Bu kadar köklü bir geçmişe sahip olan mesleği icra eden Trabzon’da üç kişi kaldı. Trabzon’da evinde bakır bulunan her vatandaşın gittiği kalaycıları ziyaret ettik. Kalaycılar mesleğinin son demlerini yaşıyorlar. Kalaycıların sıkıntılarını, mesleklerinin zorluklarının ve mesleklerini nasıl icra ettiklerini sorduk.

“Severek başladım”

Kalaycılık mesleğinin son nesillerinden olan Necmi Kaya: “Küçük yaşımda kalaycılığa başladım. O zamanlar daha ilgi duyulan bir meslekti. O yüzden severek başladım.Mesleğin zor tarafları, pis bakırları temizlemek. Mesleğe maalesef talep yok. Bu yüzden üzülüyorum.  Bazıları abartıyor ama fiyatlarımız vatandaş için gayet uygun.

Sağlığa Zararlı

Kalaysız bakırda yemeği yaparsan ve başka bir kaba aktarma yaparsan sıkıntı olmaz fakat aktarmazsan içinde ki yemek mantarlayabilir. Bu da sağlığa zararlıdır.Yılda bir kere bakırlarını kalaylarlarsa kimse sıkıntı çekmez. Yoğunluğumuz 10 yıl önce ile aynı çünkü çok fazla bakır kullanan vardı ama çokta kalaycı vardı. Şimdi az bakır kullanan varama az kalaycı var. 

Trabzon’da Mesleği Yapan 3 Kişi Var

Trabzon da bu mesleği yapan 3 kişi kaldık.Mesleğim bitmek üzere burada bu mesleği yapan en genç kişi benim, ben de 48 yaşımdayım. En büyük sıkıntımız, alttan çırak yetiştiremiyoruz. Kimse çocuğuna bu mesleği öğretmek istemiyor. Çocuğum yazları benimle çalışıyor. 2 kişi çalıştırıyorum fakat onlar ile de nereye kadar sürer bilmiyorum. Herkes cebime hazır para girsin peşinde, kimse meslek öğrenmeye çalışmıyor” diye konuştu.

Çırak Bulamıyoruz

Artık kömür ve körük yerine, doğal gaza geçenMuzaffer Göre şöyle anlattı:“Mesleğe ilkokuldayken başladım. Bir kere gördüm, sevdim işi ve işimi hala daha seviyorum. Bu mesleğin en zor yanı çırak bulamıyoruz. Kimse bu mesleği yapmak istemiyor. 47 yıldır bu işi yapıyorum, benim için bu mesleğin başka zorluğu yok. 2 kere üst üste kalaya zam geldi, vatandaşı biraz zor duruma düşürdü ama benim yapabileceğim bir şey yok. 

“Gençlerin ilgisi mesleğe sıfır”

Gençlerin ilgisi mesleğe sıfır, cebinde 20 lira olsun bakmıyorlar bile. Eskiden yetiştirdiğim çıraklar oldu. Kalaysız bakırda yemek olmaz, insanı zehirler. Kalay fiyatları parça başı ve parçaların büyüklüğü ile alakalı. 7,5 tl’den başlayıp 30 tl’ye kadar gidiyor. Bakırdan yapılan yemeğin tadı başkadır. Eskiden biz hep bakır tencerelerde yemek yerdik. Şimdi çelik, teflon gibi şeyler çıktı ama hiçbiri sağlık ve lezzet açısından bakırın yerini tutamaz. Şimdiler de bir canlanır gibi oldu bakır satışları ama Trabzon d bakır ustası kalmadı. Hep dışarıdan getiriliyor. Yoksa Trabzon bakırı Türkiye’ de tektir. Çocuğum olsa bu mesleği yapmasını istemem. Şimdinin 30 yaşındakileri bakırı süs olarak kullanıyor. Sağlığınızı ve damak tadınızı düşünüyorsanız, bakırda yiyin ama kalaylanmış bakırda.”
Taşkın ZENGİN/Burak YILDIRIM

Editör: TE Bilisim