Muhteşem Yerler Gezildi
 
İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından desteklenen ‘Basın Mensupları Gönül Elçisi’ projesi kapsamında, Trabzon’dan yola çıkan bir grup gazeteci, Siirt’e giderek yöre halkıyla buluştu. Tarihi özellikleriyle adeta göz kamaştıran şehirde gezen gazeteciler tarafından Siirt’in Tillo ilçesinde bulunan İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hocası İsmail Fakirulullah Hazretleri’nin türbesi ziyaret edildi.

 
Misafirperver Siirt
 
Daha sonra Botan Valisi’nde yer alan bin metre yüksekliğindeki Taşbaşı’na (RasılHacar) çıkan gazeteciler, gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler. Hayranlıkla, bölgenin bir çok yerini fotoğraflayan Trabzonlu gazeteciler, muhteşem manzarayı dakikalarca izlemenin ve fotoğraf çekmenin keyfini yaşadılar. Siirt Gazeteciler Derneği tarafından müthiş bir şekilde ağırlanan Trabzon heyeti daha sonra Belediye ve Valilik ziyareti gerçekleştirdiler.


 
Trabzonspor Forması…
 
Trabzonlu Siirt Valisi Ali Fuat Atik’i ziyaret eden Trabzon heyeti Vali Atik’le makamında uzun süre sohbet ettiler. Basın Mensupları Gönül Elçisi Proje Koordinatörü Ahmet Külekçi tarafından Atik’e Trabzonspor forması hediye edilirken, Taka Gazetesi Yazarı Cevat Ocak ise yazdığı ‘Şamil Ekinci Trabzonspor’ adlı kitabı Vali Atik’e taktim etti. Vali Atik ise hediyelerinden dolayı Külekçi ve Ocak nezdinde Trabzon heyetine teşekkür etti.


 
Elimizden Geleni Yapacağız


Trabzon heyeti daha sonra Siirt Belediye Başkanı Ceyhun Dilşad Taşkın’ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan başkan Taşkın, “Trabzon’dan ve Siirt arasında kurulacak olan gönül köprüsüne hepimiz katkı vereceğiz. Biz de elimizden ne geliyorsa yapacağız. Sıcak kanlı Siirt halkının misafirperverliğine hayran kalacağınızdan eminim” ifadelerini kullandı. Proje Koordinatörü Külekçi tarafından Taşkın’a Trabzonspor forması hediye edildi.


         
Fırtına Gibi...

Trabzon Vakfıkebirli olan Siirt’in Valisi Ali Fuat Atik’in vatandaşla kurduğu iletişime hayran kaldık. Adeta bir ağabey, bir kardeş gibi. Her sokağa çıktığında onlarca insan etrafını sarıyor. Çerdekiler ‘Sayın Vali’m Allah sizin ayağınıza taş değdirmesin, sizi çok seviyoruz’ diyerek Atik’i evlatları gibi görüyor. Atik ise, tabiri caizse makam odasının kapısını kaldırmış. ‘Benim vatandaşla aramda kapı olamaz. Gelen herkes makamıma girebilir. Bende onların hanelerine öyle gidiyorum” diyor.
 

Randevu sistemi kaldırdım!..
 
Kendisinde randevu anlayışı olmadığını dile getiren Vali Atik, “Vatandaşlarımız ilk geldiğim de benden randevu talep ettiler. Kendilerine randevu vermedim. Randevu çok samimiyetsiz bir şey. Burası onların evi bende kardeşleriyim. İnsan kardeşinin yanında randevuyla gitmez. Bu yüzden Siirt’te randevu kelimesini kaldırdım. Herkes Valiliğe gelip çayımızı içebiliyor ben her hangi bir vatandaşımızın evine gidebiliyorum. Burada Siirt halkıyla iç içe yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.


 
Herkese Forma Giyidiriyor
 
Has bir Trabzonlu olduğu kadar Trabzonsporlu da olan Vali Atik, Belediye Başkanı Ceyhun Dilşad Taşkın’a Trabzonspor forması giydirdi. Kendisine ziyaret eden Siirtli vatandaşlara da 61 numaralı formalar giydiren Atik, “Aramızdaki bağ çok kuvvetli, bende Trabzonlu ve Trabzonsporlu olduğum için Siirt halkı hassas yönümü biliyor. Bende yakaladığıma Trabzonspor forması giydiriyorum. Siirt halkıyla birlikte güzel günler geçiriyoruz” diye konuştu.



Tillo’daki Işık Hadisesi

Dünyada benzeri olmayan ışık hadisesinin geçmişi 1734 yılına dayanıyor. İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası İsmail Fakirullah’ın vefatı üzerine “Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?” diyerek astronomi ve mimari açıdan büyük bir bilim harikasına imza atıyor. Hocasının defnedildiği türbenin yanı sıra 8 köşeli ve 10 metre yüksekliğinde bir kule yapan İbrahim Hakkı Hazretleri, türbenin doğusuna harçsız taşlarla bir duvar inşa ediyor. Gece ve gündüzün eşit olduğu ekinoks günlerinde (21 Mart ve 23 Eylül) kalenin arkasındaki vadiden yükselen güneş bu duvara çarpıyor. Kaleden geçemediği için Tilloilçesine ışık gitmiyor. Işık sadece duvarda bulunan pencereden geçiyor. İlerde bulunan bir tepeden kırılıyor. Arkasından da türbenin penceresinden içeri girerek, İsmail Fakirullah Hazretleri’nin mezarının başını aydınlatıyor.    

 

Koordinatör Ahmet Külekçi!..
 
İçişleri Bakanlığı ‘Basın Mensupları Gönül Elçisi’ Proje Koordinatörü Ahmet Külekçi… Güneydoğu’da yaşayan vatandaşların büyük sevgisini kazanmış. Gittiği her yerde büyük bir ilgiye karşılanıyor. Siirt halkı onu da bağrına bastı. Külekçi, “Gönül köprüsü kurabiliyorsak, burada iletişim ağını oluşturabiliyorsak ne mutlu bize” dedi.Siirt Gazeteciler Derneği Başkanı Attila Durak ise, yıllardır terörün pençesindeki Siirt’e gazetecilik mesleğini ekibiyle birlikte yerine getirmiş. Terörün gölgesinde, teröristlere karşı yıllarca büyük mücadele vermiş bir isim.
 
Siirt halkından Trabzon heyetine:

SOYLU’YA SAHİP ÇIKIN!..

Siirt’te en çok karşılaştığımız durumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabii Trabzonlu olunca ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hemşerisi olunca insanların bakış açısı biraz daha farklı olabiliyor. Çünkü Bakan Soylu bölgenin bir ‘evladı’ haline gelmiş. Güneydoğu insanı adeta Süleyman Soylu’yu bize emanet etmiş. Her tokalaştığımız vatandaş bize, “Aman İçişleri Bakanımıza sahip çıkın. Hemşerinizi asla ve asla yalnız bırakmayın” diyor…
Furkan YİĞİT
Editör: TE Bilisim