Taka, Arabistan’ın Büyük bir hatasını objektiflere aldı. Osmanlı Revakları Yerine ustalar Suudi Revaklarını inşa etti. Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el Suud, geçen yıl, Osmanlı’ Revaklarının’ HAC sezonu sonunda tamamen yıkılması için onay vermişti.
 
Ancak revakların, o dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesi ve yine Kral Abdullah'ın emriyle, yıkılması yerine, söküldükten sonra asıllarını numaralandırıp restore edilip tekrar yerlerine konulmasına karar verildi. Ancak Revakların asılları değil de İç kısmı tuğladan yapılı sıva ile kaplandıktan sonra önceki revakların toprak rengine uydurularak yapılmaları dikkat çekti. Eski Revaklar da ne oldu o da merak konusu oldu. Şu anda Osmanlı değil de Suudi Revakları inşa edilmesi Taka Gazetesi’nin gözünden kaçmadı.
 
Mekke
 
Efendimizin (S.A.V) doğduğu,  Kabe’nin yani Beytullah’ın bulunduğu mübarek şehir. Kur-an’ı Kerim de şehirlerin anası (Ummu’l Kur’a) olarak adlandırılan, her yıl milyonlarca insanın ticaret için değil sadece ziyaret ve ibadet için karşılıksız geldiği kutsal şehir. 
 
Suudi Arabistan'ı Bekleyen Tehlike!
 
Suudi Arabistan Bütçe yükünü azaltmak için kemer sıkma önlemlerine geçti. Petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı ekonomisinde zorluklar yaşayan Suudi Arabistan, bakanların maaşlarını yüzde 20 oranında düşürdü, devlet memurlarının maaş zamlarını da askıya aldı. Arabistan’ın en büyük umudu Hac ve umre gelirlerine bağlı. Petrol fiyatlarındaki düşüş Suudileri fena vurdu. Suudi Arabistan geçen yıl hacda yaşanan izdihamın ardından hacıların güvenliğini artırmak için bazı önlemler geliştirdi. Can kayıplarının önüne geçmek isteyen Suudi Arabistan, her hacıya birer akıllı bileklik takılacağını duyurdu.
 
Kabeyi Askerler Teslim Aldı
 
Pakistan Cumhurbaşkanı Suudi Arabistan ziyareti sırasında Kâbe’nin içini ziyareti etti. Yüzlerce Suudi askeri tavaf yaban vatandaşları durdurarak ziyareti gerçekleştirdiler. Yaklaşık bir saat Kabe’nin içinde kalan Pakistan Cumhurbaşkanını Kâbe çıkışını çok sayıda umreci telefonlarına kaydetti.
 
Türk Lirası Kutsal Topraklarda İkinci Sırada
 
Türk Lirası, Suudi Arabistan'da umre sezonunun açılmasıyla Mekke ve Medine'de döviz piyasasında en çok bozdurulan ikinci para birimi oldu. Türk Lirası’nın döviz piyasasında öne çıkmasının ana sebebini, "Türkiye'ye seyahat eden Suudi vatandaşlarının ülkeden ayrılmadan önce bu para birimini almaya rağbet göstermesi ve son zamanlarda Suudi Arabistan'a gelen Türk umre ziyaretçilerin sayısındaki artış" olarak değerlendiriliyor.
 
Yatırımcısını Güldürdü
 
2016 yılının finans piyasaları açısından çok da verimli geçtiği söylenemez. Bu dönemde Türk Lirası değer kaybetti, borsada hisse senedi yatırımları yapanlar ciddi kayıplar yaşadı. Ama borsa veya Türk Lirası yatırımları yerine dövize yönelenler ise bol kazançlı bir yılı geride bıraktı. Döviz getirilerinde ise en dikkat çeken yükselişi Suudi Arabistan Riyali gerçekleştirdi
 
Her Yıl Kesilen Milyonlarca Kurban Ne Oluyor
 
Afganistan, Sudan ve Somali başta olmak üzere dünyanın en yoksul ülkeleri Müslüman olan ülkelerdir. Pakistan’da açlık ve yoksulluk çeken Müslümanlar yardım bekliyor. Peki İslam alemi ne yapıyor? Mekke’de 3 milyon hacı yüz dolar ödeyip kurbanlarının kesildiği haberini alıp hacı oluyorlar. Ancak kestiği kurbanın yerine ulaşıp ulaşmadığını hiç araştırılmıyor. Ne yazık ki kurbanların yarısından çoğu aç susuz yaşayan bu kardeşlerimize ulaşmadığı öğrenildi.
 
Hayvanlar Hıristiyan Ülkelerinden Karşılanıyor
 
Kesilen hayvanların tamamı Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda gibi Hıristiyan ülkelerden alınıyor. Sanki Müslüman ülkelerde hayvan yetiştirilmiyor.  Müslüman düşmanı olan Hıristiyan ülkelerinden kurbanlıkların demin edilmesi Türklerin tepkisini çekiyor.
 
3. Basına Çok Yazık,
 
Türk halkını bilgilendirmeyen, gözünün önündeki haberi görmeyen, üçüncü sınıf Türk medyasına daha da büyük yazıklar olsun. Oradaki gerçek yaşam özellikle saklanıyor. Bunların başını da Suudi yalakası, hurafeci ve Atatürk düşmanı Türk gazeteleri ve televizyonları çekiyor. Türk medyası Mekke ve Cidde’deki alışveriş merkezlerini ve dükkânların raflarını 20 dakika boyunca haber yapıyor.
 
Vinçlerin Ve Kral Dairesinin Gölgesinde İbadet
 
Mescid-i Haram’da tavaf alanını genişletme çalışmaları kapsamında bir süre önce vinç faciasında 107 vatandaşın ölmesi ve 238 kişinin de yaralanmasına rağmen Müslüman ülkelerden gelen umreciler halen ibadetlerini vinçler altında sürdürüyor. İnsanların hayatını hiçe sayan Suudi Kralı’nın Kabe’yi gölgeye alan yaptığı gökdelenler de ayrı bir tepkilere yol acıyor.
 
Sonsuz Nur’un Evi Kütüphane Oldu
 
Kâbe’ye yaklaşık 100 metre uzaklıkta ise Peygamber Efendimizin (S.A.S.) doğduğu ev kütüphane yapıldı. Kâbe’nin doğu yakasında bulunan Efendimizin evi, Osmanlılar tarafından yapılmış ancak Suudi idaresi bunu beğenmeyerek yıkmış ve yerine derme çatma kırık dökük bir bina kondurmuş. Gece görevlilere ne zaman ziyaret edeceğimizi sorduğumuzda “Hac’dan sonra” cevabını aldık.
 
Kaybolan Tarih İçler Acısı
 
Gönül bu kutsal mekânları tarihteki haliyle görmek istiyor. Fakat ne yazık ki hızla devam eden inşaatlar Mekke’yi bir beton yığını haline getiriyor. Beytullah ve Mescid–i Nebevi başta olmak üzere manevi dünyamızın da şaheserleri olan bu eşsiz eserlerin ciddi ve profesyonel olarak korunması gerekiyor.
 
Tahtırevanlı Tavaf 200 Riyal
 
Kabe’nin içinde bulunduğu Mescid–i Haram içinde, sağlık sorunları olan, yaşlı ve güçsüz hacı adaylarının tavaflarını rahat yapabilmeleri için tahtırevan ve tekerlekli sandalye ile taşıma hizmeti veriliyor.
 
Zemzeme Hakaret
 
Hac ve Umre yaban vatandaşlar kirlenen ve tozlanan ihramlarını temizlemek için zem zem suyu ile yıkamaları vatandaşlar tarafında zemzeme hakaret olarak nitelendirdiler.
 
Türk Tabelaları Esnafın İşine Yarıyor
 
Mekke ve Medine esnafı Türk Hacı ve Umrecilerine muhtaç.  Çünkü Türk vatandaşları diğer ülkelerin toplamında daha çok alışveriş yapıyor. Bu nedenle Mekke ve Medine esnafının işyerlerinin önüne Türk isimlerini taşıyan tabelaları takması dikkat çekiyor. İçinde ne Türk malı ne de Türk vatandaşı esnafı var. ‘Türkler gitti Para bitti’ diye yakınmaları da Türklerin onlar için ne kadar önemli olduğunu doğrulanıyor.

 Medine Sözleşmesinin Önemi

Medine sözleşmesi, Hz Muhammed (S.A.V) tarafından Medine'de huzur ve barış ortamını sağlamak için bütün gruplar arasında  622 yılında düzenlenen bir antlaşmadır. Medine İmtiyazı olarak ta anılmaktadır. Bu antlaşma İslam'ın ilk yazılı anayasası olması itibarıyla önem taşımaktadır. Peygamberimizin dehasını ve büyüklüğünü göstermektedir.

Maymunlar Ceza Kestirdi

 
Mekke Medine yolunda hicret ederken Medine çöllerinde seva yöresindeki dağda yaşayan Maymunlar karınlarını doyurmak için Umre ve Hac için Mekke ve Medine’ye hicret eden otobüslerin önünü kesiyor. Vatandaşlar çantalarında bulunan çeşitli gıda maddelerini maymunlara atmak zorunda kalıyor. Bu arada vadide durmak yasak olduğu için trafik ekipleri duran araçlara en az 500 Suudi parası olan riyal cezası kesiyor.
 
Uhud Dağı’nda Türk Bayrağı Dalgalanıyor
 
Hz. Hamza ile birlikte 70 Müslüman’ın şehit edildiği hicretin 3.yılında Uhud Savaşı’nın yapıldığı yerdir. Uhud Dağı, Mescid-i Nebevi’ye yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Müslümanların 700 kişi olmasına karşın müşriklerin 3000 kişi ile savaştığı Uhud Savaşı’nın sonrasında 70 Müslüman Uhud Dağı’nın eteklerine defnedilmiştir. Türklerin ise Uhud Dağı’nda Türk Bayağını dalgalandırmaları gururlandırdı.
 
Türk Aşçısı Ödüle Doymuyor
 
35 yıldan beri Türk mutfağını Medine Sanabel Hotel’de gerçekleştiren Trabzon Oflu Hızır  Hacımurtazaoğlu vatandaşlara gösterdiği yakın ilgi ve alakadan dolayı çeşitli ülkelerin turizm bakanlarından şükran belgesi aldı. Türk Mutfağı zenginliğini de Medine’de gösteren Hacımurtazaoğlu Türk Hacılarının vazgeçilmez aşçısı olarak değerlendiriliyor.
 
Hurma Ve Zemzem Önemli Hediye
 
Hac ve umrecilerin ziyaretçilerine sunduğu en önemli hediye hurma ve zemzem suyu. Bu nedenle Kâbe sevdalıları ziyaretçilerine vereceği hurmaları özenle seçiyor.
 
Türklükten Gurur Duyun
 
Son olarak ta Suriye’de ve diğer Müslüman ülkelerdeki savaşlar ve insanların zülüm görmesi, Türkiye’nin milyonlarca Suriye ve diğer ülkelerden gelen vatandaşlara kucak açması Suudi esnafının ve bürokrasisinin hiç umurunda değil. Yalnız Türk vatandaşlarına Türk olarak gurur duyun diyorlar o kadar.
 
Şemsettin ÖZTÜRK
 
Editör: TE Bilisim