Bin Derde Deva

Oruç ibadetinin insan sağlığına faydaları konusunda İntegratif Tıp Uzmanı Dr. Murat Ünlü'nün görüşlerine yer vereceğiz. Güneşin doğuşundan batışına kadar olan sürede yemek ve içmekten vazgeçilmesi şeklinde tutulan oruçla, karaciğer ve tüm sindirim sisteminin dinlendiğini belirten Dr. Ünlü, "sindirim sistemi dinlendiği için, diğer organların kanlanması ve çalışma verimi artıyor. Şeker hastalarında kan şekeri kontrolü, hipertansiyon hastalarında kan basıncı kontrolü kolaylaşıyor. Kanda yağ düzeyleri düşüyor, yararlı kolesterol yükseliyor. Vücutta depolanmış yağlar eriyor ve zayıflanıyor. Kemik iliği uyarılıyor, kan yapımı artıyor. Vücut birikmiş zararlı maddelerden temizleniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor. Kalp, damar, kanser gibi hastalıklara karşı direnç artıyor" dedi.

Kalp Hastaları Tutabilir

Bazı kalp hastalarının da beslenmeleri ve ilaç saatleri düzenlenerek, oruç tutabileceklerini söyleyen Ünlü, "Ramazan orucunu tutabilmek, verdiği büyük manevi mutluluk yanı sıra başka yönlerden de insan sağlığına çok yararlı. Kalp hastalarını bu yararlardan mahrum etmemek için, durumlarını değerlendirip, gördüğü tedavi ile yakınmasız olarak aktif yaşam süren hastalara, beslenme ve ilaç saatleri düzenlenerek, oruç tutabilecekleri güveni verilmeli. Ancak düzenli ilaç kullanan ve ilacı aksattığı zaman hayati risk oluşturacak diyabet ve kalp hastalarının oruç tutmaması gerekir" dedi.

İç Organlar Dinleniyor

Hastalıkların genetik kadar önemli diğer bir nedenin aşırı ve düzensiz beslenme olduğunu belirten Ünlü, "Hastalıklar açlıktan değil yemekten geliyor.

Bir yıl boyunca yediklerimizle çöp kutusu haline gelen bedenimizi temizlemek için en güzel fırsat olan oruç vücudun kendini onarması ve yenilemesi için gerekli en büyük destektir. Oruç dışında etkili bir detoks yöntemi yoktur" dedi.

Depresyona Birebir

Orucun sadece vücuda değil manevi anlamda enerji bedenin de temizlenmesini sağladığına dikkat çeken Dr. Ünlü, "tazelenen ve temizlenen kan akımı ile yeniden hayat bulan hormonal sistem otonom sinir sistemi gibi insan psikolojisini oluşturan sistemlerimizin de düzenlenmesiyle anksiyete ve depresyon azalır. Vücudumuzdaki serotonin ve dopamin gibi mutluluk ve davranış hormonlarımızın yüzde 70'den fazlasının üretimini sağlayan bağırsaklarımız temizlendiğinde bu hormonların üretimi en sağlıklı şekilde gerçekleşir" dedi.

Kök Hücreleri Yeniliyor

Oruç ibadetinin kök hücre tedavisine de büyük katkı sağladığını belirten Dr. Ünlü, "Bugün bilimin geldiği noktada tüm hastalıkların tedavisinde en büyük umut kök hücre tedavileri olarak görülmektedir.kök hücre tedavilerini gerçekleştiridiğimiz gün bugün tedavisi imkansız olarak gördüğümüz aslında bir çok hastalığın çaresini bulmuş olacağız.

İşte oruç bedenimizdeki bu kök hücrelerin yenilenme sürecine destek veren bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden ( MIT) biyologların fareler üzerinde yaptığı deneyde, 24 saat aç kalan farelerde hücrelerin, glikoz yerine yağ asitlerini parçalamaya başladığı bunun da kök hücrelerin yenilenmesine yardım ettiği saptandı. Aç kalan farelerin aç kalmayanlara göre kök hücrelerinin iki kat daha fazla yenilenme kapasitesine sahip olduğu görüldü" dedi.

Bir Ayet- İ Kerime

Ey iman edenler! oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz. (Bakara/ 183)

Bir Hadis-İ Şerif

"İslâm beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı dosdoğru kılmak, zekâtı hakkıyla vermek, Allah'ın evi Kâbe'yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak."(Buhârî, Îmân 1, 2 / Müslim, Îmân 19-22)
Editör: TE Bilisim