500 Haneli, 1400 Nüfusa Sahip
 
‘Bize her yer Trabzon’ sözünün ilklerine kadar yaşandığı bir yer burası. Trabzon’dan yaklaşık bin kilometre uzaklıkta olan İstanbul’un Beykoz İlçesi’ne bağlı İshaklı Köyü’nde yer Bordo- gök Mavi. Burası 1950 yıllarından sonra Trabzon ilinden yoğun göç almış ve 1980'li yıllarda köy statüsüne kavuştuğu ifade ediliyor. Köydeki yaşam daha çok Karadeniz kültüründen etkilendiği için geleneksel Karadeniz yerleşim mimarisi ile benzerlik gösteriyor. Trabzonlu ve Trabzonsporlu 500 haneli, 1400 nüfusa sahip bir köy. Köyde doğal yaşam sağlanmış durumda. Özellikle hayvancılık ve tarım ana geçim kaynaklarından.

 
Gurbetteki Trabzon
 
Beykoz İshaklı Köyü’ne girdiğinizde kendinizi Trabzon’da gibi hissediyorsunuz. Trabzonspor’un maçlarının olduğu gün köyde adeta hayat duruyor.  İshaklı Köyü, bordo-mavi renklerden takımını da kurdu. İlk kupasını da kaldırdı. Renklerini Trabzonspor’dan alan İshaklı Köyü’nün insanları hiçbir zaman Trabzon kültüründen kopmadı. Trabzon’u İstanbul’da yaşıyorlar ve yaşatıyorlar.

 
İlk Muhtarı Bile
 
Bu köyde yaşayanlar Trabzonlu olunca doğal olarak muhtarı da Trabzonlu. 1980’li yıllarda köy statüsüne kavuşan köyün ilk muhtarı Refik Cinel tam 8 yıl bu görevi yürüttü. Ardından ise yine Trabzonlu Mehmet Şimşek görevi devraldı. 18 yıl aralıksız bu görevi yerine getirdi. Seçime 2 yıl kala rahmetli olunca da yerine birinci azası Ali Balta geçti. Seçimlerde de mahalle halkı oyunu Balta’dan yana kullanınca 7 yıl bu görevi yürüttü.  Ardından ise eski muhtar Refik Cinel’in oğlu şimdiki muhtar Ali Cinel, görevi devraldı. Cinel’de de Trabzon ve Trabzonspor sevdası derin. Köydeki oluşturdukları birlik beraberlik ortamı imrenilecek cinsten.

 
1959 Yılında İlk Tohum Atıldı
 
Muhtar Ali Cinel gazetemize yaptığı açıklamada, “İshaklı Köyü’nde ilk Trabzonlu tohumları 1959 yılında rahmetli Mehmet Şimşek’in İstanbul’a çalışmaya geldiğinde atıldı. Şimşek’in bu köye yerleşmesinin ardından Tonya ve Akçaabat’tan gelen akrabalarıyla da köy nüfusu çoğalmaya başladı.

Daha eski olan Kılıçlı Köyü’nün Mahallesi olan İshaklı 1987 yılında rahmetli Refik Cinel çalışmalarıyla köy statüsüne kavuşturdu. İlk Muhtar Refik Cinel olmuştur. 8 sene muhtarlık yapmıştır. Tonya’nın Bicinlik köyleri ve Akçaabat, Düzköy, Çayırbağı köylerinden gelen insanlardan oluşmaktadır. Köyün %90’ı Trabzonludur” dedi.

 
Erkekler Fabrikada Kadınlar Tarlada
 
Muhtar Cinel sözlerini şöyle sürdürdü, “İshaklı köyünde hayvancılık yapılmaktadır. Elde edilen hayvansal ürünler süt, tereyağı köylünün kendisi tarafından perakende olarak İstanbul içine dağıtılmaktadır. Ayrıca İshaklı köyünde tarım ve seracılığa büyük önem verilmektedir. Köyde her türlü sebze üretilmektedir. Köyün erkekleri fabrikalarda çalışıp kadınları da hayvancılık ve tarım ile uğraşmaktadır. Tamamen köy hayatından oluşan bir yaşam tarzı vardır. Küçük Trabzon diyebiliriz. Okulu, muhtarlığı, yolları komple bordo mavi olarak boyanmıştır. 500 hane 1400 nüfusu olan İshaklı Mahallesi Beykoz’un en son köyü olup üçüncü köprü yolunun güzergahında Şile ve Çekmeköy’e sınırdır. Anadolu yakasında sulama Kooparitifi olan tek köydür. Köyün kendi barajından oluşan kapalı boru sistemi ile sulama sistemi bulunmaktadır.

 
Trabzonspor Onları Kenetliyor
 
Bu kadar Trabzonlunun yaşadığı bir yerde Trabzonspor aşkı bir başka olur. Köyün çoğu Trabzon’daki gibi Trabzonspor’un maçlarıyla yatıp kalkıyor. İsaklı Köyünde Trabzon yenince yer yerinden oynuyor. Herkesin yüzünde gülücükler Trabzon’a has horonlu kemençeli kutlamalar yapılıyor. Hep birlikte seviniliyor hep birlikle hüzün yaşanıyor. Trabzonspor onları gurbette bir kez daha kenetliyor.

 
Her Gün Taka Okuyorlar
 
İstanbul’da memleket hasretlerini gideren bir diğer şey ise Taka Gazetesi. Trabzon’un İstanbul’da yayınlanan tek gazetesi olan Taka Gazetesi’ni de günübirlik okuyan İsaklı Köyü gazetemize olan bağlılıklarını ‘iyi ki varsınız’ diyerek ifade ediyorlar.

ATAKAN TOK
Editör: TE Bilisim