Çocukların hem fiziksel hem de zekâ gelişiminde beslenme büyük önem taşıyor. Çocuklar, günlük aktivitelerin yanında büyümek ve gelişmek için ek kaloriye ihtiyaç duyarlar. Miniklerin beslenmesinde en önemli bölümü de kahvaltı oluşturuyor. Birçok çocuk erken kalkamadığı, canı istemediği veya okula geç kalacağı için kahvaltı yapamıyor veya dışarıdan alınan hazır gıdaları tüketiyor. Ancak unutulmamalıdır ki kahvaltı en önemli öğündür ve atlanmaması gerekir. Çocuğunuzu çok zorlamadan onu kahvaltı yapmaya ikna edin. Mümkünse yumurta, peynir, zeytinden oluşan güzel bir kahvaltı tüketirim. Ancak çok mümkün olmuyorsa dışarıdan alınan hazır gıdalar yerine evde hazırlanmış peynirli sandviç, peynirli tost veya yumurta yanında da süt veya taze sıkılmış meyve suyu daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Çocukların okulda geçirdiği saatler öğle öğününü ve 1 ara öğünü içine almaktadır. Bu öğünlerde ne yiyebileceği ile ilgili yardımda bulunmak için beslenme çantası hazırlamak gerekir. Beslenme çantaları çocuğun ilgisini çekebileceği sevmesine yönelik sağlıklı gıdalarla dengeli bir öğün koymak günün verimli geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme çantasını kendi isteğinize göre değil çocuğunuzun ve sizin ortak isteğine göre düzenleyin.

Çocuğunuza sevmediği yiyecekleri az az tüketmesine sağlayarak ya da başka gıdaların içine koyarak tüketebilirsiniz. Örneğin çocuklar börek, poğaça tarzı hamurlu besinleri severler.  Hazırlayacağınız az yağlı poğaça ya da böreğin içine az tükettiği yada sevmediği bir besini içine koyabilirsiniz. Ekmek alışkanlığını edinmesi için tam tahıllı ekmek ile hazırlanmış yağsız peynirli tost yapabilirsiniz. Yumurta tüketmesini sevmiyorsa omlet şeklinde tostun içine koyabilirsiniz.

Sadece çocuklar değil bizim de vazgeçemediğimiz tatlıyı çocuklarınızın beslenme çantasından eksik etmeyin. Kantinden alacak bir çikolata yerine beslenme çantasına koyacağınız puding ya da sütlaç daha iyi bir tercih olacaktır. Hazır olmayan evde yaptığınız fındıklı, cevizli kurabiye ve kekler de beslenme çantasına eklenebilir. Bu şekilde ihtiyaç duydukları tatlıyı sağlıklı yoldan gidermiş olursunuz. Ya da hem protein ve kalsiyum ihtiyacı karşılansın hem de tatlı isteği gerçekleşsin diye çeşitli meyvelerden az az yoğurduna ekleyerek sağlıklı bir öğün gerçekleştirebilirsiniz.

Fındık, ceviz ve bademden oluşan kuruyemişler ve kuru meyvelerle olan karışım çocuğunuz için çok güzel bir enerji kaynağıdır. Bu tür yağlı tohumlar (ceviz, fındık) zihinsel faaliyetler için önemli besin kaynaklarından biridir. Çocuklarınız için de güzel bir ara öğün tercihi olur.

Eğer çocuğunuz gazlı içecekleri tüketmiyorsa meyvede az bulunan şekerle hazırladığınız kompostoları içecek olarak beslenmesine ekleyebilirsiniz.

Hamburger yerine evde hazırladığınız yağsız tost veya peynirli sandviç tüketmesini sağlayın. Simit ve ayranda fastfood gıdalar yerine yenilebilecek sağlıklı bir öğün.

Çocuğunuz için beslenme çantası alternatifleri

Tam tahıllı ekmek ile hazırlanmış peynirli tost, kendinizin hazırladığı meyveli yoğurt yanında yağlı tohumlar (badem, ceviz, fındık) da çocuklar için iştah açıcı bir menü olabilir. 

Tam tahıllı ekmek ile hazırlayacağınız tavuklu veya ton balıklı, bol yeşillik ve domatesli sandviçin yanında ayran ile kuru meyveden oluşan bir menü hazırlayabilirsiniz. Ayran yanındaki besinlerle beraber uyku etkisi yapmayacaktır. Ayran yerine haftada 1-2 kez sütlü tatlılar da tercih edilebilir. 

Evde yaptığınız az yağlı poğaçaların ve böreklerin içine tabakta tüketmeyi sevmedikleri sebzeleri koyarak zenginleştirebilirsiniz. Yanında koyacağınız küçük bir kase yoğurt ile sevdiği bir meyve veya az şekerli meyve kompostosu çocuğunuzun iştahını açacaktır.

Çocuğum fazla kilolu ne yapmalıyım?

Sağlıksız okul mönüleri ile kantinlerde satılan yanlış yiyecekler ve hareketsizlik okul çağındaki çocukların erken yaşta kilo sorunu yaşamalarına sebep olabiliyor. Çocuğunuz fazla kilolu ise sıkı diyetler uygulatmaya çalışmak yerine bir beslenme uzmanına götürerek, yaşı, boyu ve aktivitesine göre alması gereken besin grupları ve miktarları konusunda bir düzenleme yapabilirsiniz. 

Bu dönemde alınan fazla kilolar, vücuttaki yağ hücresi sayısının artmasına sebep olacağından, yetişkinlik dönemi için tehlikelidir. Çünkü yetişkin dönemde zayıflarken yağ hücrelerinin sayısı azalmaz, sadece içleri boşalır. Bu sebeple, yağ hücresi sayısının artmaması önemlidir.

Çocuklarınızı beslerken dikkat!

• Eve cips-çikolata-kolalı içecekler- hazır meyve suları gibi besinleri almamak
• Yemekleri büyük porsiyonlar yerine küçük tabaklarda servis etmek
• Çocukların tek tip besinle beslenmesini önlemek
• Besin çeşitliliğini artırmak
• Tatlı ve yağlı besinleri (çikolata, gofret, şekerleme, cips vb.) ödül olarak kullanmamak
• Çocuklara yavaş yemek yeme alışkanlığını kazandırmak 
• Tv ve bilgisayar karşısında oturma süresini azaltmak 
• Fast-food ve aburcubur tüketimini azaltmak
• Spor alışkanlığı kazandırmak 

Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Sağlıklı ve mutlu haftalar dilerim
Diyetisyen: Sümeyye Yazıcı
 
Editör: TE Bilisim