Yoğun bir ilginin olduğu festival için Vakfıkebir'e gelen heyet Belediye ve Kaymakamlığı ziyaret ettikten sonra Kutoğlu Ekmek Fırınında meşhur Vakfıkebir'in ekmeğinin yapılışı izlediler. Daha sonra Vakfıkebir Liman mevkiinde mehteran takımı eşliğinde Gülbahar Hatunun Vakfıkebir'e gelişi canlandırıldı.  Edebiyat Festivali kapsamında Vakfıkebir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde Büyüklimanlı  fotoğraf  sanatçıları ve basın mensuplarına ait fotoğraf sergisin açılış töreni düzenlendi.Törende açılış konuşmasını yapan Karadeniz Yazarlar Birliği Derneği Genel Başkanı Esma Ala, “Bugün Vakfıkebir'de çok güzel karşılandık. Vakfıkebir ekmeğinin, tereyağının tadına baktık. Bizleri bugün çok güzel ağırlayan tüm Vakfıkebirlilere teşekkür ediyorum. " dedi.
     
Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta ise, "Vakfıkebir tarihi ile çok köklü bir ilçe. Farklı kültürleri barındırmış, birçok tarihi olaya tanıklık etmiş, ekmeği ile tereyağı ile ünlü. Zamanında geçmiş tarihlerde uluslararası ticarete konu olmuş bir liman kenti. Bu kenti her anlamda hem Trabzon'a hem de dünyaya tanıtma gayreti içerisindeyiz. Trabzon'da düzenlenen Uluslararası Edebiyat Festivali hem bizim tanıtımımıza hem de kültür alışverişimize önemli katkılar sunacağına inanıyorum “ dedi.  Son olarak söz alan İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta yaptı. Kaymakam Yakut, "Bu festivalin amacı yöremizi tanıtmaktır. Bu faaliyeti gerçekleştiren belediyemize ve diğer emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından fotoğraf sergisini açılışı gerçekleştirildi. Vakfıkebir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından hazırlanan sergi tam not aldı. Daha sonra otelin konferans salonunda, İran Edebiyatının anlatıldığı konferans düzenlendi. Konferansa İran Erzurum Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Hasan Didban, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Nimet Yıldırım,Urumiye Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Rahim Kuşeş ve Araştırmacı Yazar Hüseyin Albayrak konuşmacı olarak katıldı. Konferansı bitiminde Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta ve Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta katılımcılara birer plaket takdim ettiler. Ayrıca İranlı misafirler ülkelerinde getirmiş oldukları eserleri Belediye Başkanı Muhammet Balta'ya hediye ettiler. Fotoğraf sergisi üç gün açık kalacak. 
 
Editör: TE Bilisim