16 Ağustos’da başlayan ve 26 Ağustos’a kadar devam edecek festivalin hazırlanması ve gerçekleştirilmesindeki süreçleri anlatan Çağlayan, festivalde tanık olduğu ve hiç unutamayacağı anı bizlerle paylaştı. 
TUFFEST Yönetme ve Denetleme Kurulu Başkanı, İstanbul Trabzon Dernekler Federasyonu Başkanı Dursun Çağlayan, Trabzon’da devam etmekte olan 1. Trabzon Uluslararası Film Festivali’yle ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.
16 Ağustos’da başlayan ve 26 Ağustos’a kadar devam edecek festivalin hazırlanması ve gerçekleştirilmesindeki süreçleri anlatan Çağlayan, festivalde tanık olduğu ve hiç unutamayacağı anı bizlerle paylaştı. Yağmur’un altında film gösterimini terk etmeyen sinemaseverlerin olmasının kendisini çok duygulandırdığını söyleyen Çağlayan, gelecek yıllar için festivale ilave etmeyi düşündükleri projelerden de bahsetti. 

“Halktan karşılık aldık”

Festival başladığından bu güne kadar geçen süreyi değerlendirecek olursak, sanki yıllardır bu festivali yapıyormuşuz gibi alıştık. Oysa biz çok zorlanacağımızı düşünüyorduk. Kabullenilir mi?, Kabullenilmez mi? Diye kafamızda soru işaretleri vardı. Çok rahat bir şekilde halkımızdan karşılık aldık.

“Araklı’da çok duygulandım”


Araklı ilçesinde festival boyunca en duygulu anları yaşadım. Bazı kesimlerin ‘bunlar sanattan anlamaz, sizden sanatı daha iyi biliriz’ dediği arkadaşlarımız yağmurun altında film izledi. Yağmura rağmen, açık havada o manzara samimiyetin bir göstergesidir. Beni oldukça duygulandırdı. Sinema festivallerini halkla paylaşmayanlara; “Biz sinema festivallerini halka indirdik. Biz bu festivalleri balolarda, şatolarda yapmıyoruz. Biz bu festivali okul bahçelerinde, semt pazarlarının olduğu yerlerde, Trabzon’un meydanında, Zağnos Vadisi’nde yapıyoruz. Elimizden gelsin, bir de köyde yapacağız.”

Genç Ve Aykan’a Özel Teşekkür

Biz festivali planlarken hep farklı bir festival olmayı amaçladık. Diğer festivaller gibi sıradan olmayacağız. Alışılagelmiş festivaller gibi olmayacağız. Bölgemizin, insanımızın, kültünü ve değerlerini festivalde öne çıkarmaya çalışacağız. Biz hep bu yönde planlamalar yaptık. Birileri diyor ki ‘Bu festivalde horon olur mu?’ Bu sinema ve kültür sanat festivali. Sinema filmlerinde horon yok mu? Kemençe yok mu? Keman yok mu? Biz kolaycılığa kaçmıyoruz, gerçekçiliği icra etmeye çalışıyoruz. Trabzon’da zor şartlara rağmen karşılığımızı bulduk. Destek olan, katkı yapan özellikle Ortahisar Belediye Başkanı Sayın Av. Ahmet Metin Genç’e teşekkür ediyorum. Asım Aykan Bey’e çok teşekkür ediyorum. Birlikte gerçekleştiriyoruz kendisiyle, bizim paydaşımız ve proje ortağımız.

Sinemayı Halkla Buluşturduk

Organizasyonda en beğendiğim nokta festivali halkla buluşturmamız oldu. En tepede halk var ve biz sinemayla halkı buluşturduk. Trabzon 1920’de sinema kültüründen geriye gitmişti. Trabzon’un cumhuriyet tarihinde en az sineması bu dönemlerde. Eksik kaldığımız nokta ise; daha fazla buluşturmamız lazım. Daha fazla duyurmamız gerekiyor. Festivale, yerel idarelerin daha çok destek vermesi gerekir. Trabzon’da herkes yaptığına sahip çıkıyor. Yapılan, doğru olana çıkılması lazım. Bu proje tüm Trabzon’un, tüm belediyelerin, kaymakamların, eğitimcilerin, sanatçıların projesi. Biz ne diyoruz, ulusal filmlere ödül veriyoruz. Uluslararası filmlere değil. Biz ne kadar yerli, milli bir festival yaptığımızı herkesin takdirine bırakıyoruz. Uluslararasında yokuz demiyoruz. Orada daha da kuvvetli yarışacağız.

Tarihler Yeniden Düzenlenebilir

Gelecek yıllarda organizasyonun tarihini yeniden belirleyeceğiz. Şu an Türkiye’nin birçok ilinden Trabzon’a gelenler var. Organizasyonun tatil aylarına rastlamasının avantajı da dezavantajı da var. Trabzon’daki insanımızın fındık hasadını yapması, yaylara çıkması gibi faaliyetlerini değerlendireceğiz. Bizim için asıl kriter ise, diğer festivallerle çakışmaması. Adana’da, Antalya’da, Malatya’da film festivalleri var. Onlarla aynı zamana gelmemesi önemli. Gelecek yıl için organizasyon tarihlerini gözden geçirebiliriz.

“KTÜ Ve AVÜ’den Kısa Filmler Talep Edeceğiz”

Trabzon’da bulunan iki üniversitemizde, özellikle sinema ve oyunculuk alanındaki bölümlerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konservatuar bölümü olabilir, sinema ve televizyon bölümü olabilir. Bu bölümlerden sanata ciddi katkılar yapılması gerekli ve desteklenmesi lazım. Buralarda bulunan kardeşlerimiz iyi projeler ortaya koymalı. Önümüzdeki yıllarda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Avrasya Üniversitesi (AVÜ)’den kısa filmler ve belgesel filmler talep ediyoruz. Özellikle bu bölgede çekilmiş filmleri tercih edeceğiz. Öğrencileri de teşvik etmiş olacağız ve sanata katkı sunmaya yönlendireceğiz.

Sinema Akademisi Neden Olmasın

Bütçesi 30-40 milyon lira olan festivaller var. Biz şuan 2,5-3 milyon liralık bir bütçeyle bu festivali yapıyoruz. Tamamı kendi kaynaklarımızdan. Federasyon ve iş adamlarımızdan karşılanıyor. Kısmen gelen bir destek var, o da altıda bir gibi bir şey. Burada esas olan, niyetin ve amacın çalışmaya nasıl yansıdığı. İlerde sinema akademisi tarzında bir projeyi bu festivalin içerisine neden eklemeyelim. Gençlerimize gerek maddi gerek manevi anlamda destek sağlayan bir festival haline gelmeyi tabii ki isteriz.

Trabzon’a Stüdyo Gerekli

Trabzon’da bir stüdyo yok. Dünya şehrinde bir stüdyo olmaz mı? Ben basının da çok daha ileriye gitmesini düşünüyorum. Trabzon’un ulusal anlamda bir televizyonunun olması gerekiyor. Artık bu eksikliğini gidermesi gerekiyor.

Turizm Kenti Olmalı

Trabzon Trabzonspor’dan ibaret değil. Trabzon’u Trabzonspor ile beraber tanımamız, tamamen oraya odaklanmamız çok doğru değil. Trabzonspor Trabzon’un içinden çıkan bir değerdir. Trabzonspor’u Trabzon’un üzerinde ya da Trabzon’dan önde tutmak yerine Trabzon’un içinde tutmak lazım. Trabzonspor’un başarılarıyla bu kente çok ciddi katkılar yaptığını, tanıtımını sağladığını biliyoruz. Yapmaya da devam edecektir ancak bununla yetinmememiz lazım. Trabzon’un turizm kenti olma yönünde güçlü adımlar atması gerekli.

Seyirci Sayısı Beklentinin Üzerinde

Festival boyunca ulaştığımız seyirci sayısı beklentimizin yüzde yüz üzerinde. Arkadaşlarımız şuan onun çalışmasını yapıyorlar. Bizim beklentimiz bunun altındaydı. Şuan Türkiye’de sinema salonlarındaki doluluk oranı yüzde on beş, yirmi civarlarında. Bizim açık havada gerçekleştirilen film gösterimlerimiz iki sinema salonunun doluluk oranından daha fazla. Ortalama 200-250 kişiyle izliyoruz. Bizim beklentimiz 50 ile 100 arasındaydı. Biz bunun en az bir buçuk katına çıktık. Halkımızın rağbet göstermesi bizi oldukça mutlu etti. Türkiye’de 81 vilayetimizin 65-70’inde sinema paylaşılmadığı dönemlerde Trabzon’da 20-25 tane sinema vardı. O eski günlere geri dönüleceğini umuyoruz.



“Festivale Sahip Çıkalım”

TUFFEST ‘e sahip çıkalım. Bu festival Trabzon’un öz markası olmuştur. Bu markayı hep birlikte oluşturduk. Bundan sonraki oluşacak olan sinema ve kültür sanat festivalleri bu projenin içerisinde tüm Trabzon’undur. Sanatseverlerin ve halkımızındır. Herkesin buna sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. Artvin, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Giresun ve Trabzon’u çok ciddi şekilde kapsayan bir festival olacak. Sonrasında da tüm Türkiye’yi elbette.

Kalandar Soğuğu’na Gala


Kalandar Soğuğu’ndan muhteşem gala! Trabzon’da çekilen film Kalandar Soğuğu, Forum AVM’de galasını gerçekleştirdi.
Trabzon Uluslararası Film Festivali (TUFFEST), 16-26 Ağustos tarihleri arasında muhteşem bir organizasyona imza atıyor.  Düzenlediği etkinlikler ve her akşam gösterime sunduğu filmlerle on binlerce kişi tarafından büyük ilgi gören TUFFEST, bu akşam Forum AVM’de Kalandar Soğuğu filminin galasını gerçekleştirdi.  Galaya, Kalandar Soğuğu filmi yönetmeni Mustafa Kara, film oyuncuları, film teknik ekibi, Festival Danışma Kurulu Başkanı Asım Aykan, Festival Başkanı Dursun Çağlayan, Festival Genel Koordinatörü Ruhi Semiz, Festival Denetleme ve Yürütme Kurulu Basın Sözcüsü Fedai Çakır, Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstnü, Vakıflar Bölge Müdürü Orhan Kahveci, Trabzon Tiyatro Müdürü Uğur Keleş ve birçok davetli katıldı. Saat 18.30’da başlayan kokteylin ardından 19.00’da Kalandar Soğuğu filmi izlendi. Film sonrasında film ekibi ve izleyicilerle söyleşi gerçekleştirildi.

‘Rüya’ Gösterimde


Rüya filminin galası yapıldı. TUFFEST kapsamında Rüye filminin galası gerçekleştirildi. 16-26 Ağustos tarihleri arasında Trabzon’da gerçekleştirilen Uluslararası Film Festivali kapsamında Rüya filminin galası yapıldı. Birçok önemli filme imza atmış ödüllü yönetmen Derviş Zaim, ‘Rüya’ adlı filmle TUFFEST’te yer aldı. Forum AVM’de yapılan galaya yönetmen Deviş Zaim, festival ekibi ve birçok vatandaş katıldı. Festivalin Trabzon için çok önemli bir değer olduğunu ifade eden Zaim, Trabzon’da olmaktan da mutlu olduğunu söyledi.   Festival hakkında düşüncelerini belirten Zaim, “Trabzon’da ilk kez film festivali yapılıyor. Kültürel faaliyetlerin artması zorunluluktur. Festivalde yer aldığım filmim içinde yaşadığımız coğrafyanın geçmiş ve geleceğine yönelik ayna tutmaktadır. Bu bağlamda keyifli bir iki saat sunuyor. Bu tür faaliyetler desteklenmelidir. Karadeniz’de böyle bir etkinliğin açlığı hissediliyordu. Asıl olan şey bundan sonra şehrin ve insanın bu festivale sahip çıkmasıdır” ifadelerini kullandı.

Enez’in Afişleri Sergilendi


Film afişlerinin son ustalarından İbrahim Enez’in sergisi Forum AVM’de sergilendi. 1961’de profesyonel olarak gazeteciliğe başlayan, artist, sinema, ses ve perde gibi dönemin sinema magazin ağırlıklı dergilerinde çalışan, birçok yayın kuruluşuna özel arşivinden görsel malzeme katkısında bulunan Trabzonlu İbrahim Enez’in Yağlı Boya Türk Sineması Film Afişleri Sergisi Forum AVM’de sergilendi. Birbirinden özel ve güzel olarak hazırlanmış sergiye Trabzon Uluslararası Film Festivali Başkanı Dursun Çağlayan, Festival Genel Koordinatörü Ruhi Semiz, Festival Denetleme ve Yürütme Kurulu Basın Sözcüsü Fedai Çakır ve birçok vatandaş katıldı.

Fatih YILMAZ
Editör: TE Bilisim