Bölgeler arası kardeşliğin pekiştirilmesi amacıyla gerçekleşen ziyarette Aymeydan Otel’de kahvaltı yapan 47 kişilik ekipte Rize İlahiyat Fakültesi Dekanı Salih Sabri Yavuz, Sultanmurat Şehitler Cami Yaptırma Derneği başkan yardımcısı Prof.Dr. Ömer Yüksek, Diyanet İşleri Yüksek Din Kurulu başkanı Sabri Akın ve Bayburt Müftülük görevlisi Nasrullah Bilgin de yer aldı.

Kahvaltının ardından Aymeydan Otel sahibi Mustafa Sakal özellikle Güneydoğulu alimlere “Ne iyi ettiniz da geldiniz. Ben de yıllardır böyle alimlere hizmet etmek için bu dağlarda misafir bekliyorum.” Diyerek teşekkür etti. Saat 10.00’da grup Sultanmurat yaylasına vardığında yaylalılar grubu tatlı ikram ederek karşıladılar. Ardından yapımı son aşamaya gelen Şehitler Camii’ni gezerek dernek başkanı Muhittin Yıldırım’dan bilgi aldılar. 

Camii lokalinde ağırlanan misafirleri yaylalılardan emekli müftü Hüsnü Bilgin, emekli imamlar Tahsin Alkan ve Fahrettin Güneş ile Eğrisu yaylasında görev yapan Diyarbakırlı İhsan hoca, Sultanmurat camisi görevlisi Selim hoca ve cami derneği teknik işler amiri Enver ve Hasan Yıldırım kardeşler ve onlarca yaylalı, esnaf ve bir kısım Araplar ve camide çalışan 20 civarında usta ve işçi tekbirlerle karşıladılar. 

Güneydoğulu alimler grubu başkanı Tayyib Hoca Şehitler camiinin konferans salonunda yaptığı konuşmada; ben İslam aleminin hemen hemen her tarafını gezdim. 2 gündür Of’ta ve Çaykara’da gördüğüm bu kardeşlik parıltılarını hiçbir yerde görmediğimi söyleyebilirim. Buranın insanları ve geçmişi manevi ilimlerin okutulması bakımından bizim Diyarbakır’ımıza çok benziyor. Diyarbakır peygamberler ve sahabeler şehridir. Size oradaki kardeşlerimizden gönüller dolusu selamlarla birlikte bölgemizin bir kısım alimlerini getirdim. Artık bizim bin yıllık kardeşliğimizi burada kuracağımız burada sizinle kalpten kuracağımız manevi köprüleri inşallah hiçbir güç yıkamayacaktır” dedi. 

Daha sonra Şehitler Tepesine çıkılarak yasin-i şerif ve dualar okundu. Camii derneğinin ikram ettiği yemeğin ardından konuşmalara geçildi. Dernek başkanı Muhittin Yıldırım misafirleri Şehitler Camii’nde ağırlamaktan mutlu olduğunu belirterek bölgemizin en önemli alimlerimizden rahmetli Hacı Hasan Rami Yavuz Hocanın külliyatını oradaki 5 ayrı medreseye hediye etti. Ayrıca Sultanmurat yaylasıyla ilgili 50 dosyayı alimlere hediye etti ve Sultanmurat tablolarını kendilerine sundu. Bunun üzerine Güneydoğu heyetinden Tayyip hoca Diyarbakır tarihini içeren ve o bölgenin dini hayatını anlatan eserleri Muhittin Yıldırım ve Rize İlahiyat Fakültesi Dekanı Salih Sabri Yavuz’a hediye etti.
 

Editör: TE Bilisim