Gastrit oluşma nedenleri

Gastrit oluşumunun nedenleri arasında yapılan diyet hatalarıözellikle göze çarpmaktadır.

Aşırı kafeinli içecekler
Düzensiz beslenme
Alkol kullanımı
Sigara kullanımı
Gereksiz ve aşırı ilaç tüketimi
Hazır besinlerin aşırı kullanımı
Aşırı yağlı beslenme

Belirtileri Nelerdir?


Mide yanması
Mide ekşimesi
Şişkinlik
İştahsızlık
Kanlı dışkı
Kanlı kusma
Mide bulantısı
Karın ağrısı
Hıçkırık
Geğirme

Gastrit Hastalığında Beslenmenin Önemi



Gastrit tanısı aldıysanız bu saatten sonra beslenme büyük önemi taşır. Beslenmenizdeki hataları azaltarak ağrılarınızla başa çıkabilirsiniz.

1.Aç kalmayın. Sabah, öğle ve akşam öğünlerini düzenli, benzer miktarlardaki yiyeceklerle, her gün benzer saatlerde tüketin.
2. Yemeklerinizi az az, sık sık ve düzenli olarak tüketin. Yapacağınız basit bir ara öğün bir sonraki öğüne ac oturmanızı engeller.
3. Yemekleri çok sıcak veya çok soğuk yemeyin.
4. Yemekleri yavaş yiyin ve çok iyi çiğneyin. Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil sofrada oturarak yiyin. Acele etmek mide işlevine zarar verir. Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil keyif anına dönüştürün.


5.Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyin.
6. Yemeklerdeki tüm besinler çiğden koyup, kavurmadan pişirin.
7. Hazımsızlık yapan besinleri yemeyin.
8.Sıcak ve kepekli, esmer ekmekleri tüketmeyin.
9. Ekşi ve kabuklu meyve tüketmeyin.
10. Günde 2 – 2.5 lt sıvı tüketimi ihmal etmeyin.
11. Portakal, mandalina greyfurt gibi turunçgillerle, domates vb. asit içeriği yüksek besinleri dikkat. Bu meyvelerin suyunu tüketildiğimizde aldığımız asit oranı artacaktır. Yine asitli- kolalı içecekler, hazır meyve suları mideye zarar vermektedir.
12. Koyu çay ve kahve, sık ve aç karnına fazla miktarlarda tüketilmemesi gereken gruptur. Bu grup mideyi uyarıcı, tahriş edici ve mide asit salgısını arttırıcı etkiler gösterdiğinden, gastrit tedavisinde yer almaması gerekir.
13. yiyeceklerin sıklıkla acı baharatlı, tuzlu ve yüksek yağlı olması da midenin tahriş olmasına sebep olan ve şikâyetlerinizi artırır.
Şikayetlerin yoğun olduğu dönemlerde mümkün olduğunca çiğ sebze ve meyve tüketmeyin. Sizi rahatsız eden farklı (süt,yogurt gibi) yiyecekleri bir süreliğine diyetinizden çıkarabilirsiniz.

Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:

Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata
Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler
Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler


Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri
Yağda kızartılmış hamur işleri
Ekşi yoğurtlar
Ekşi kabuklu ve kumlu meyveler
Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma
Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları
Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Sütlü tatlı, meyve kompostosu dışındaki diğer tatlılar, tahin, pekmez, tahin helvası, çikolata ve çikolatalı pastalar

Gastrit tedavi edilebilen bir hastalıktır. Yukarıdaki beslenme önerilerine dikkat ederek yasam kalitenizi artırabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu haftalar dilerim.
DİYETİSYEN: SÜMEYYE YAZICI
Editör: TE Bilisim