Leonardo Da Vinci, Dante Alighieri ve Michelangelo gibi ünlü sanatçıların doğum yeri olan kentin dört bir yanı görkemli sanat galerileri ile dolu. Başkent Roma’ya 2 saatlik uzaklıkta olan şehrin 1 milyon nüfusu var. Floransa gezilecek yerler yazısı boyunca İtalya’nın adeta açık hava müzesi gibi… Sanatın kalbi Floransa’da muhteşem müze ve galeriler var. Ama çoğunda uzun bilet kuyrukları olabiliyor.
 
Floransa Katedralı
 

Kentin en ünlü ve büyük dini yapısı konumundaki Floransa Katedrali, 1296-1436 yılları arasında inşa edilmiş. Arnolfo di Cambio’nun temelini attığı, ardından yan tarafındaki çan kulesine adını veren Gitto’nun devraldığı, Francesco Talenti ve Giovanni di Lapo Ghidi’nin kısmen tamamladığı katedrale son şeklini veren Filippo Brunelleschi olmuş. Hatta yapılış tekniği ve boyutları ile hayranlık uyandıran kubbeyi bitirebilmek için Floransalı mimar pek çok alet geliştirmek zorunda kalmış. Girişinde konuklarını Paolo Uccello’nun yaptığı ve üzerinde 4 önemli dini şahsiyetin isimlerinin bulunduğu bir saatin karşıladığı dini yapıda asıl ilgiyi, görkemli kubbenin iç kısmında yer alan freskler çekiyor.

Giorgio Vasari tarafından tasarlanan ve Federico Zuccari tarafından boyanan “Kıyamet Günü” freski dışında bir diğer ilgi çekici kısımsa vaftizhane bölümünün tavanını süsleyen mozaik çalışma. Eğer yapının Roma dönemi eserlerini ve Brunelleschi’nin mezarını barındıran bodrum katına inme fırsatı bulursanız, yerine yapıldığı kilisenin kalıntılarını görebilirsiniz.
 
Ponte Vecchio
 
Medici Ailesi’nin Palazzo Pitti ile Palazzo Vecchio arasındaki seyahatlerini halka gözükmeden yapabilmeleri için 1345 yılında inşa edilen Ponte Vecchio, konuklarına hem kentin panoramik manzarasını hem de alışveriş imkânı sunuyor. II. Dünya Savaşı sırasında Floransa’da yıkılmayan tek köprü olma unvanını taşıyan yapı, aynı zamanda Arno Nehri üzerine inşa edilenlerin en eskisi.

Üzerinde Orta Çağ döneminden kalma, koruma amaçlı Mannelli Kulesi’nin yer aldığı köprü başlarda tabakhanelere ve demir atölyelerine ev sahipliği yapıyormuş. Ancak bu durum Dük I. Ferdinand’ı rahatsız edince bu işletmelerin faaliyet gösterdiği bölümler yıkılarak yerlerine kuyumcuların kullanacağı dükkânlar yapılmış. Günümüzde büyük ve gösterişli mücevherler satan işletmelerle dolu köprüdeki Cellini’nin büstü ise 1900 yılında dikilmiş.
 
Piazzale Michelangelo
 
Floransa gezilecek yerler listesindeki kişisel favorim ise manzarası ile ünlü Piazzale Michelangelo. Kente ve Arno Nehri’ne hâkim bir noktada bulunan meydana Michelangelo’nun eserlerinin sergileneceği bir müzeye ev sahipliği yapacağı için bu isim verilmiş. Zaman içerisinde müze projesi rafa kaldırılsa da alan Arno Nehri, Ponte Vecchio, Duomo Katedrali, Santa Croce Kilisesi ve Palazzo Vecchio’nun eşsiz manzarasını sunduğu için gezginler arasında bir hayli popüler hale gelmiş.

Ponte Vecchio Köprüsü’ne 15 dakikalık yürüme mesafesindeki meydan, çevresi hediyelik eşya dükkânları ile dolu olduğu için aynı zamanda iyi bir alışveriş noktası konumunda.
Özellikle gün doğumunda oluşan olağanüstü manzarayı izlemenizi tavsiye edeceğim alanı ziyaret ettiğinizde Michelangelo’nun Davud heykelinin bir başka kopyasını da görebilirsiniz.
 
Michelangelo Merdivenleri
 
Michelangelo’nun bir de merdivenleri var, burası Floransa’da gün batımını izlemek için en güzel nokta kanımca. Karşınıza tüm şehir ve Arno Nehri. Merdivenler akşam saatlerinde çok kalabalık, amfi tiyatroyu andıran şekilde oturan insanların karşısında, bir de sokak sanatçısı var. Konser edasıyla çalıyor, söylüyor. Şarkılar turistlerin bileceği türden, Wild World, Hotel California ve benzerleri…

 
Santa Croce Bazilikası
 
Galileo, Michelangelo, Dante, Machiavelli gibi insanlık tarihi için önemli pek çok şahsiyetin anıt mezarının bulunduğu Santa Croce Bazilikası, Duomo ve Palazzo Vecchio’yu da tasarlayan Arnolfo di Cambio gözetiminde 13. yüzyılda inşa edilmiş. İçerisinde Aziz Francis ile Aziz John’un tasvir edildiği freskleri ile ünlü Bardi ve Peruzzi şapellerinin bulunduğu bazilikadaki bir diğer ilgi çekici çalışma ise Gaddi’nin “Kutsal Hacın Hikâyesi” tasviri. Dini yapıdaki bu çalışmaları inceledikten sonra dilerseniz girişi Brunelleschi tarafından tasarlanan Capella Pazzi’den geçip, Rönesans dönemine ait önemli eserlerin sergilendiği Museo dell’Opera di Santa Croce’yi gezebilirsiniz.

 
Aziz Giovanni Vaftizhanesi
 
Dini öneminin yanı sıra mimari güzelliği ile gezginlerin Floransa gezilecek yerler listelerinde kendisine yer bulan Aziz Giovanni Vaftizhanesi, 1059-1128 yılları arasında Andrea Pisano ve Lorenzo Ghiberti tarafından inşa edilmiş. 19. yüzyıla kadar kentteki Katolikler’in vaftiz törenleri için kullanılan dini yapının eski bir Roma tapınağı üzerine inşa edildiğine yönelik görüşler mevcut. İç ve dış kısmı mozaiklerle süslenmiş, sekizgen şekilli vaftizhaneye ün kazandıran kapılardan güneydekiler Pisano tarafında yapılmışken, geriye kalanlar düzenlenen yarışmayı kazanan Ghiberti’nin imzasını taşıyor. “Cennet Kapıları” ismiyle anılan bu bölümlerin üzerine İncil’den çeşitli sahneler betimlenmiş.

 
Pitti Rönesans Sarayı
 
Pitti Sarayı 16. yüzyılda inşa edilmiş bir Rönesans Sarayı olarak geçiyor. Floransa’daki diğer yapılaşmanın aksine daha modern bir görüntüsü ve tuğla rengi taşları var. Pitti Sarayı beraberinde büyük bir alana yayılan Boboli Bahçeleri’ne de sahip. Günümüzde sarayda görebileceğiniz onlarca Rönesans Tablosu ve çeşitli eserler bulunuyor. İçeriyi gezmek, ücreti karşılığında serbest. Turistler genelde alanı kumsal gibi kullanarak yatıp güneşleniyor.
 
Pinokyo’nun Memleketi
 

Pinokyo’nun yazarı Carlo Lorenzini’nin Floransa doğumlu olduğunu biliyor muydunuz? Açıkçası bende yeni öğrendim. Floransa’da hediyelik eşya dükkanlarında Pinokyo temalı hediyelik eşyaların fazlalığını görünce pek anlam verememiştim.
Atakan TOK

Editör: TE Bilisim