Sevgili Okurlar; Türkiye’de fındık üreticisi sahipsiz. Yabancı ülkelerin fındığımıza verdiği değeri kendi ülkemizde maalesef göremiyoruz. Öyle ki fındığımızı cüzi bir miktara satın alan ve onu işleyip kat kat daha pahalı bir şekilde bize ve dünyaya pazarlayan Ferrero temsilciler bizim Bahçelerimize kadar girdi. Türkiye hala bekliyor. Neyi bekliyor, neden bekliyor?... Başta Amerika olmak üzere bütün Avrupa ülkelerinin ekonomik yönden Türkiye’yi baskı altına aldığı ve tüm kozlarını oynadığı bu dönemde hala elimizdeki ürünlerimizi değerlendiremiyorsak batağa doğru sürükleniyoruz demektir. 

Rekolte Az Fiyat Belirsiz

Sadece fındık değil bütün tarımsal ürünlerimizi değerinde ihraç etmede ya da kendimizin işlemesinde büyük yanlışlar yapıyoruz. Öyle ki şuan bahçelerde fındık toplayan vatandaşlarımız, kapılarındaki fındığın fiyatını bilmiyor. Fındık fiyatı bilinmeden yevmiye fiyatı neye göre belirlendi?...Her yıl rekolte sayımında fındığımızın rekoltesi fazla gösterilerek fiyatta düşüş sağlanıyor. Bu yıl fındık oldukça az. Çoğu bölgelerde en verimli döneminde yaklaşık 800 kilo fındık alınan yerde bu yıl 100 kilo alınıyor. Üreticinin beklentisi ise en az 15 TL. En az derken yanlış anlaşılmasın, en kötü randımanın 15 TL olacağı biçimde. Fındığa 15 TL denip türlü oyunlarla 9 TL’ye düşürülen fiyat değil. En 15 TL olmalı, üreticiye hakkı teslim edilmeli. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “ Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür.” “Milli Ekonominin temeli ziraattır.” Sözleri unutulmamalıdır.

Onazi’yi Örnek Alın

Değerli Okurlar; Trabzonspor, yeni sezon hazırlıkları kapsamında son provasını İtalyan ekibi Cagliari ile oynadı. Trabzonspor’da görülen o ki takım olma yolunda büyük mesafe kat edilmiş. Bireysel oyun ikinci planda. Yusuf ve Abdülkadir takımın en yaratıcı oyuncuları. Vahid Amiri ise istikrarlı bir seviyede oyununu oynuyor. Stoper Toure’nin performansı herkes tarafından çok beğenildi. Penaltı krizi ise küçük görünse de büyük bir sorun. Bu takımın penaltıcısı maç öncesi seçilmiyor mu? Neden sahada bu tartışma yaşanıyor?

Hata yapan futbolcunun kulağı çekilmeli, bir daha böyle bir şey yaşanılmasına izin verilmemeli. Futbolcular kendi başlarına buyruk değil, teknik patron ne dediyse onu yapmalı. Yıldız falan dinlenilmemeli, hepsi haddinden fazla para kazanıyor sahada son performanslarına kadar çıkmalılar. Trabzonspor’da bu yıl her oyuncunun savaşması lazım. Koşmayan oyuncu taraftar istemiyor. Sosa, Burak, Kucka hiç fark etmez herkes mücadelesini sonuna kadar vermeli. Onazi’yi bu konuda örnek almalılar.
Editör: TE Bilisim