaman zorlandığımız hastalıklardan sayılabilir."

'Gribe iyi gelir' diye biliyoruz ama...

Sıkça sorulan sorulardan birinin de beslenme şekli olduğunu belirten Uz.Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, “Yiyeceklerin elbetteki hayatımızdaki yeri tartışmasız. Hepsinin belli oranlarda birçok konuda faydası mevcut” diyerek "Gribe iyi gelir diye ifade edilen bilgilerin ne kadarı bilimsel?" sorusunu şu şekilde yanıtladı:

Ekinezya

Bağışıklık sistemine etkinliği zayıf. Yapılan hayvan deneylerinde bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri olduğu ispatlanmış. Tekli ya da küçük grup insan deneyimlerinde soğuk algınlığına olumlu etkileri olduğuna dair veriler mevcut. Standardize çalışmalar da henüz yok. Bazı küçük çapta, kontrollü insanlar üzerine yapılan çalışmalar, ekinezyanın gribal şikayetleri azalttığı yönünde sonuçlansa da bazıları herhangi bir faydası olmadığı yönünde.

Aynı zamanda alerjik reaksiyon riski, bulantı kusma ve ateşin eşlik ettiği yan etki potansiyeli yüksek. Bazı romatolojik hastalıkları ilerleyen süreçlerde insanlarda geliştirebildiğine dair kanıtlar da mevcut. İlaç etkileşimi yapma riski nedeniyle kemoterapi etkinliğini bozarak rahim ağzı ve meme kanserini artırdığı da ortaya konmuştur. 

Reıshı Mantarı

Asya Uzak Doğu tıp tedavisinde bağışıklık güçlendirme ve kanser tedavilerinde tercih edilmekle birlikte yapılan bilimsel analizler zayıf olduğundan bu bitki hakkında fayda- zarar açısından yorum yapmak için gelecek çalışmaları takip etmek gerekir.

Gıngko Bıloba

Özellikle nörolojik hastalıklardan olan Alzheimer ve bunama tedavisinde kullanılan bu bitkinin solunum yolu hastalıklarında fayda sağladığına dair bilgiler bulunsa da bunlar henüz hayvanlarda yapılan deney sonuçları olu insanlar üzerindeki faydasına dair kesin veri bulunmuyor. Aynı zamanda kanama pıhtılaşma bozukluğu yönündeki yan etkisine mutlaka dikkat edilmeli.

Sarımsak

Üst solunum yolu hastalıklarını önleyici etkisine dair bilimsel çalışmalar henüz tamamlanmamıştır.
Editör: TE Bilisim