Osmanlı’nın Kuruluş Şehri Bilecik

 



Trabzon gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük öncülüğümde 30 gazetecinin katılımıyla Trabzon’dan başlayan yolculuğun ilk durağı olan Osmanlı İmparatorluğunun kurulduğu, aynı zamanda Kurtuluş Savaşının da kilit ili, Bilecik oldu.

 

Plaket Takdim Etti

 

Bilecik iletişim ve Medya Derneği Başkanı Mehmet Ergün ve yönetim kurulu üyeleriyle kahvaltıda bir araya gelen gazeteciler, Cemiyet Başkanı Küçük, ziyaretin anısına dernek başkanı Ergün’e plaket taktim etti.

 

Vali Şentürk’e Trabzonspor Forması

 

Başkan Küçük ve beraberindekiler, Bilecik Valisi Trabzonlu hemşehrimiz Bilal Şentürk’ü makamında ziyaret etti. Duyduğu memnuniyetini dile getiren Vali Şentürk,” İnsanların doğru bilgilendirilmesi adına, basın mensuplarının görevlerini yerine getirirken gösterdikleri duyarlılığının önemli olduğunu vurguladı. Vali Şentürk’e Trabzonspor forması hediye eden Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Küçük ve gazeteciler ardından Osmanlı padişahların tarihi şeridi müzesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun manevî kurucusu Şeyh Edebali Türbesi ile Orhangazi Camisini ziyaret ettiler.

 

Ertuğrul Gazi’ye Ziyaret

 



Osmanlı'nın diriliş tohumlarının atıldığı ilk yer, milli ve manevi değerlerin başlangıç noktası olan Bilecik Söğüt ilçesine geçen gazeteciler, Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası ve Selçuklu Uçbeyi Ertuğrul Gazi'nin türbesini ziyaret ederek dualarını okudular.

 

Osmanlı Devletinin Başkenti Bursa


 



Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapması sebebiyle Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Bursa ili İznik ilçesine geçen gazeteciler, burada tarihi surlar, Yeşil cami, Şeyh Kutbuddin, Hacı Özbek, ve Ayasofya Camilerini ziyaret ettikten sonra Bursa’yı kuşbaşı gören yerde bulunan Topkapı surları ile aynı yerde bulunan, yeni bir tarihin yazılmasını sağlayan iki devlet büyüğü, iki imparatorluk kurucusu olan, Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Saat kulesi ile Osmanlı yükselme döneminde 1396 yılında yapılan tarihi Ulucami ziyaretlerinde bulundular.

 

Bursa Ve Trabzonlu Gazeteciler Buluştu

 



Bursa Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Küçük ve beraberindeki gazeteciler, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı N.Nuri Kolaylı ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı.  Kolaylı, İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra 1947 yılında Türkiye’de kurulan gazeteciler cemiyeti olduğunu belirterek,” kuruluşun 50 yılında büyük bir kampanya başlatarak cemiyete içinde dernek binası, Kültürel alanlar, Müze ve kütüphaneden oluşan 3 katlı bir binaya sahip olduk,” dedi. Küçük, ziyaretin anısına Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kolaylı’a plaket taktim etti.

 

Gönül Köprüsü

 



Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük burada yaptığı konuşmada, İçişleri Bakanlığı bünyesinde "Kuruluştan Kurtuluşa-Söğüt'ten Çanakkale’ye “adlı proje yaptıklarını belirterek,” İller arasında Osmanlının izlerinin bulunduğu illerde gönül köprüsü kurmak için yola çıkarak bu anlamlı ziyareti gerçekleştirmiş olduklarını, “söyledi.

 

Diriliş Destanının Yazıldığı Şehir Çanakkale

 



Türk’ün Diriliş Destanı’nın yazıldığı yer olan Çanakkale’ye geçen gazeteciler, Bölgenin her bir karışında ülkemizin bugünkü günlerine gelmesini sağlayan Çanakkale savaşlarının geçtiği yerleri, şehitlikleri gurur ve hüzünle gezdiler. Çanakkale Zaferi deyince akla ilk gelen ve bu zaferin simgesi haline gelmiş, Hamidiye tabyaları, Seyit Onbaşı anıtı, Gelibolu yarımadasında bulunan Çanakkale Şehitler Abidesi ve Çanakkale destanın yazıldığı, hayran olunacak boyutta bir vatan sevgisine sahne olan en kanlı savaşın geçtiği ve düşmana ilk darbenin vurulduğu yer olan Conkbayırı ziyaret eden gazeteciler, Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale’de bir kahramanlık destanı yazıp İtilaf Devletlerine “Çanakkale geçilmez! ” dedirttiği, askerlere “Ben size taarruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorum.” dediği yerleri gezerken duygulu anlar yaşandı.

 

Osmanlı’nın 2 Başkenti Edirne

 



Osmanlı İmparatorluğu’nun 2. Başkenti, pek çok medeniyetin izlerini ve kültürünü barındıran şehir olan Edirne’yi ziyaret eden gazeteciler, Karaağaç bölgesine geçerek, Meriç Nehri ve Tarihi köprü, Karaağaç Tren Garını ile sağlık ve şifa konusunda yüzyıllar öncesine götüren, kurgusu sayesinde o dönemleri 3 boyutlu olarak hissetmenizi sağlayan sağlık müzesini, 1569-1575 yılları arasında inşa edilmiş, 2011 yılında Dünya Mirası listesine alınan muhteşem bir Mimar Sinan eseri olan Selimiye Camisini ziyaret eden gazeteciler, Edirne Gazeteciler Cemiyeti yönetimi ile bir araya geldiler.

 

Kültür Ve Medeniyet Şehri İstanbul

 



İstanbul, bir kültür sanat merkezi. Tarihi surları, camileri, sarayları, müzeleri ve nefes kesen manzaralarıyla, Avrupa ve Asya'nın buluşma noktasına tarihe yolculuk yapmak için ziyaret eden gazeteciler, İstanbul‘un eşsiz tarihine ışık tutan ve mükemmel mimarisi ile gezginleri büyüleyen Topkapı Sarayı ve Sultan Ahmet camisini ziyaret ettikten sonra dünyada iki kıtada kurulu tek şehir olan İstanbul’un güzelliklerini hissetmek, deniz havası almak, tarihi ve doğal güzellikleri keyifle izlemek için boğaz turu gerçekleştirdiler.

 

Gazeteciler Başkent Ankara’da

 



Gazetecilerin kuruluştan kurtuluşa tarihe yolculuğun son durağı olan Başken Ankara’da. İlk meclisin kurulduğu, sahip olduğu manevi değer ve barındırdığı tarihi zenginlik nedeniyle büyük öneme sahip olan, ’da gazetecilerin ilk ziyaret yeri Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir oldu. Girişindeki Aslanlı Yolun başından itibaren Anadolu halkının kahramanlığına adanan kısımlarıyla etkilenen gazeteciler, Atatürk’ün huzurunda saygı duruşunun ardından okudukları dualarla Anıtkabirden ayrıldılar.

 

İçişleri Bakanı İle Görüşme

 



Trabzon Gazeteciler Cemiyetinin düzenlediği 7 Ekim de Trabzon’da başlayıp 14 Ekim pazartesi günü Ankara’da tamamlanan “Kuruluştan Kurtuluşa, Söğüt'ten Çanakkale’ye" adli proje kapsamında ziyaretin son durağı Başkentte gazeteciler, İçişleri bakanı Süleyman Soylu'yu ziyaret ettiler. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ankara’da Trabzonlu gazetecileri ağırlayarak bir süre sohbet etti. Trabzonlu gazetecileri misafir etmekten onur duyduğunu söyleyen Bakan Soylu, gazeteciler olarak "Kuruluştan kurtuluşa Söğüt'ten Çanakkale" adlı proje ile çok önemli yerleri ziyaret ederek önemli bir görev eda ettiniz” dedi. Bakan Soylu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük’e düzenlenen projeden mutluluk duyduğunu belirterek bu tarz projelerin devam etmesi adına da söz verdi. Ziyaret onuruna Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük Bakan Soylu’ya plaket takdim etti. Gazeteciler, 7 gün süren tarihi ziyaretin son durağı olan Ankara’dan Trabzon’a dönerek çok önemli bir seyahati tamamlamanın mutluluğunu yaşadılar.

Kemal ÇUMAN
Editör: TE Bilisim