Trabzon Uluslararası Film Festivali (TUFFEST) açılışında 15 yaşında şehit düşen Eren Bülbül evladını unutmadı. Bir çok ünlü sinemacının katılımı ile gerçekleşen kortej yürüyüşü “Şehir evladımız eren Bülbül’ü unutmayacağız” pankartı arkasında Trabzon meydanından açılışın yapılacağı ve festivalin ilk filminin gösterileceği Zağnos vadisine kadar sürdü.
Dünya sinemasından seçkin konuklarla ulusal sinemanın üreticilerini aynı ortamda bir araya getiren festival büyük ilgi gördü. Festivale Kurtlar Vadisi oyuncuları, Hababam Sınıfının yaşayan efsaneleri ile çok sayıda oyuncunun yanı sıra vatandaşlar da katılım sağladı. 

16-26 Ağustos tarihleri arası devam edecek olan festival için kortej eşliğinde mehteran ekibi ile büyük bir kalabalık Zağnos Vadisi’ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Hindistan ve Çin’de en çok izlenen yabancı film olarak sinema tarihine geçen Dangal, Türkiye’de 18 Nisan vizyon öncesi Trabzon’da Trabzon Uluslararası Film Festivali (TUFFEST) kapsamında Zağnos Vadisi’nde yazlık sinema olarak halka açık ücretsiz olarak gösterildi.

Trabzon Bir Kültür Merkezi

TUFFEST Danışma Kurulu Başkanı Asım Aykan, burada bir açıklama yaparak, “Trabzon demek kültür demek. Trabzon daha eski günlerinden beri ciddi bir kültür merkezi. Trabzon çok insan yetiştirdi. Metrekaresine en fazla sanatçı düşen şehir. Birçok yönetmen, sanatçı, ressam, yapımcı bu şehirde doğdu büyüdü ve yurt içi ile yurt dışında hizmet yapıyor. Biz TUFFEST olarak sadece sinemayla ilgilenmiyoruz. Bu çalışmadan sonra burada kuracağımız merkezle şehrimizde bu işte emeği olan ter döken insanlarımıza yardımcı olacağız. Okullarımızla irtibat kuracağız. Genç evlatlarımızın eğitilmesi için her desteği vermeye çalışacağız. Trabzon’un sanat dokusunu yeniden ele almak, onları bugünün deposundan vitrine çıkarmak için sistematik bir faaliyetin içine girmemiz gerekiyor. Bu ilk festival. Perde arkasında çok büyük emekler sarf edildi. Uzun metraj, kısa metraj, yerli ve yabancı olmak üzere planlandı. 10 gün boyunca devam edecekler. Özellikle seçilmiş kaliteli filmlerdir. Trabzon insanı ile buluşma anlamında duyuruya biraz daha ihtiyacımız olacak. 26’sında da inşallah Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) gala ile beraber ödül töreni yapılacak” ifadelerini kullandı. 

Sahip Çıkalım, Destekleyelim, İçerisinde Olalım


Festival Yürütme ve Denetleme Kurulu Başkanı Dursun Çağlayan, “Trabzon zor bir şehir. Trabzon’un insanı da zordur. Bunu herkes biliyor. Zaman zaman söylerim. Trabzonspor’u yönetmek Amerika’nın başkanlığını yapmaktan zordur. Trabzon’da belediye yönetmek Trump’ın koltuğundan zordur. TUFFEST de öyle oldu. Sadece Trabzon’da olan ama gün yüzüne çıkmayan, özellikle Türkiye’de sanatı vitrine çıkarmak amacımız. Türkiye’de en fazla metrekaresine sanatçı düşen il Trabzondur. Bizimle beraber çalışan arkadaşlarımız itiraf ediyorlar. Başkan hakkını helal et biz bu çalışmaya katılmadan önce bu kadar Trabzonlu oyuncu, yönetmen, yapımcı, senarist, ressamın olduğunu bilmiyorduk. Trabzonspor lige çıkmadan da Trabzonlu futbolcuların olduğunu futbol camiası bilmiyordu. Türkiye’de üst üste 2 defa şampiyon olan takımın başkanı Trabzonlu. Bunlardan onlarca sayarız. Bu festivale Trabzon’un ihtiyacı var. Buna sahip çıkalım, destekleyelim, içerisinde olalım. Bizim hiç kimsenin mevkisinde makamında siyasetinde gözümüz yok. Öyle bir hesabımız yok. Kim nereye layıksa ona cani gönülden destek vereceğiz. Tek düşüncemiz bu festival. Türkiye’nin, Karadeniz’in Trabzon’un bu festivale ihtiyacı var. Güven duyduğumuz her konuda emrinizdeyiz. Trabzonlu iş adamları olarak milyon dolarlar kazananlar olarak Trabzonlu sanatçılara sahip çıkmamız gerekiyor. Tek istediğimiz bu. İşin gerçeği de bu. Klasik festivallerden vazgeçelim. Sanata sanatçıya destek olacak projeler yapalım” şeklinde konuştu.

Festivalin Şehrimizle Buluşması Çok Önemli

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Trabzon tarihi bir şehir. Kültür şehridir, sanat şehridir. 3 temel özelliğimiz aynı zamanda güzelliğimizdir. Trabzonspor 50.yılda şampiyonluğa oynuyor. İlk maçı aldık bu şekilde devam etmemiz gerekiyor. Şehirlerin ruhunu yansıtan önemli öge kültür ve sanattır. Malesef bu zamana kadar istediğimiz düzeye varamadık. Antalya ve İstanbul’da olduğu gibi yapılan organizasyonlar Trabzon’da da yapılmalıydı. TUFFEST’e bu projeden dolayı çok teşekkür ediyorum. Kısa ve uzun metraj ile belgesel filmlerimiz var. Şehrimizle buluşmasına emek veren herkese çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

Buranın İlk İmzasını Atan Asım Aykan’dır

Trabzon Büyükşehir Başkanvekili Seyfullah Kınalı, “Bu mekan 7-8 yıl önce filiz vermeye başladı. Daha öncesinde 2002 yılında belediye başkanlığını sürdüren Asım Aykan buranın ilk imzasını atan kişidir. Bu imzayı attığında herkes hayal diyordu ama bu gerçekleşti. Böyle güzel bir mekanda böyle güzel bir etkinlik yapılmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Bir mehter izledik en başta. Onun da ilk imzasını atan Asım Aykan’dır. Trabzon tarih, kültür, sanat ve spor kentidir. Sanat ile ilgili olan bu önemli boşluğu dolduranlara çok teşekkür ediyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

Gelecek Yıllarda Ölçeği Yükselmiş Olarak Bekliyoruz

Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara, “İlkler önemlidir. Süreklilik ve kurumsallaşma da önemlidir. Gelecek yıllara doğru devam etmesi Trabzon için de büyük önem taşımaktadır. 20.yüzyılın en büyük kültür objelerinden bir tanesi sinemadır. Sinema görsel sanatların en büyük araçlarından bir tanesidir. Film festivalimiz Trabzon’da ilk oldu. Orada bir talep vardır çünkü. Bu talebi de işleyecek insanalara ihtiyaç vardır. Festivalde emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. Gelecek yıllar da aynı şekilde ölçeği daha yükseklere çıkmış bir festival bekliyoruz” diye konuştu.

Trabzon’da Bir İlki Başlattık

TUFFEST Genel Koordinatörü Ruhi Semiz, “4 aydır buradayım. Artık hemşehri olduk. Biz bu ilki ekip olarak başlattık. Ne kadar iyi olduğumuzu hepimiz görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Trabzonlu Olmak Ayrıcalıktır

TUFFEST Denetleme, Yürütme ve Basın Sözcüsü Fedai Çakır, “Trabzon’a geldiğimde ilk öğrendiğim şey Trabzonlu olmanın ayrıcalığıydı. Trabzon’da film festivali yapmak çok zor. Dinamikleri farklı bir şehir. İnsanları sevgi dolu ve bir o kadar da sizi zora sokacak kadar zeki insanlarla dolu. Bu ilki başlattığımız festivalin Trabzon’a güzel şeyler katacağını bekliyoruz” dedi. 

Her Zaman Katkı Veririz

Ak Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, “Festivalin devamını bekliyoruz. Her zaman katkı veririz. Trabzon için çok güzel bir proje. İnşallah gelecek yıllarda çok daha iyilerini görürüz” şeklinde konuştu.

Dangal Filmi Seyirciyle Buluştu

Konuşmaların ardından katılımcılara plaketleri takdim edildi. Sonrasında is Hindistan’da çekilmiş olan Türkiye’de de ilk olarak Trabzon’da açık havada TUFFEST farkı ile Dangal filmi seyircilere izletildi.

Dursun Çağlayan Müjdeyi Verdi

Festival Yürütme ve Denetleme Kurulu Başkanı Dursun Çağlayan, Trabzon’a büyük bir müjde verdi. Çağlayan, ‘Trabzon’un Fethi’ filmini başlatacaklarını açıkladı. Bu konuyla ilgili girişimlere başladıklarını aktaran Çağlayan, sanat camiasından da destek alacaklarını ifade ederek, “Trabzon’un Fethi filmi için çalışmalarımıza başlıyoruz. Trabzon bunu hak ediyor. Trabzon’un fetih olduğu zamanın filmini Trabzon ve Türk halkı izleyecek. Trabzon, Türkiye için önemli bir şehir. Buranın fethini sinemada izlemek de seyirciler açısında güzel bir kültürel etkinlik olacak” dedi.
 

Editör: TE Bilisim