Türkiye’nin  en büyük ve modern sondaj gemsi  Fatih, Karadeniz’de yapacağı aramalar için Trabzon’a geldi

TRABZON BALKONLARDA

Fatih Sondaj gemisinin denizden Trabzon sınırlarına girmesinden sonra vatandaşlar heyecanla balkonlara çıktı. Kimi Trabzonlu kamera ile kimisi de cep telefonları ile bu gurur abidesini görüntüledi. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve yöneticiler gemi personelini mehter takımı ile karşıladı ve hoşgeldiniz dedi.

NEDEN YANAŞMADI?

MERAK erak edilen ise geminin neden limana çekilmediği idi. Fatih gemisinin kuleleri Duba eşliğinde arkasından geliyor. Trabzon limanına monte edilen vinç ile birlikte kuleler Haziran sonuna kadar takılacak ve ardından da  ağırlıklı olarak gemi batı ve doğu Karadeniz’de petrol ve hidrojen yataklarını ortaya çıkaracak.

Dün merak edilen ise geminin neden limana çekilmediği idi. Fatih gemisinin kuleleri Duba eşliğinde arkasından geliyor. Trabzon limanına monte edilen vinç ile birlikte kuleler haziran sonuna kadar  takılacak ve ardından da  ağırlıklı olarak gemi batı ve doğu Karadeniz’de petrol ve hidrojen yataklarını ortaya çıkaracak.

Trabzon Alport Liman Müdürü Muzaffer Ermiş geminin limana neden yanaşmadığına yönelik detaylı şu açıklamaları yaptı:

‘Fatihin sondaj gemisi kuleleri  köprülerin altından geçmesi için kuleler söküldü. Bu işlem 3 hafta sürdü. Fatih Trabzon’a geldi, liman dışında demirledi. Kulelerini taşıyan duba ise yolda.  Haydarpaşa’daki vincin bir benzeri de Trabzon limanına kuruldu.  Hadarpaşadaki vinç sökülmedi. Duba ile gelen kuleler boşaltıldıktan sonra gemiyi rıhtıma alacağız. Bu vinçle birlikte kuleler gemiye monte edilecek.  Haziran sonuna kadar operasyon tamamlanacak. Kuleler 165 metre yüksekliğinde. Vinç 1200 ton ağırlığında. Kaldırma gücü 1600 ton. Montaj işlemi tamamlandıktan sonra Fatih ağırlıklı olarak batı ve doğu karadenizin orta kesiminde petrol ve doğalgaz ile hidrejen arayecak. Çok güzel bir karşılama yaptık. Fatih Trabzon’u fethetti. Şimdi de Fatih Karadenizin fethi için Trabzon limanında.’

Bu arada montaj işlemleri tamamlandıktan sonra Fatih Karadeniz’e açılacak. lojistik ihtiyaçları ise Trabzon limanından sağlanacak.
BİROL SANCAK