Güneşin kendini bir gösterip bir sakladığı şu günlerde savunma sistemimizi güçlendirmenin ilk ve en önemli yollarından biri  “Yeterli ve Dengeli” beslenmedir. Karbonhidrat, protein ve yağ günlük beslenmemizde dengeli bir biçimde dağıtılmalıdır. Bunun dışında bizi enfeksiyonlardan koruyacak en önemli faktör olan vitaminlerin tüketimine özen gösterilmelidir.


A vitamini karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı, yumurta, ıspanak, maydanoz, pırasa, brokoli, pazıda bulunur.

C vitamini portakal, greyfurt, mandalina, limon, kivi, kavun, çilek, maydanoz, taze rezene, yaban mersini, yeşil biberde bulunur. Meyve suyu yerine meyveyi direkt yemek C vitamininden faydalanmamızı daha çok arttırır. Pişirme, doğrama, haşlama suyunu dökme C vitamini kaybını arttırır. Bu nedenle sebze ve meyveleri taze tüketmek, büyük parçalara ayırmak, haşlama suyunu dökmemek ve düdüklü tencerede pişirme yapmak gerekir. Greyfurt ilaçlarla alındığı zaman ilacın etkisini değiştirebileceğinden ilaçlarla beraber tüketilmemelidir.
E vitamini ayçiçeği yağı, keten tohumu yağı, avokado, badem, fındık ve cevizde bulunur.
Çinko magnezyum ve selenyum da bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Çinko buğday tohumu ve kepeği, karaciğer, susam, fındık, ceviz, süt, balık, yumurta’ da bulunur. Magnezyum badem, ay çekirdeği, çam fıstığı, ceviz’ de bulunur. Selenyum yumurta, karaciğer, ton balığında bulunur.


Havaların soğumasıyla birlikte vücudumuzda birtakım etkiler görülür. Bunların en belirgini ısının azalmasıyla bazal metabolizmanın düşmesidir. Vücut normal ısı düzeyine ulaşmak için bu mevsimdefazladan enerjiye ihtiyaç duyar. Bu durum da yemek yeme isteğimizin artmasına neden olur. Bunun sonucunda yüksek kalorili, karbonhidratlı besinlere yöneliriz. Aslında bu durum “Biz kışın neden kilo alıyoruz?” sorusunun cevabı oluyor. Aşırıartan besin tüketimi ve azalan fiziksel aktivitemiz yüzünden kışın kilo almamız kaçınılmaz hale geliyor. Gün içinde yeterli karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral almak hem vücut direncimizi artırmamıza hem de ideal kilomuzu korumamıza yardımcı olacaktır.
Kış döneminde metabolizmamızı hızlandırmanın en iyi yolu dengeli ve sık aralıklarla beslenmedir. Örneğin sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeğine ek olarak minik atıştırmalıklarla (porsiyonu küçük görünen kalorili yiyecekler değil) ara öğün ekleyerek kan şekeri düzeyimizin sabit kalmasını engeller ve aynı zamanda öğünlerde çok acıkıp aşırı besin tüketmemizi de engellemiş oluruz. Öğünlerimiz arasında da dengeli dağıtım yaparak kan şekerimizi düzene sokmalıyız.


Kışın gecelerin uzaması, gündüzlerin kısalması ile gece beslenmesi artar. TV karşısında harcanan sürenin artmasıyla yeme ihtiyacı artar ve ne kadar atıştırdığımızı fark etmeyiz bile. Kışın giydiğimiz kalın kıyafetler de kilomuzu gizlemeyi başardığından dolayı kilo aldığımızın farkına bile varmayız. Aynı zamanda mutsuzluk, halsizlik, isteksizlik sonucu aşırı yeme ataklarıyla bu mevsimde daha sık karşılaşırız. Bu durumları engellemek için lif içeren, daha tok olmamızı sağlayan ara öğünler tercih etmeliyiz. Gece yatmadan 2 saat öncesinde besin tüketimini durdurmalıyız. Evden ayrılacağımız zaman ara öğünlerimizi yanımızda taşımalıyız. İştah kontrolü için çaylarımıza karanfil ve tarçın atabiliriz. Yapılan bilimsel araştırmalarda w3 yağ asitlerinin (balık, ceviz, semiz otu) depresyonla savaşmada bize yardımcı olduğu gösterilmiştir.



Yazın daha rahat su içerken kışın fazla su içemeyiz bunun temel nedeni vücudumuzda su kaybı az olduğundan susama hissi azalır. Kendimizi biraz zorlayıp günlük su tüketimimizi 2 litreye tamamlamalıyız. Soğuk havaların favorisi olan sıcak bitki çayları, kahve ne yazık ki su yerine geçmez. Bunu unutmayalım. Ancak kafein oranını artırmaktansa C vitamini deposu olan kuşburnu gibi bitki çaylarını tercih etmeliyiz. 

BUNLARA DİKKAT!



*Öğünlerinde mutlaka yeşil yapraklı sebzelere yer ver!
*Acıktığında 2 kez düşün sen mi acıktın yoksa beynin mi? Duygusal açlıklarla savaş! 
*C vitamini için 1 kilo kivi ya da mandalina tüketmene gerek yok. Meyve porsiyonuna dikkat et!
*Uzayan akşam yemeklerini dengeli yapmayı unutma. Yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutma!
*Tv karşısında bile egzersiz yapabileceğini unutma. Bu beden senin ve onu zinde tutmalısın!
*Kışın karadenizin vazgeçilmezi balığı akşam yemeklerine koymayı ihmal etme haftada 2 kez balık tüket!
*1 ya da 2 öğün yerine az az ve sık beslenmeyi dene. 4 saatten uzun süre aç kalma!
*Kendine her gün en güzel, en doyurucu kahvaltıyı hazırla!
*D vitaminin mucizesinden faydalan. Kışın güneşi bulduğunda kendini sokağa at. Güneş girmeyen eve doktor girer!
*Kuşburnu, ekinezya, yeşil çay gibi bitki çaylarını günde 2 fincandan fazla tüketmeyelim!
*Su şişeni yanından ayırma. Günde en az 2 litre su tüket!
Unutmayın ki her sebze ve meyve bizi hastalıklara karşı korur. Ancak mevsiminde tüketilirse…


 
ARALIK AYI

SEBZELERİ MEYVELERİ  YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Kereviz
Pırasa
Beyaz lahana
Kırmızı lahana
Pazı
Kırmızı turp
Karnabahar
Havuç
Ispanak
Pancar
 
Mandalina
Portakal
Greyfurt
Limon
Elma
Muz
Kivi
Ayva
Nar
Balkabağı
Marul
Roka
Soğan
Nane
Maydanoz
Tere
 
 
SUYUNU FİTLEŞTİR
1 litre su
2 çubuk tarçın
1 küçük dilim zencefil
1 orta boy dilim limon
3-4 tane karanfil
Sümeyye YAZICI
 
Editör: TE Bilisim