Diyarbakır-Mardin ve Van’dan sonra bir Trabzonspor Taraftarlar Derneği’de Muş’ta açıldı. Muş Trabzonspor Taraflarla Derneği muhteşem bir katılım ile açılırken birlik ve beraberliğimizin pekişmesi noktasında çok anlamlı mesajlar verildi.

Biz dar sokaklarında, dinmeyen yağmurunda,
Kendimizi bulduk, rengine tutulduk, aşık olduk biz sana…
Günleri tükektik ömrümüzü verdik bordo mavi uğruna..
Sen hayatımda anlam, sen bu hayatta kavgam!
Sensin sen dünümde, sensin bugünümde, sensin yarınımda sen,
Sensin iyi günde, sensin kötü günde, sensin aklımda hep sen!

 
Anadolu’ya açılan kapıda Trabzonspor Sevdası..

Atalarımızın taşına, toprağına ruhunu işlediği Anadolu’nun kadim şehri Muş. İhtişamlı tarihi, kültürü, abidevi eserleri, folklorik değerleri, inançla yaşattığı gelenek ve görenekleriyle Türk İslam medeniyetinin ana durağından biri. Sıcak güneşi, soğuk karı, lalesi, üzümü, endemik bitkileri, zengin flora dokusunun oluşturduğu renk harmonisi ve insana sonsuzluk duygusunu veren Anadolu’ya açılan kapı. Muş ; Trabzonspor Taraftarlar Derneğinin açılışıyla tarihi şanla, şerefle, kupalarla ve şampiyonluklarla dolu Anadolu kaplanlarına, Trabzonspor’un taraftarlarına ev sahipliği yapacak olmanın gururunu yaşıyor.

Sporun, sanatın ve müziğin başkenti, Karadenizin gözbebeği Trabzon’dan,  bordo ile mavinin birbirine en yakıştığı şehirden başladı Muş yolculuğumuz.. Onlar kadar heyecanlıyız aslında. Futbolun başkenti, coşkunun, başarının ve fedakar taraftarın şehri Trabzondan, Anadolu’nun ilk şampiyon takımı Trabzonspor’dan ve Trabzonspor taraftarlarından Başkan Ahmet Ağaoğlu’ndan, Teknik Direktör Ünal Karaman’dan tüm yönetim ve futbolculardan, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’ten aldığımız selam ve sevgileri Muş’a götürmek ve onlara destek olmak için yola çıktık.

Halay ve Horonda Kardeşlik Türküleri..

Akşam saatlerinde yolumuza bizi karşılamaya gelen ve uzun yıllardır Muş Hasköy ilçesi Dağdibi köyünün muhtarlığını yapan kendi ile birlikte bir çok Muşluyu da Trabzonspor sevdasına bulaştıran Kadri Coşkun, şampiyon Yıldırımspor’un futbolcuları ve ekibi ile karşılıyor bizi. Hazırlıklar henüz tamamlanmamış. Gençler derneğin çevre temizliği için koşturuyor, kimi çay demliyor, kimi süslemelerle meşgul. Ama Trabzon’u seviyorlar, Trabzonspor’a aşıklar.



Muş ve Hasköylüler  Ahmet Metin Genç’e hayran

Bize her yer Trabzon sloganları ile başladı etkinlikler. Cuma namazının hemen ardından genç yaşlı herkes alana toplanmaya başladığında güneşle birlikte yüzleri gülüyordu kemençenin sesini duyduklarında. Onlar kardeşlik türkülerine eşlik ederken en büyük heyecanı Hasköy Dağdibi Muhtarı Kadri Coşkun yaşıyordu aslında. Ordan oraya koşturuyor öpüp alnına koyduğu Türk Bayrağını derneğin en güzel yerine takmaya çalışıyordu.

Gençler Trabzonspor kulübünün gönderdiği formaları giymiş, kırlangıç bayraklarını etkinlik alanında yerlerine takarken bordo- mavi türküler söylüyordu. Çok gururlandık, kilometrelerce öteden bordo mavi aşkını karadenize ve tüm dünyaya haykıran bordo mavi formalarını aşkla giyen gençleri görünce.

Dernek binası bordo mavi renklere boyandı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Kardeşlik projelerine ve ülkenin güvenliğine, huzuruna kendini adayan İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun fotoğraflarının yanına bir de Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in fotoğrafını yerleştirdiler. Çocuklara Ahmet Metin Genç’i işaret ederek,  tanıyor musunuz? diye sordum. Ahmet Başkan! Dediler.

Muş Hasköy neresi, Trabzon Ortahisar neresi diye düşündüm. Başkanımız Ahmet Metin Genç..Bu kadar uzaklarda yaşayan insanların, gençlerin,  çocukların tanıdığı gönüllerini kazandığı bir adam. Haksızlığa karşı çıkan, bize el uzatan, bizi unutmayanTrabzonsporlu başkan diyorlar. Sosyal medyadan o kadar sıkı takip ediyorlar ki, her maç sonrası hemen yorumlarına bakıyoruz diye de ekliyorlar. Özlemle onun yolunu gözlüyor her biri.

Mardin’de, Siirt’te, Van’da, Bitlis’te, Diyarbakır’da Ahmet Metin Genç adını herkes biliyor. Bu beni çok gururlandırıyor. Kemençe çalarken, halay bilen gençlerin horonla halayın karışımı yeni figürleri yüzümü güldürüyor.

Ardından kolbastı oynuyor genç yürekler. Hasköy meydanında karadeniz  türküleri ile kürtçe şarkılar söyleniyor. Boyunlarda Ahmet Metin Genç’in gönderdiği Bordo- mavi fularlar..Trabzonspor marşları yankılanıyor, her yer bordo mavi..

Trabzon Dostluk ve Kardeşlik Derneği

Derneğimizin logosunu Trabzon dostluk ve kardeşlik derneği olarak biz hazırladık. Sevgili EmriyeDemirkır’a çok teşekkür ediyorum. Trabzonspor logosu içinden Muş’un en güzel simgesi laleler çıkıyor ve en üstte şanlı Türk Bayrağı yer alıyor. Sadece Muşlular değil, çevre illerden de yolu bir zamanlar Trabzon’dan geçen vatandaşlar da renk katıyor derneğin açılışına.


Muhteşem açılışa destek

Trabzonsporlu olmak bir ayrıcalık. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Trabzonspor sevgisi hızla yayılıyor. Mardin, Diyarbakır  ve Van illerinden sonra bir taraftarlar derneği de Muş Hasköy ilçe merkezinde açıldı. Açılışa Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz ile birlikte Jandarma Alay Komutanı, Emniyet Müdürü,  kaymakamlar, belediye başkanları, Trabzon, Mardin, Siirt, Van, Diyarbakır, Batman, Bitlis illerinden gelen taraftarlar derneği üyeleri ve Trabzonspor gönüllüleri de katıldı.



Muş Trabzonspor Taraftarlar Derneği Başkanı Kadri Coşkun “Hayatımın en mutlu günü”

Muş Trabzonspor Taraftarlar Derneğinin açılış konuşmasını Dernek Başkanı aynı zamanda Hasköy Dağdibi muhtarı Kadri Coşkun yapıyor. Kalbinin atışını duyuyorumhemen yanıbaşında, elleri titriyor.

Derneğin açılmasında büyük katkı sağlayan başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e teşekkür ediyor ve ekliyor Coşkun ; Hayatımın en mutlu gününü bugün yaşıyorum.

Spor ile gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmayı istiyorum. Amacımız Doğu Anadolu ve Karadeniz insanlarını kaynaştırmak, birlik ve beraberliğimizi daha ileri götürmektir.

Muşlu eğitimci, şair ve yazar Şeref Işık’ın okuduğu şiir herkesi çok duygulandırdı. Askerliğini Trabzon’da yapan, Trabzonla ilgili yüzleri gülümseten anılarını paylaşan Işık, 1970 li yıllardan beri Trabzonsporluyum ve çok gururluyum dedi.

Açılışa Mardin, Bitlis, Siirt, Van, Diyarbakır ve Batman’dan gelen Trabzonspor dernek temsilcileri de vardı. Hepsi adına konuşmayı Mardin Trabzonspor Dernek Başkanı İbrahim Aydın yaptı. Aydın “ Kardeşlik projelerine katkı sağlayan başka İçişleri Bakanı olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Trabzon Şehit Aileleri Dernek Başkanı İsmail Karaca “ Spor kardeşliktir, barıştır. Şehit kanıyla sulanan topraklara sahip çıkmak hepimizin görevidir dedi.

Kardeşlik köprüleri Trabzonspor taraftarları ile güçleniyor

Kardeşliğimizin pekişmesi, gönül köprülerinin kurulması noktasındaki başarılı çalışmalar ve emekleri ile gönüllerde ayrı bir yeri olan Kardeşlik Projeleri koordinatörü Ahmet Külekçi “ Trabzonspor sadece bir futbol takımı değildir.

Üstlendiği misyon ve vizyon ile Anadolu’nun her yerinde ayrı bir sevgi ve sahiplenme görür. Bugün burada şanlı bayrağımız altında Muş’ta Hasköyde bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Bugünkü buluşmamız derneğimizin açılışından ziyade kardeşliğimize katkı sağlamaktır. Kardeşlik köprülerini sağlamlaştırmaktır. Şehit kaymakam Muhammet Fatih Safitürk’ün en büyük isteği Güneydoğulu çocuklarla Karadenizli çocukları kısaca tüm ülkenin çocuklarının buluşmasını sağlamaktı.  Kardeşlik projelerine emek veren, gayret sarfeden bütün herkese, tüm illerde Trabzonspor taraftar derneğinin açılışına katkı sağlayan Trabzonspora ve Ortahisar Belediye Başkanına teşekkür ediyoruz” dedi.

Ortahisar Belediyesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü Yusuf Keskin”Ortahisar Belediyemiz Mardin ve Siirt’de kardeşlik projeleri kapsamında hamsi şölenleri düzenledi. Hasköy has insanların yaşadığı bir yer. Bize gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum. Biz birbirimizi anlamamız için birbirimizi tanımamız lazım. Şanlı bayrağımız ve sevdamız bordo mavi bayrak altında sizlerle buluştuğumuz için gururluyuz” dedi.

“BİZE HER YER TRABZON”


“Bize Her Yer Trabzon” sloganıyla konuşmasına başlayan Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı. Gündüzöz “ Benim Trabzon ile bir gönül bağım var.  Doktoramı Trabzon’da yaptım. Ülkemizin içinde bulunduğu bu hassas süreçte birlik ve beraberlik son derece önemli. Kardeşlik projelerini bunun için çok önemsiyorum. Memleketimizin dört bir yanı örümcek ağı gibi birbirleriyle, gönül köprüleriyle bağlı ve birbirinden ayrılması mümkün değil. İnşallah birliğimiz beraberliğimiz daim olsun. Muş’ta bir Trabzonspor Taraftarlar derneğinin açılmasından mutluluk duyuyorum. Emekleriniz inşallah boşa gitmeyecek. Bu gerçekten kardeşlik köprüsü. Bu ülkenin Kuzeyi,güneyi, batısı, doğusu yok. Biriz, beraberiz ve her şartta kardeşiz.  Şehit  Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk’ü minnetle anıyorum. Stajını benim yanımda yaptı, çok değerli bir kardeşimizdi. Makamların en yücesine nail oldu. Şehidimize rahmet diliyorum. Spor;  birliğe, kardeşliğe vesile kılan bir aktivite. Trabzonspor’a başarılar ve nice şampiyonluklar diliyorum. Derneğimiz Muş’a hayırlı olsun” dedi.

Muş Valisi ve  Protokol üyeleri Muş Trabzonspor Taraftarlar derneğinin başkan ve yönetim kuruluna Trabzonspor kulübünün gönderdiği ve isimlerinin yazılı olduğu formaları takdim etti. Konuşmaların ardından Kardeşlik Projeleri Koordinatörü Ahmet Külekçi Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz’e Trabzonspor forması , Mardin Trabzonspor Dernek Başkanı İbrahim Aydın  da Vali Gündüzöz’e forma ile birlikte Batman Üniversitesinin bir plaketini takdim etti. Konuşmalar ve hediye takdiminin ardından açılış horon ve halaylarla sona erdi.

Hasköy’ün has adamları

Hasköy”e gelince. Közde çayı ile meşhur bir ilçe. Nur Camiinin hemen karşısında Hacının yeri’nde içiyoruz közde çayımızı. Kavak ağaçları ilgisini çekiyor hepimizin. Ve onların gölgesinde uzayıp gidep bozkırlar. Hasköy Muş’un en küçük ilçesi.  Ekonomik sıkıntılar nedeniyle büyükşehirlere ne yazık ki göç fazla. Daha çok nereye gidiyor göç edenler,  diye sorunca, kültürüne, yaşamına daha rahat uyum sağladıkları için İstanbul yerine Bursa’yı tercih ediyorlarmış. Kimi geçim derdi yüzünden terkediyor doğup büyüdüğü toprakları, kimi geride bırakıyor anılarını. Hepsi  bir nedenle başka şehirlerin yolunu tutuyor ne yazık ki. Dikkat ediyorum bütün evlerin kapıları açık , o zaman anlıyorum aslında. Gidenler belki bir gün geri gelirler diye kapılar açık. Anne ve babaların gurbetçiler için burdaki adı sıla. Memleket özlemi ile aynı.

Sokakları güzel Hasköy’ün. Çocuk sesleriyle dolu. Ben Anadolu’nun neresi olursa olsun çalışkan ve üretken bozkır insanlarını seviyorum. Yanık buğday tenli, vefakar ve vatansever insanlarını ve misafirperver. Bir dilim ekmeğini bölüşen. Kahvehane hiç görmedim. Daha çok çay ocakları. Küçük ve şirin dükkanlar. Hasköy’de herkes birbirini tanıyor, selam veriyor. Kimse kimseye yabancı ve uzak değil. Çay bardaklarında süregeliyor en güzel sohbetler. Öyle bildiğimiz usulde yapılmıyor çaylar. Yöreye özgü içinde ateş yanan şöminede kendilerine özgü demliklerde demleniyor çay. Köz çayı deniyor burada. Bence çaya lezzetini demleme şeklinden çok, yapılan koyu sohbetler veriyor. Köz çayında içtiğiniz bir bardak çay kahve gibi 40 yıl hatırlı. Has insanların yaşadığı yer Hasköy’e Trabzon’dan ve Trabzonspordan sevgi ve selamlarımızı bırakarak, güzel anılar, güzel dostluklar ve Bordo – Mavi aşkıylaayrılıyoruz.

Kardeşlik Türküsü
 
Bir bahçe yeşermiş gönül bağımda
Laleyi ben ektim sümbülünü sen,
Bordosu Mavisi gönül dağımda
Başka hiçbir renge gerek kalmamış.
 
Ufuk çizgisinde birleşen yollar
Bordoda mavide kenetli kollar
Osmanlı dededen gelen torunlar
Başka bir gönüle gerek kalmamış.
 
Bir yaprak bir çiçek dalında güzel,
Bir bayrak kalenin burcunda güzel
Bizde kardeşliğin devamı güzel
Husumet ve kine gerek kalmamış.
 
Trabzon kalesi dimdik durdukça,
Muş’un ovasıyla kardeş oldukça
Yüreciğim vatan için güm güm vurdukça,
Buna ad koymaya gerek kalmamış.
 
Yedi asır önce çadır kurmuşuz
Et ve tırnak gibi birlik olmuşuz.
İlahi emirle kardeş olmuşuz
Başka bir birliğe gerek kalmamış.
 
Lazıylakürdüyle iç içeyiz biz
Efesi dadaşı bir yumruğuz biz
Hepimiz bir baş bir vücuduz biz
Türkiye’mden başka vatan kalmamış
Cennet vatanımdan başka vatan kalmamış: Muşlu Eğitimci, Yazar, Şair Şeref Işık
Canan Güven Kalaycı
Editör: TE Bilisim