Keten Tohumu Nedir?

Sağlıklı yağlardan, posadan ve antioksidanlardan zengin olan bu tohum, lif, protein, lignanlar ve ALA veya omega-3 olarak da bilinen esansiyel yağ asidi alfa-linolenik asit içerir. Keten tohumugenellikle ‘’fonksiyonel gıda’’, ‘’biyoaktif gıda’’ veya ‘’endokrin aktif gıda’’ olarak gruplandırılır. Keten tohumu içerisindeki besin maddeleri diyabet, kanser ve kalp hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olabilir.

Keten tohumunun yararları

Keten tohumu içerdiği diyet lifleri sindirim sitemi için çok faydalıdır. Keten tohumu bol miktarda içerdiği diyet lifleri sindirilmesi zor olan besinlerin daha kolay sindirilmesini sağlar ve bu sindirim sistemin aşırı yorulmasına engel olur. Bu özelliği ile keten tohumu bağırsakların düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki diyet lifleri ayrıca erkeklerde prostat kanseri kadınlarda ise meme kanserine yakalanma riskini azaltır.

Keten tohumunun diğer bir özelliği ise iyi bir antioksidan olmasıdır. Bu özelliği ayrıca keten tohumunun kolesterolü sağlıklı bir seviyede tutmasını sağlar. Bütün bu özelliği sayesinde de dolaylı olarak kalp ve damar sağlığını korur. Ketene tohumu böylece yüksek kolesterolden ve kan şekerinden kaynaklanabilecek kalp hastalıklarını engeller. Düzenli olarak keten tohumu tüketmek kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterol seviyesini arttırır.

Keten tohumunun içerdiği bol miktardaki Omega 3 ve Omega 6 kolesterol üzerinde olumlu etki kapmaktadır. Keten tohumunun bol miktarda içerdiği bu yağlar sayesinde iyi ve kötü kolesteroller sağlıklı seviyede korunabilir.

Günlük olarak tüketilen keten tohumu çok ilerlememiş ve şiddetli olmayan diyabet problemlerini ortadan kaldırabilir.  Bunun yanında kan şekerini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olur.

Keten tohumu içerdiği maddelerin yardımıyla bünyede bulunan gereksiz yağların eritilmesi yanında bağırsakları çalıştırarak kilo vermeye yardımcı olabilir.

Cildin yapılanmasında ve yenilenmesinde etkilidir.

Yüksek lif içeriği sayesinde kansere karşı özellikle meme kanserine karşı koruyucudur.

Keten tohumunun içerdiği yağ asitleri (omega 3-6-9) vücut sıcaklığının korunması, miyelin kılıflarının yapılması, dokuların korunması ve enerji üretimi için önemli bir kaynaktır.

Kabızlık tedavisi için keten tohumu tarifi

-1 kase yoğurt
-1 tatlı kaşığı tane keten tohumu
-Tarçın

Yapılışı: 1 kase yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı tane keten tohumu karıştırılır. Üstüne isteğe göre tarçın eklenerek tüketilir. Tüketiminden sonra mutlaka 2 bardak su içilmelidir.

Fakat dikkat! Bu tohumu da kontrolsüzce kullanımdan kaçınmalısınız. Aynı zamanda yağlı tohum olduğundan yüksek miktarda kullanımının kalori açısından da sınırı aşabileceğinizi gözardı etmeyin. Uzman yardımı ile bu tohumu beslenmenize doğru bir şekilde eklediğinizde sağlığınıza destekçi etkisinden faydalanabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu haftalar dilerim.
Diyetisyen: Sümeyye Yazıcı
Editör: TE Bilisim