Uykusuzluğun Getirdiği Hastalıklar

Uykusuzluk ve obezitenin birbirini tetikleyen iki hastalıktır. Bunun dışında uykusuzluk kan şekeri ve insülin seviyelerini etkileyerek şeker hastalığına da sebep olabilir. Ayrıca yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini artırır. Bağışıklık sisteminizin zayıflamasına ve enfeksiyonlara yakalanma riskiniz artar. Depresyona da neden olan uykusuzluk, bireyin yaşam kalitesini düşürerek gün içerisinde yorgun, agresif, gergin bir gün geçirmenize neden olur. 

Uyku huzursuzluklarını ortadan kaldıracak bazı ipuçları

Mide rahatsızlıkları, akşamları daha belirgindir. Son ara öğününüzü uyku vaktinden 2 saat önce tüketmeye özen gösterin.  

Yatarken rahat kıyafetler tercih etmek midedeki baskıyı azaltır. Başınızın altına yüksek bir yastık koymak da, mideden besinlerin geri gelmesini önler. 

Ağır yemeklerden uzak durun. Akşam yemeğinde büyük porsiyonlu, yağlı bir yemek yorgun hissettirerek ilk başta uykunuzu getirebilir; fakat midenin bu kadar dolgun olması şişkinlik ve yanmaya neden olarak yattığınız andan itibaren sizi rahatsız etmeye başlar. Son öğünde çorba, sebze yemeği ve yanına yoğurt ekleyerek hafif menüler tercih edip daha iyi bir uyku uyuyabilirsiniz.

Kafein alımına dikkat! Kafein merkezi sinir sistemini uyararak uyanık kalmayı sağlar. Kahve, çay, çikolata ve gazlı içeceklerde bulunan kafeini, fazla miktarda tüketmek veya uyumaya yakın bir saatte tüketmek birçok insanda uykusuzluğa neden olur. Herkesin kafeine olan duyarlılığı farklı olmakla birlikte uyumadan 2-3 saat önce kafein alımınızı durdurmanız faydalı olacaktır. Kafeine karşı daha duyarlı olanlar ise kafein alımını uykudan 6-8 saat kadar önceye çekebilirler.

Akşamları yapacağınız 30 dakikalık bir yürüyüş; kan akışını hızlandırır, seni sakinleştirir ve bacaklarında görülen kasılmaları önlemeye yardımcı olur. 

Yatmadan önce sıcak bir duş almak; kasları gevşetir, rahatlatır.  

Gün içerisinde beslenmende uyku besinlerine yer vermek; uyku kaliteni arttırır, uykuya dalma süreni kısaltır.

Uyku besinleri ile gece yaşanan uykusuzluğa savaş açıyoruz!

Badem: İçeriğindeki magnezyum ile; hem uykuyu hem de kas gevşemesini destekler. Bedeni rahatlatarak, vücudu uykuya hazırlar ve uykuda kalma süreni uzatır. Ayrıca uyurken, yapısındaki protein sayesinde, gece meydana gelen kan şekerini dalgalanmalarını düzenler ve sağlıklı bir uyku sağlar.

Muz: Gerilmiş kaslarını rahatlatmaya yardımcı olan magnezyum ve potasyum açısından en iyi kaynaklardan biridir. Kasları rahatlatıcı etkisiyle bacak kramplarının da hafiflemesine yardımcı olur. Muz aynı zamanda triptofan içeriği ile, beynini sakinleştirip uykuya yardımcı olan melatonin üretimini sağlar.

Süt – Yoğurt: Triptofan içeriğinin yanı sıra, uykuyu uyarıcı bir besin ögesine sahiptir. Kalsiyumun, vücudundaki stresi azaltıcı ve sinir liflerini sabitleyici etkisi vardır. Daha hızlı uykuya dalmanızı sağlayarak, uyanıklık ve uyku arasında yaşadığınız endişeyi önler.

Yulaf ezmesi: Uykuyu destekleyen kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum dörtlüsüne sahip; yatıştırıcı, hazırlanması kolay ve besleyici değeri yüksek bir besindir. Yapısındaki muhteşem dörtlüyle uykuyu destekler ve huzurlu bir uyku uyumayı sağlar.

Vişne: Melatoninin en doğal ve en iyi kaynaklarından olan vişne; kandaki melatonin seviyesini artırarak, vücudunun doğal uyku düzeni geliştirmesini kolaylaştırır.

Balık: Balıklar, vücudun melatonin üretimine yardımcı olan B6 vitamininin iyi kaynaklarıdır. Daha iyi bir uyku için, B6 vitamini yüksek miktarlarda içerir. Haftada 2 kez balık tüketerek uykusuz gecelere son verin.

Ispanak: Kalsiyum içerikleri ile vücudunun dinlenmesine yardımcı olur. Kasları gevşeten ve sağlıklı bir uykuyu teşvik eden magnezyum ve potasyumun da iyi kaynaklarıdır.

Rahatlatıcı çaylar!

Rezene çayı; gaz ve spazmları gidererek, sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda sinirleri yatıştırarak rahat bir uyku sağlar. 

Papatya çayı; mide ve bağırsak sisteminde etkilidir. Hamileliğin en belirgin özelliklerinden hazımsızlık ve gaz sorunlarına yardımcı olur. Yatıştırıcı ve kas gevşetici etkisi nedeniyle, rahat uyumanızı sağlar. Polen alerjisi olan anne adaylarının, dikkat etmesi unutulmamalıdır! 

Melisa Çayı; özellikle mevsimsel uyku problemlerine yardımcı olur, yatıştırıcı, sakinleştirici etkisi vardır.
Editör: TE Bilisim