112 bildirinin yer aldığı sempozyumun açılış töreni Akçaabat Hamam Çimeni Çarşısı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne ait salonda düzenlenen programla gerçekleştirildi. Uluslararası Dünden Bugüne Akçaabat Sempozyumu’nun açılışına ülkemizin çeşitli üniversitelerinde görev yapan akademisyenler ve uzmanların yanı sıra Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel, Akçaabat Belediye Başkanı Şeydik Türkmen, Trabzon Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu ile kamu kurum- kuruluş amirleri ve vatandaşlar katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, “Ortamahalle” ve “Osmanlı Belgelerinde Akçaabat” konulu fotoğraf sergileri açıldı, “Akçaabat Belgeseli” gösterimi yapıldı. Akçaabat Belediyesi Halk Oyunları Ekibi tarafından folklor gösterisi sahnelendi.

Sempozyum açılışında konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Akçaabat’ı sadece şehircilik açısından değil kültürel anlamda da imar ettiklerini belirterek, “Uluslararası Dünden Bugüne Akçaabat Sempozyumu ile birlikte şehrimizin kültür envanteri ortaya çıkacak. Bu sempozyum ile ilçemizi konuşacağız. Tarih, dil, edebiyat, halkbilimi, eğitim ve öğretim, spor, tarım, sanayi ve ticaret, sanat, kent ve mimari başlıkları altında geniş kapsamlı araştırmalar sonucu Akçaabat'ın mevcut potansiyeli biraz daha şekillenecek. Akçaabat'ın sosyal ve kültürel yaşantısına katkı sağlayacak olan bu sempozyum, ilimiz ve ülkemiz tanıtımı açısından da önem taşımaktadır” dedi.
 
Sempozyum açılış törenine kayılan Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, “Akçaabat şahsına münhasır bir ilçemizdir. Tarihi, kültürel ve turizmle anılan geleceğe emin adımlarla yürüyen bir değerdir Akçaabat. Bütün olumsuzluklara rağmen milli değerlerimizi keşfediyoruz ve geleceğe güvenle bakıyoruz; emin adımlarla yürüyoruz. Sempozyum bilgi ve bilim şölenidir. Sunulan bildiriler çok değerlidir ve bu bildiriler tarihe not edilmektedir. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Sempozyuma katkılarından dolayı Cumhurbaşkanlığı Devlet arşivleri Başkanlığı Araştırmacısı Ali Mesut Birinci ve KTÜ Trabzon Meslek Yüksek Okulu Sekreteri Mustafa Eraydın’a birer plaket takdim edildi. 

Yapılan konuşmaların ardından Erol Günaydın Sanat Merkezi ve Hamam Çimeni Çarşısı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne ait salonlarda akademisyenler ve uzmanlar tarafından bildirilerin sunumlarına geçildi. 
Nesrin BAYRAM
Editör: TE Bilisim