Ahilik Haftası kutlamaları Uzunsokak'tan 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı'na kadar yapılan kortej yürüyüşüyle başladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde düzenlenen yürüyüşte vatandaşlara ve esnafa Ahilik Nasihati dağıtıldı.
Meydanda yapılan törenlere ise Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, protokol üyeleri, esnaf ve sanatkâr odası başkanları ve vatandaşlar katıldı. Törenin başlangıcında TESOB Başkanı Metin Kara'nın Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Ahilik Anadolu Halkının Kılavuzu Olmuştur

TESOB Başkanı Metin Kara, törende yaptığı konuşmada, tarih alanına çıkışlarından bugüne dek varlıklarını sürdüren en köklü uluslardan olan Türklerin bilim, edebiyat, sanat, ekonomi, sosyal ve askeri alanlarda örnek eserler bıraktıklarını vurgulayarak şunları söyledi:'Anadolu topraklarında Türk kültürünün yoğurup şekillendirdiği kimi gelenekler, birçok alanda, bugünün ve yarının iş ve sosyal ilişkilerine de ışık tutabilecek düzeydedir. Ahi, kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamına gelmektedir. Ahilik hem sosyal hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak; birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı bir ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkârların iş teşkilatı manasını taşır. Ahlakla sanatın, konukseverliğin ve yardım severliğin uyumlu bir birleşimi olarak bu birlik bugünkü Esnaf ve Sanatkârlar teşkilatının temelini oluşturur.'

Dayanışma Ruhunun En Somut Örneğidir

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, Ahilik teşkilatının milletimizin yüzyıllardır sahip olduğu birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunun en somut örneklerinden birisi olduğunu ifade ederek, 'Ahilik, meslek örgütü olmasının yanında manevi bir terbiye ocağıdır. Ahilik teşkilatı aynı zamanda Anadolu'da dirlik ve düzenliğin sağlanmasında, birlik ve beraberliğin tesisinde de etkin rol üstlenmiştir' dedi.

Ödüller Verildi

Törende daha sonra Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TESOB Başkanı Metin Kara ve ilgili oda başkanları tarafından Yılın Ahisi Sürmene'den kemençe ustası Hasan Sancak'a, Trabzon'da ve Türkiye'de Yılın Kalfası Çarşıbaşı'ndan keşan dokumacısı Ayşe Saka'ya ve Yılın Çırağı marangoz Ali Yılmaz'a ödülleri verildi.

Şed Kuşanma Töreni Canlandırıldı

Törenin son bölümünde Ahilikte önemli törenlerden biri olan, çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa geçişi sağlayan Şed Kuşanma töreni canlandırıldı. Şed Kuşanma törenini canlandıran Trabzon Büyükşehir Tiyatrosu protokol üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından katılımcılara etli pilav ve ayran ikramı gerçekleştirildi. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve TESOB Başkanı Metin Kara, vatandaşlara pilav dağıttı. Ayrıca Trabzon Ticaret İl Müdürlüğü ve Pastacılar, Tatlıcılar Odası tarafından vatandaşlara lokma ikramında da bulunu.
Editör: TE Bilisim