Batum Sanat Merkezi'nde sahnelenen baleyi, Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, Artvin Valisi Kemal Cirit, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan, Hopa Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan ile çok sayıda sanatsever izledi.

Çimenciler Yönetmenliğinde

Koreografi, reji ve yönetmenliğini devlet sanatçısı Merih Bahar Çimenciler'in üstlendiği, kostüm, dekor ve ışık tasarımlarını moda tarihçisi Alexandre Vassiliev'in yaptığı eserde, Büşra Ay, Ender Üçdemir, Burak Serkan Cebeci, Niyazi Cingöz, Bleda Özlem, Özge Hoşer, Barın Tümen, Tarkan Günal, Ketevan Chkhikvadze, Mahmut Akyol, Başak Özenç, Murat Koman, Hülya Özkan, Sayaka Watıka, Tugay Ak, Meltem Ayar ve Hasan Akyol rol aldı.

İki Dost Ülkeyiz

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, “Gürcistan ve Türkiye dost ve kardeş bir ülkedir. Acara bölgesi ve Karadeniz Bölgesi bu ilişkide çok önemli rol oynuyor. Bu konuda Artvin valisine teşekkür ediyorum. Ticari ilişkilerimiz iyi devam ediyor. Her zaman birbirimizin yanındayız. Bölgesel olarak ta birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Çünkü başka türlü ilerleyemeyiz. Kültür açısından da bağlarımız güçleniyor. İnşallah bu ilişkiler artarak devam edecek” dedi.

Avrasya Kabuğuna Sığmıyor

Artvin Valisi Kemal Cirit, “Gürcistan’la dostluk ilişkilerimizi hem ekonomik hem kültürel boyutuyla devam ettirmekteyiz. Bugün bir kültür organizasyonu dolayısıyla buradayız. Dünyada ülkemizin yatırım yaptığı 189 ülkeyi sayacak olursak 15. sırada Gürcistan var. Türk müteşebbis heyetinin ciddi anlamda tercihine sahip. Bizim işadamlarımız Buraya yaklaşık 3,5 milyar dolarlık yatırım yaptılar. Türkiye’de turizm sektöründe gerileme söz konusu iken özellikle sarp sınır kapısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20’lik bir artış oldu. Kültür organizasyonuyla bir aradayız. Bu tarz etkinliklere katkı sağlayan Avrasya üniversitesine dış işleri bakanlığımıza teşekkür ediyoruz.

Bölgemizin bir üniversitesin böyle bir organizasyona destek sağlaması üniversiteleri kabuğuna sığamadığını gösteriyor.”

Bölgeye Damga Vurdu

Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşrın Asan, “Avrasya üniversitesi olarak bölgedeki özellikle Batum’da ki 3 üniversiteyle protokol imzaladık. Birçok projeyi birlikte yürütüyoruz. Bugünde kültür organizasyonunu gerçekleştirdik. Kültür bakanlığımız hem de dış işleri bakanlığımız bize destek oldu ve Mersin Devlet Opera ve Balesi bugün bizim katkılarımızla burada. Avrasya Üniversitesi’nin bir organizasyonu olarak buradalar. Güzel bir performans sergileyecekler. Gürcü çocuklarda burada oynayacaklar. Burada bir kültür birliği söz konusu” dedi.

Balede İlk Türk Romanı

Yapıtı büyük uyum sağladığı için Türk Sanat Müziği eşliğinde sahneye aktardığını kaydeden Çimenciler, "Reşat Nuri Güntekin nihavend istiyor, bu eser nihavend istiyor. Ben de bunu yaptım'' diye konuştu.  Çimenciler, “Batum ve Rusya Çalıkuşu’nu Reşat Nuri Güntekin’i iyi tanıyor. Türk sanat müziğiyle icra edilen en önemli eserlerden biri. Balede ilk Türk romanı diyebilirim. Gürcistan’dan 4 küçük çocukta bu gösteride oynayacak. 65 kişiyle birlikte sahneye çıkacağız” dedi.

Batum Eğlencenin Merkezi Olacak

Etkinliğe katılan Gürcistan Uluslararası Yabancı Yatırımcılar Derneği Genel Sekreteri Osman Çalışkan, hem etkinliği değerlendirdi hem de Batum’da ki çalışmalarından bahşetti. Gürcistan’da ki bütün fuarların yapımını üstlenen Çalışkan, “Önümüzdeki hafta 13-15 Mayıs’ta Gürcistan’da uluslararası turizm otel ekipmanları fuarımız var. Türkiye bu fuara misafir ülke olacak. Ankara turizm bakanlığı standıyla katılacak. Toplam 9 ülke, 75 firma olacak. Amacımız bu fuarlarda kültürel faaliyetleri tanıtmak. Batum’un tek bir hedefi var oda eğlence merkezi olmak. 2017’de Batum’a fuar alanı açacağız. Büyük organizasyonlar gerçekleştireceğiz. Daha çok yatırımcıyı buraya çekeceğiz. Bu akşamda burada gerçekleşen organizasyon Türkiye- Gürcistan Kültürel bağlarının güçlenmesi adına atılan adımlardan bir tanesi.  Türkiye ve Gürcistan arasındaki kültürel faaliyetler artmalı. Bu tür etkinlikler çoğalmalı” ifadelerini kullandı.

Atakan TOK
 

Editör: TE Bilisim