Yenikapı etkinlik alanında 03-06 Ekim 2019 tarihlerinde misafirlerini ağırlayacak etkinliğin açılışına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu; TBMM Başkan Vekili Celal Adan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, siyasi parti mensupları, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış törenine katılanları Trabzon Büyükşehir Belediyesi standında karşılayan Başkan Zorluoğlu ve eşi Sevcan Zorluoğlu, ziyaretçilere anı mahiyetinde Trabzon’a özgü hediyeliklerden takdim etti.
 
Gurur Kaynağımız
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan 11. Trabzon Günleri etkinliğinin açılışında konuştu.Trabzon'un fethini kutlayarak başladığı konuşmasında, etkinliğin İstanbul'da gerçekleşmesinin önemine işaret eden Turhan, şunları kaydetti:
 
"Millet olarak ülkemizle Anadolumuzla cennet vatanımızla övünürüz. Haklı bir övünç bu. Yurdumuzun her yanı bir başka güzel. Tarihimiz, kültürümüz bu güzellikleri taçlandırarak gurur kaynağımıza dönüştürmüş. Bu tür etkinliklerde aslolan ticaret değil, kaynaşmak, kucaklaşmak, hasret gidermek, şehirleri, kültürleri tanıtmak, bolluk ve berekete ortak olmak, tarihimize, kültürümüze sahip çıkmak ve yaşatmaktır.
 
Hassasiyet Göstermeliyiz
 

Yine bu programlardaki amaç, şehre duyulan hasreti bir nebze de olsa dindirmek, coşkun yüreklere baba ocağı-ana kucağı duygusunu yaşatmaktır. Bu tür etkinlikleri yurdumuzun dört bir yanına taşımak gerekiyor. Meseleye sadece hemşehri gözüyle bakmamak gerekir." Trabzon'un kültürel zenginliği hakkında değerlendirmelerde bulunan Turhan, övünülen güzellikleri korumanın önemine dikkati çekti. Bakan Turhan, "Çünkü yaşamak, yaşatmakla olur. Yani denizimizi, ormanlarımızı, derelerimizi, yaylalarımızı, göllerimizi, tarihi eserlerimizi korumamız gerekiyor. Unutmamız gerekir ki vatanımız, topraklarımız, şehirlerimiz, tarihi ve doğal güzelliklerimiz bizlere ecdadımızın mirası, çocuklarımızın emanetidir. Bayrağımız söz konusu olduğunda nasıl aslan kesiliyorsak tabiatımız, kültürümüz, tarihimiz konusunda da benzer hassasiyeti göstermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

 
Trabzon’a Davet Etti
 
Trabzonlular kadar diğer ziyaretçilerin de yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin açılış töreninde konuşan Vali Ustaoğlu, Karadeniz’in gözbebeği olarak nitelendirdiği Trabzon’un, maddi-manevi tüm kültürel değerlerini, İstanbul'dan Türkiye’ye ve dünyaya tanıtıyor olmaktan büyük mutluluk ve onur duyduklarını söyledi. Sıla hasreti çeken hemşehrilerine ve Trabzon’a ilgi duyan, şehri merak eden misafirlere, Trabzon’u bir nebze de olsun yaşatmak ve tanıtmak için bu organizasyonun düzenlendiğini anlatan Vali Ustaoğlu, emeği geçen ve fedakârlık gösterenlere teşekkürlerini sundu. Vali Ustaoğlu konuşmasının sonunda katılımcıları, Trabzon'un güzelliklerini yerinde görmek üzere kente beklediklerini ifade etti. 
 
Eşsiz Doğal Güzellikleri
 

Daha sonra konuşan Başkan Murat Zorluoğlu ise, “Kadim şehir Trabzon’umuzun Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilişinin 558. yıl dönümü ile İstanbul’da 11.’si düzenlenen ‘Trabzon Günleri’nde sizlerle bir arada olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyorum. Meraklısına tarihiyle, doğa tutkunlarına eşsiz doğal güzellikleri ve coğrafyasıyla, inananlara da gizemli mabetleriyle birçok güzelliği bir arada sunan Trabzon’umuzun İstanbul’daki tanıtım günlerine hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Fatih’in fethettiği, Yavuz’un yönettiği ve Kanuni’nin doğup büyüdüğü, ata yurdumuz Trabzon’dan sizlere, hemşerilerinizin selamlarını, muhabbetlerini getirdim” dedi.
 
 Lezzet Sunan Bir Şehir
 
Kendi betimlemeleriyle konuklara Trabzon’u tarif eden Zorluoğlu, “Deniziyle, yaylalarıyla, ormanlarıyla, horonuyla-kemençesiyle hoşgörülü ama her daim dik duran, memleket sevdalısı üretken insanlarıyla ve tabi Trabzonspor’uyla gerçek bir Türkiye markasıdır Trabzon. Binlerce yıllık tarihiyle, sayısız kültürü ve onlarca medeniyetiyle, Uzungöl’üyle, Ayasofya’sı ve Sümela’sıyla tam bir turizm şehridir Trabzon. Köftesi ve hamsisiyle, kuymağı ve peynirlisiyle, ekmeği ve karalahanasıyla her damağa lezzet sunan bir şehirdir Trabzon” ifadelerini kullandı.

 
“Memleket hasretini dindiriyoruz”
 
Başkan Zorluoğlu, görev süresince benzer etkinlikleri farklı şehirlerde de düzenleyeceklerini kaydederek, “6 ayı geride bıraktığım Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilmeden önce, -seçim kampanyamızda- seçilirsem; sadece Trabzon’daki hemşehrilerimin değil, yeryüzündeki tüm Trabzonluların belediye başkanı olacağımı söylemiştim. O nedenle başkanlık dönemimde sadece Trabzon’da değil, yurt içi ve yurt dışındaki hemşehri dernek ve vakıflarımızla, inşallah daha sıkı iletişim kuracağız ve birçok faaliyeti hem Trabzon’da hem de farklı illerimizde beraber gerçekleştireceğiz. Burada, İstanbul’daki Trabzon tanıtım günlerinde, gurbetteki hemşerilerimizin memleket hasretlerini az da olsa dindirecek etkinliklerle sizlerle birlikte olacak, inşallah memleketimizin farklı şehirlerinden buraya gelen vatandaşlarımıza da “Bize Her Yer Trabzon” düsturumuzu hakkıyla hissettireceğiz” şeklinde konuştu. Başkan Zorluoğlu konuşmasının sonunda; etkinliğin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, ileriki dönemde daha geniş kapsamlı, yoğun katılımlı ve coşkulu tanıtım günlerinde görüşmeyi diledi.
Editör: TE Bilisim