Akif Hamzaçebi’yi 30 yıldan beri tanırım. Yeteneklerini, insani ve siyasi etkinliklerini derinliğine tanıma fırsatı bulduğum; devlet ve siyaset  adamıdır..Parlamentonun “Sağduyu” sesidir.
 
Milli Emlak ve Gelirler Genel Müdürlüğü…Ankara ve İstanbul Defterdarlığı… CHP Grup Başkanvekilliği(Üç dönem)… TBMM Başkanvekili CHP Genel Sekreterliği gibi devletin en önemli kademelerindeki hizmetlerini kusursuz bir ciddiyetle yerine getirmişti. Bir fâniye nasıp olacak önemli görevlerde bulundu.
 
Bürokrasinin ve siyasetin imbiğinden geçmiş, bilgisi, birikimi, deneyimi zirveye çıkarmış hayatının her anını devlete ve millete adamış, siyaset ve devlet adamıdır.
 
*
Bir siyasi gelişmenin kavranmasında ve uygulanmasında dirayet gerektiren noktayı, işin en hassas ayrıntısında kavrayan yönetim ustalığıyla dikkat çeker. Olayların yorumlanmasında makul olmanın disiplinini kullanır. Ve o makul noktanın önemine işaret eden tasnif ve tarif mahareti ekler.
Siyasetteki üstün akıl kullanma yeteneği, bu iki meziyeti mezceden isabetten kaynaklanır. Karadeniz’in ve CHP’nin önemli isimlerindendir,
 
Akif Bey, CHP Genel Sekreterlik görevinden istifa etti. İstifası Türk siyasi tarihinde önemli bir süreçtir. Dahası Akif Bey gibi, “Siyasetin sağduyusu” birinin CHP’nin 2 Nolu koltuğundan istifa etmesi CHP için en önemli bir olay ve süreçtir.
 
Çünkü Akif Bey sıradan birisi değildir. Fevri hareket etmez. Kişisel beklentileri olan birisi hiç değildir. Partinin en önemli isimlerden birisi istifa ediyorsa, CHP,  oturup düşünmesi gerekir.
 
CHP’de yanlış giden bir şeyler vardır. Genel Başkan Kılıçdaroğlu da etrafını sarmış “Az olsun, bizden olsun” zihniyetinde olanlardan bir an önce kurtulmalı… Kendisine en sadık (bağlı) arkadaşının istifasını düşünmelidir.
 
*
Daha öncesinde çok yazdım. Tekrarında fayda var… Siyasette temkin, günlük dilde kullandığımız anlamından çok farklıdır. Temkin sadece ölçülü olmak değildir. Hitabet, ciddiyet, bilgi donanımı, üslup, diploması gerektirir. Elbette ki nükteye yer vardır, ağırbaşlılık, tutarlık, güvenirlilik vazgeçilmez disiplin olarak tezahür eder.
Bütün mesele düşündürmektir, güven vermektir, bilgili, donanımlı olmaktır, milletvekili ve parti üyeleri ile uyumlu çalışmaktır., Sözünün eri olmaktır, vatandaşa güven vermektir. Her görüşteki insanların ‘İşte siyaset ve siyasetçi budur” demesini sağlamaktır. Akif Hamzaçebi bu özellikleri bünyesinde barındıran siyaset adamıdır.
*
Akif bey için önemli olan CHP’nin başarısı, Türkiye’nin esenliğidir. Akif beye haksızlık yapıldığı doğrudur. Ama küsmedi…Partinin kararına saygı duydu.
Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dâhilinde İlk ‘adayım’ diyen isim ise, Akif Hamzaçebi’dir. Bildiğim kadarı ile Genel Başkan Kılıçdaroğlu’ndan tek bir ricası olmuştu..’Anketten kim çıkarsa onu aday gösterin’ olmuştu. Sonuçta hemşerisi Ekrem İmamoğlu aday gösterildi..
 
*
 
 CHP Akif Hamzaçebi’nin Büyükşehir Belediye başkan adaylığı ile başarıyı taçlandırabilirdi.
Çünkü Akif Bey, her kesimden oy alacak, ortak bir değerdir. CHP, İstanbul’u almak istiyor idiyse  Akif beyin adaylığında bütünleşmeliydi..
Parti içinde olsun, yönetim kadrolarında olsun farklı ve kişisel çıkar üslup kullananarak, CHP’ye zarar verenleri görüyoruz.
 
Böyle devam ederse, seçim sonuçları konusunda CHP’nin beklentileri umut verici olmayabilir. Genel Başkan Kılıçdaroğlu şimdiden bu kişilerin makul üslup ve mana bütünlüğü ile düzenleyici müdahaleler mutlaka yapılmalıdır.