Ortahisar Belediyesi ve Hizmet İş Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesi imza töreni Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Salon'da gerçekleşti. 

Törende açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç; "Genel başkanımıza teşekkür ediyorum. Ortahisar Belediyemizin kurulum surecini sürdürürken bir taraftan da isteklerini karşılamaya çalışıyoruz.  Bu kurumun asıl sahipleri bu kurumu ayakta tutan sizlersiniz anlayışını ortaya koyduk. Belediyemizin imkânı neyse onu ortaya koymaya çalıştık” dedi. 

İmkanları Yansıtmaya Çalıştık

Başkan Genç burada yaptığı açıklamada; “Bunun hemen akabinde şunu söyledik. Bütün çalışanlarımız, personelimiz şu hususu bilmelidir ki Belediye Başkanı olarak bu belediyemizin bir taraftan kurulum sürecini ikmal etmeye çalışırken diğer yandan bu belediyenin ekonomik imkanları nispetinde çalışan her bir personelimizin alın terine saygının gereği olarak belediyemizin imkanı neyse onu biz çalışan personelimize yansıtmaya çalıştık.  Sağ olsun sendikadaki arkadaşlarımızda bu iletişimi sağladılar. Çalışanlarımızın emeğinin karşılığını büyük oranda alabilir bir farkındalığı ortaya koyarsan çalışanlarımızla daha heyecanla yola devam edebiliriz” ifadelerini kullandı.  

En Düşük İşçi 2 Bin 416 TL Alacak

Genç, Sözleşmenin 2 yıl geçerli olduğunu ifade ederek ilk yılda sözleşmenin birinci altı ayda  yüzde 7 ikinci 6 ay için yüzde 7 zam yaptıklarını toplamda yüzde 14 oranında zam yaptıklarını söyledi. Genç; “ 2. Yıl içinde yüzde 14 oranında zam yapıldı” dedi. Başkan genç hayırlı olsun dileklerinde bulunarak; “Bu oranlar ile birlikte OR-BEL kurumumuzda işe başlayan kardeşlerimizin en düşük maaş diliminde 2223 TL’den 2416 TL’YE çıkardık. En yükse maaş alan kardeşimiz ise 2540 TL’den 2773 TL’ye yükselmiştir. TRABEL’den ORBEL’e gelen personellerimizin ise oradaki hukukunu da düşünerek en düşük maaşları 2330 TL iken 2508 TL’ye en yüksek maaş dilimini ise 2670 TL’den 2865 TL’ye yükselmiştir” şeklinde konuştu. 

Yardımcı Olmaya Devam Edeceğiz

Genç; “daha yukarı bir imkana ulaştığımız zaman yine gerek kadroluda gerek ORBEL’de çalışanlarımıza aynı anlayış ile beraber ücretlerinde yardımcı olmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerine şöyle devam etti;  “Bizim ORBEL’de 479 çalışanımız vardı. Teknik katı atıkta çalışan 425 civarında kardeşimiz vardı. Güvenlik hizmeti yapan 26, evde bakım hizmeti yapan 13 kardeşimiz vardı. ORBEL Sıradan bir şirket değildir. Şuanda Ortahisar Belediyesinin ORBEL Kurumu Belediye Hizmet alımı yapan statüsünde değildir. 696 sayılı KHK ile ORBEL artık bu belediyenin yan kurumudur. Şuanda ORBEL’in kendi çalışanları, Teknik Katı Atık’tan gelen kardeşlerimiz,  güvenlikten gelen kardeşlerimiz hepsi Cumhurbaşkanımızın sayesinde Trabzon Ortahisar Belediyesi’nin kadrolu işçisi durumuna gelmiştir” diye konuştu. 

“Hayırlı olsun”

Hizmet İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise yaptığı açıklamada; "Önceden geldiğim de arkadaşlarımızın tek istediği ücretleriydi. Bunlar artık tarihte kaldı. Çok şükür, bütün belediyelerimizde olduğu gibi bu belediyemizde bunlar artık tarihte kaldı. Bunları daha yaşamamak için birlikte çalışmak gerekiyor. Oranlar, enflasyon rakamlarının üzerinde. Mevcut toplu iş sözleşmesi ile elde ettiğimiz sosyal haklar bunlar elbette önemli. Bizim çalışanlar olarak daha fazla beklentimiz var, daha fazlasının olmasını istiyoruz. Çünkü ihtiyaçlar sınırsız. Ama imkanlarda belli düzeyde sınırlı. Bu rakamların üstünde rakamlar olmasını kuşkusuz hepiniz istiyordunuz. Bunu bir dengeye oturtmamız gerekiyor. Bu dengeyi şöyle yapmamız gerekiyor. Belediyemizin imkanlarını, kaynaklarını, potansiyelini, mali yapılarını ve çalışanların taleplerini,  beklentilerini bir arada uzlaştırmamız gerekiyor. Bu zor bir iş. Çok ihtiyacımız var. Trabzon’da yaşamak, çalışmak güzel, ama burada yaşamanın zorlukları var. Bütün bu zorluklara rağmen çatışamadan uzlaşı ile toplu sözleşmenin bitmiş olması inanın daha fazla ücret almaktan daha önemli. Biz daha fazla ücretlere imza atıp, ödenemeyen ücretlerinin faturasının bize çıkarıldığını biliyoruz. Ben bunu önemsiyorum.  Bu toplu iş sözleşmesi hayırlı olsun. 

“Hükümetimizin verdiği değerin ölçüsüdür”

“Malatya Büyükşehir Belediyesinde 120 işçi çalışmakta kadrolu. Ordu Büyükşehir Belediyesinde 90 işçi çalışmakta kadrolu. Bugün Ortahisar Belediyesi’nde hem Kadrolu işçi sayısı, hem de ORBEL, Teknik Katı Atık’tan gelen arkadaşlarımızı yan yana koyduğumuzda binin üzerinde arkadaşla karşı karşıyayız. BU Büyükşehir Belediye Başkanımız, Ortahisar Belediye Başkanımız ve Hükümetimizin bu konuda verdiği değerin Trabzon’a kıymetin bir ölçüsüdür” diyen Aslan şunları kaydetti; “Biz TRABEL’de işçilerimizi sendikalı yapmak için 2 yıl uğraşmıştık. Sonra yetki aldık.  Başımıza gelmeyen kalmadı. O mücadelelerden buraya geldik. Bugün bunları takışmaktan çıkardık. Biz bu işi başlattık. Hem geçici işçilerin sendikalı olmasının mücadelesini verdik Trabzon Belediyesi’nde büyük bir mücadeleydi toplu sözleşmeden yararlanmalarını sağlamak. Hem de TRABEL’de ki işçilerin sendikalı olması için büyük mücadele verdik. Bugün bunlar tartışılmıyorsa o mücadelenin sonundadır.”

“Hayırlı Olsun”

Hizmet İş Trabzon Şube Başkanı İsmail Kaplan burada yaptığı açıklamada; "rakip olarak görmedik paydaş olduk. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum." Dedi. Törene; Başkan Ahmet Metin Genç, Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet İş Genel Başkan Vekili Hüseyin Oral, Hizmet İş Trabzon Şube Başkanı İsmail Kaplan ve çok sayıda kişi katıldı. Tören sonunda Başkan Genç Genel Başkan Aslan’a hediye takdim etti. 
Sonay ÇALUK