Şimdi, bir gerçeği kabullenmek gerekiyor: Sadece bir besinle diyet ve spor yapmadan kilo vermek mümkün değildir! C vitaminin metabolizmayı hızlandırmada rolü vardır. Limon da bu rolü üstlenir.


 
2)SADECE ESMER EKMEK YİYORUM, KİLO ALDIRMIYOR:
Beyaz ekmek yerine esmer ekmek tüketmek diyetin doğru adımlarındandır. Ancak insanlar esmer ekmeği kalorisiz zanneder. Esmer ekmeğinde kalorisi vardır ve hatta beyaz ekmekle aynıdır. Burada ki en önemli fark esmer ekmek beyaz ekmeğe göre posa içerdiğinden daha fazla tokluk hissi vermektedir.

3)HIZLA KİLO VERMEK İÇİN TEK TİP BESLENMEK: Tek tip beslenmek hızlı kilo vermenize neden olur ancak besin çeşitliliği sağlanmadığından vücutta birtakım vitamin-mineral eksiklikleri meydana gelir.  Bu da hızla kilo verirken aynı hızla sağlığınızın bozulmasına neden olur. 


4)ŞEKERLİ DİYE MEYVE YEMEMEK: Evet meyveler fazla miktarda şeker içerirler. Uygun porsiyonlarda yenen meyve karbonhidrat, vitamin ve mineral almamızı sağlar. Ayrıca antioksidan miktarları yüksek olduğu için metabolizmayı hızlandırır ve birçok hastalığa karşı koruyucudur. Gün içinde ara öğünde ya da ana öğünden hemen sonra tüketilmesi kilo artışına neden olmamaktadır. Gece geç saatlerde veya gün içinde fazla meyve tüketmenin ise kilo artışına sebep olur.

5)YEMEK YERKEN BAŞKA ŞEYLERLE UĞRAŞMAK: Yemek yerken sadece yemekle ilgilenmek gerekir. Telefonla uğraşmak ya da gazete okumak ne kadar yediğinizi anlamamanıza neden olur. Doygunluk hissi gelmez. Bu da almanız gereken enerjinin üstüne çıkmanıza neden olur. 


6)SUYU AZ İÇMEK: Su tüketiminin ödem yaptığı yönünde inanışın aksine, gerekli miktarda su tüketimi vücutta ödem oluşmasını engellemektedir. Yeterli miktarda tüketilmemesi metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Çay veya kahve tüketimi su yerine geçmez. Hatta diüretik özelliklerinden dolayı içtiğimiz su miktarını artırmamız gerekir. Vücut susuz kaldığında veya su miktarı yeterli gelmediğinde sindirim enzimleri ve bağırsakların çalışması yavaşlar. Yavaşlayan sindirim sistemi de kilo artışına neden olur.Bunların dışında yetersiz su içmek kabızlık,depresyon,kas ağrıları,cilt kuruluklarına neden olur.Ayrıca yemeklerden yarım saat önce içeceğiniz bir bardak su o öğünde tokluk hissinizi arttırarak daha az yemenizi sağlar.

7)SABIRLI OLMAMAK: bir, üç, beş, on yılda aldığınız kilolar 2 ayda mı gidecek. Kısa sürede hızlı kilo kaybederek belli bir kiloda sabit kalmak ve diyeti bırakmak yanlıştır. Geç verilen kiloların kalıcı olduğu unutulmamalıdır.


8)EGZERSİZ YAPMAMAK YA DA AŞIRI YAPMAK: Tek başına diyet vücut için yeterli değildir. Yapılan egzersizin türü ve şiddeti kilo vermeye ve yağ yakmaya uygun planlanmalı ama aşırı olmamalıdır. Kilo kontrolünün sağlanabilmesi için diyetin yanına mutlaka yeterli egzersiz yapılmalıdır.

9)BİR TANEDEN BİR ŞEY OLMAZ DEMEK: bir taneden bir şey olmaz demek yarın iki taneden sonraki gün üç taneden bir şey olmaz demeye denk gelir. Arada ufak kaçamaklar mutlaka olacaktır. Siz kendinize hakim olup diyetinizi ihmal etmeyin.
 

10)AKŞAM YEMEĞİNİ ÇOK GEÇE BIRAKMAK: Akşam uzun süre aç kalmanın hata olması gibi yemeği geçe bırakmak da bir hatadır. Yemek dolu bir mideyle uyumak yağlanmaya davetiyedir. Yatmadan 2 saat önce besin alımı durdurulmalıdır. Akşam 18.00 gibi yenen bir yemekten sonra yapılan minik bir ara öğün yeterli olacaktır.

11)KALORİ HESAPLAMAK: teknolojiyle artık herkes bir besinin içeriğine ulaşıyor. Buna kalori hesabı da dahil. Diyette kalori önemlidir ancak ondan daha önemli bir şey var ki o da dengeli dağılımı. Siz kalori saymaktan vazgeçin diyetisyeniniz zaten sizin için en uygun olanı hesapladı. Geriye kalan tek şey diyetinize uymak.

12)ZAYIFLAMA İLACI, LAKTASİF VE DİÜRETİK KULLANIMI: Yapılan en büyük diyet yanlışlarından bir tanesi de zayıflama ilacı,laktasif ve diüretikkullanmaktır. Zayıflama ilaçlarının piyasadaki popülerliği ne yazık ki her geçen gün artıyor. 
Bilinmelidir ki bu popülerlikle eş değer artan bir şey daha var ki o da aynı ilaçlardan ölen insan sayısı.  Bu ilaçları kullanarak kilo kaybederken sağlığınızı kaybetmeyin. Doğru beslenme programları ile sağlıklı bir şekilde kilo verin. 


13)YİYECEĞİNDEN FAZLASINI TABAĞINI ALMAK: diyetinizdekinden fazlasını masaya ve tabağınıza koymayın. Tabaktaki her şeyi yeme düşüncesi size fazladan kalori ve kiloya neden olur.

14)ARA ÖĞÜN YAPMAMAK: Kalori tasarrufu yapıp ana öğünleri azaltan grup dışında bir de ara öğün yapmayıp sofraya çok aç oturan bir grup da var. 3-4 saatten uzun aç kalmak kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu nedenle bir sonraki öğünde aşırı besin tüketmiş oluruz. Özellikle diyabet hastalarının ara öğünlerine dikkat etmeleri gerekir.

15)YETERLİ UYUMAMAK: Yapılan araştırmalarda 7-8 saatten az ya da fazla uyumak kilo alımını tetikliyor. Düzensiz ve aşırı uyku metabolizma hızımızı yavaşlatır. Yavaşlayan metabolizma da kilo kaybını güçleştirir.

16)BİTKİ ÇAYLARINI MUCİZEVİ GÖRMEK: “Diyetteyim canım yeşil çay içiyorum.” Bitki çaylarından mucize beklemek doğru değildir. Kilo verme sadece beslenme ve egzersizle olur. Ayrıca aşırı çay tüketiminin çeşitli yan etkileri olabilir. Bazı türlerin aşırı tüketimi vücutta kalsiyum atımına ve kemik erimesine, bazı türler kalıcı bağırsak problemlerine neden olabilir.

17)MAYDANOZ SUYU ZAYIFLATIR:Maydanozun idrar söktürücü etkisi vardır. İdrar kaybı nedeniyle insan kendini hafiflemiş hisseder. Sadece vücuttaki ödemi atmaya yardımcıdır.
Sümeyye YAZICI
Editör: TE Bilisim