Trabzon Dernekler Federasyonu tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Trabzon Tanıtım Günleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın katılımlarıyla Yenikapı etkinlik alanında başladı. Aziz şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan açılış töreninde ilk konuşmayı Trabzon Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Şatıroğlu yaptı. Şatıroğlu ” Karadeniz’deki birçok il Trabzon’dan ayrılmıştır.

Trabzon, sanatçı yetiştiren, Anadolu’da ilk matbaanın kurulduğu şehirdir. Fatih Sultan Mehmet ile Yavuz Sultan Selim ile Kanuni Sultan Süleyman ile tarihi taçlanmış bir şehrin mensubu olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Tarihte Fatih Sultan Mehmet Trabzon’a gelmişti fetih için. Bizde Trabzon’dan İstanbul’a geldik. Bugün Fatih Sultan Mehmet’in huzurunda olmak, bizleri için büyük bir onurdur. Hepinize burada olduğunuz için teşekkür ediyor, bir kere daha Trabzonlu olmaktan gurur duyduğumu belirtmek istiyorum” dedi.

Şatıroğlu’nun konuşmasının ardından sahne alan Akçaabat Halk Oyunları ekibi, sahneledikleri performansla davetlilerden büyük beğeni aldı.

Trabzon valisi adına törene katılan vali yardımcısı Hasan Balcı, konuşmasında,” İstanbul’daki Trabzonluların, Karadenizlilerin ve Karadeniz sevdalılarının bir araya getirilmesi çok önemli ve güzel bir olay. Trabzon çok hızlı yoğun bir turizm sezonu geçirdi. Bu yeterli mi bilemiyorum ama önümüzdeki aylanda daha ileriye gideceğini tahmin ediyorum. Hepimiz taş üzerine taş koyarsak, birlik beraberlik içinde olursak başarıların devamı gelecektir” dedi.

Törene, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu adına katılan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya ”Trabzon her yerde olduğu gibi farkını göstermiş. Hepinizi selam ve saygılar sunuyorum, bu birlikteliğimizin daim olmasını temenni ediyorum”  dedi.

AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ’de kısa bir konuşma yaparak  Trabzon’un tüm Türkiye’ye ve dünyaya örnek olacak bir dayanışma örneği sergilediğini  belirtti. Revi, “ İnşallah her sene burada İstanbul’da birlikte oluruz, etkinliğimizin hayırlara vesile olmasını diliyor, selamlarımı sunuyorum” dedi.

Trabzon Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği etkinlikte gecenin son konuşmasını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan yaptı. Turhan, "Hemşehrilerimiz birkaç gün de olsa doğduğu, büyüdüğü, havasını teneffüs ettiği, suyunu içtiği şehrin kültürüne, yaşantısına hasretini gidermiş oluyor. Allah hepsinden razı olsun. Biz Trabzonlular olarak bazımız Trabzon'da doğduk, fakat ülkemizin farklı yerlerinde hayatımızı sürdürüyoruz. Belki burada iki, üç nesil önce atası Trabzon'da doğmuş fakat Türkiye'nin farklı yerlerinde büyümüş hemşehrilerimiz var. Onların Trabzon'un kültürünü, hayatını, insanının yaşam biçimini tanıtmak için bu faaliyet çok önemli bir görev ifade ediyor.

Bundan sonra da devam edecek." ifadelerini kullandı. Bakan Turhan konuşmasına şu şekilde devam etti: "Bursa'dan buraya vatandaşlarımız 1 saat 45 dakikada gelebiliyor. Osmangazi Köprüsü yapıldı artık yollarda kimse beklemiyor. Yollarımız artık eskisi gibi insanlarımızı yormuyor. Bizim işimiz yol yapmak. Sadece tekerlerin döneceği yolları değil, gönüllere giden yolları yapmak. Allah birliğimizi, beraberliğimizi bozmasın, daim etsin. Gelişen, büyüyen, güçlenen Türkiye'nin altyapısını biz de inşa etmeye çalışıyoruz. İnşallah Çanakkale, Balıkesir, Bandırma'daki hemşehrilerimiz bu günlere günübirlik olarak Çanakkale Köprüsü'nden gelecekler.

Bugün İstanbul'da inşa ettiğimiz dünyanın en büyük havalimanında düzenlenen Teknofest Şenliğine katıldık. Bugün öğleden önce Sayın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Orta Vadeli Program (OVP) açıkladı. Ben de Bakanımızdan para istemeye gittim. Projelerimizi gerçekleştirmek, daha büyük işler yapmak için, sağ olsun yanından mutlu bir şekilde ayrıldım.

Kendisi de şu anda Türkiye'deki bankaların yöneticileri ile toplantı halinde. Son birkaç yıldır bizim gelişmemizi, büyümemizi istemeyen bazı yabancı güçler ülkemize değişik şekillerde saldırıya geçtiler. En son saldırı ekonomik, finansal yöntemlerle yapılıyor. Bunun da cephe komutanlığını Berat Albayrak kardeşimiz yapıyor."

Trabzon'a özgü yöresel giysiler, yemekler tanıtıldığı etkinlikte Bakan Turhan, stantları gezerek vatandaşlarla sohbet etti. Bakan Turhan'ın açılışını yaptığı tanıtım günleri 20-23 Eylül tarihleri arasında ziyaretçilerine açık olacak. Etkinliklerde konserler, horon gösterileri, resim ve karikatür sergileri düzenlenecek.

Trabzon’un kültürü İstanbul’da canlandı

Bu yıl 10uncusu düzenlenen “Trabzon Tanıtım Günleri” İstanbul Yenikapı etkinlik alanında başladı. Trabzon Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen ve vatandaşlarca büyük ilgi gören Trabzon tanıtım Günleri’nde Trabzon’un  kültürel değerleri İstanbul’da canlandırıldı. 

Bakır işlemeciliğinden telkariye, sepet yapımından ayakkabı yapımına, gümüş kazadan el işlemelerine kadar bir çok ürün tanıtım günlerinde vatandaşların beğenisine sunuldu.  Etkinliklerde yöreye özgü el işçiliği ürünler ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

Akçaabat’ın Ortamahallesi İstanbul’a taşındı

Trabzon Tanıtım Günlerine Akçaabat Belediyesi kurduğu büyük ve göz alıcı stantla damgasını vurdu. Akçaabat'ın gözdesi Ortamahalle'yi İstanbul'a taşıyan Akçaabat Belediyesi, ziyaretçilerini memleketten tarih kokulu bir köşede ağırlayacak. Akçaabat sevdalılarına, memleket hasreti çekenlere, Akçaabat’ı tanımak isteyenlere tarihi evleri, yöresel mutfağı, yeşiline doyum olmayan yaylaları ve izleyenlerin gönlünü fetheden horonu ile eşsiz sunumlar yapacak.

Karikatüre yoğun ilgi

Taka gazetesi yazı işleri müdürü karikatürist Harun Yavruoğlu’nun  42. Kişisel karikatür sergisinin yer aldığı stant yoğun ilgi gören stantlardan biri oldu . Vatandaşların yoğun i,lgi ve övgü dolu sözleriyle karşılaşan Harun Yavruoğlu, standında vatandaşlar ile birlikte bir çok protokol ismi de ağırladı.
Nesrin Bayram
Editör: TE Bilisim