Demokrat Parti’nin Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ercan Şılbır çalışmalarına devam ediyor.

Gittiği her yerde büyük ilgi gören, babası AP, DYP’de etkin olmuş Mustafa Şılbır’ın ilçe ve köylerde derin izler bıraktığını gören Şılbır, göreve gelmesi halinde suyu yüzde 30 indirimli vereceğini söyledi.

Şılbır, halka işkence çektirmeye başlayan Meydan Boztepe ve Çukurçayır Değirmendere yollarını açacağını ifade etti. Şılbır, imar konusunda, Tarım konusunda halkın yararına düzenlemeler yapacağının altını çizerken Tabakhane ve Zağnos vadilerinden Güneye doğru göletler oluşturarak ani su baskın ve taşkınlara önlem alacaklarını belirtti. İşte Şılbır ile Siyaset ve Yerel yönetim sohbetimiz:

Demokratlar Yuvaya Dönüyor

TAKA: Sayın Başkan bu seçimde etkinsiniz, en büyük otobüs sizde Demokrat Partinin sesi gür çıkıyor mu?

ERCAN ŞILBIR: Türkiye’nin mimarı olan Demokrat Parti bir takım olumsuzluklardan dolayı belli bir gerileme yaşadı. Fakat ekonomik ve siyasi hadiselerden dolayı tekrar yuvaya dönme eğilimindeler. Seçmen, 24 Haziran dahil olmak üzere hükümete istenilen bütün yetkileri verdi. Şimdi diyor ki memleketi  zora sokma yetkisini size vermedik. Yeter artık durun diyor halkımız. AK Parti’ye dini inançlarından dolayı oy vermiş olan eski demokratların yuvaya dönüşünde azımsanmayacak bir çoğunluk var. Bu seçimde AK Parti hükümetine destek veren demokratların yuvaya döneceği gözüküyor.



Tencereye Dokunan İktidarda Kalamaz

TAKA: Ekonomik sıkıntı sebebiyle vatandaşlar tepkisini iktidara hissettirecek mi?

ERCAN ŞILBIR: Sayın Turgut, rahmetli Süleyman Demirel’in güzel bir sözü vardı; ‘Tencereye dokunan iktidarda duramaz’ diye. Asgari ücreti bir evin kirası, elektrik, su, doğalgaz giderlerine endekslerseniz akabinde insanlar yiyecek para bulamayınca ister istemez başka bir arayış içerisine girecek. Bugün Türkiye’de geçmişten beri kamu malları satılarak finanse edilmiş bir hükümet vardı. Satılanla da piyasa stabilize edilmeye çalışılmıştı. Ama bugün gelinen noktada artık vatandaşın kendi cebine dokunulduğu için iktidara bir ders verecek. Bu ders verme olayı hükümetin ortaya koyduğu tanzim satışlar aracılığı ile olacak. Kendileri için tanzim satışlar bataklık haline gelmiştir. Nisan ayı itibari ile yürürlüğe gireceği açıklanan hal yasası bir provaydı. İnsanları galeyana getirme ayağıydı. Bu konuda beklediklerini Türk Halkının sağ duyusundan dolayı mevcut hükümet bulamadı. Şimdi memlekette insanları 2 Bin TL asgari ücretle geçinmeyi öğretmek isteyen siyasetin sonu gelir.



Tarım Yapmayın Diyorlar

TAKA: Dededen babadan sektördesiniz nedir bu sebze meyve ve tanzim satış?

ERCAN ŞILBIR: Bugün hal konusunun arkasındaki hadise emperyalist güçlerin hadisesidir. 31.10.2006’da yürürlüğe giren 5553 sayılı yasa vardı. Bu da yerli tohum değil hibrit tohum kullanma yasasıydı. Bu mecburiyetten dolayı bugün ülkemizde üretim düşüklüğü söz konusu. Yani Almanya’da, Hollanda’da, İsrail’de yetiştirilmiş tohumların Türkiye Coğrafyasında adapte olması, bu coğrafyada istenilen ürünü vermesi tabii ki hayalcilik olur. Bir de bunlarla mücadele sadece zirai ilaçlara bağımlı kalma işi ile birlikte gerekli verim alınamadığı için bugün bazı ürünlerde ülkemizde olmaması gereken fiyatlar hasıl olmuştur. Tabii bunlar mevcut hükümet tarafından bilinçli olarak uzun vadeli programlar çerçevesinde yapılmıştır. Türkiye’deki en büyük tehlike hal ve tohum yasasıdır. Türkiye’nin 26 ilinde olduğu gibi Trabzon’da da patates üretimi yasaklanmıştır. Trabzon’da patates yiyip rahatsız olan bir kimse yoktur. Türkiye’de 17 yıldır iktidarda olan AK Parti hükümeti izlediği politikalarla, kendilerinin açıkladığı tarıma destek projeleri tamamen tarım yapmamak üzere. Üretmek üzerine değil tarımı bitirmek üzerine projelerdir. Bugün tarıma destek diye vererek övündükleri rakamlar 2002 öncesi mevcut hükümetler tarafından verilenlerin 6’da 1 seviyesinde.



Vadiler Ali Akar Beyin 1994 Projeleridir

TAKA: Son 30 yılla ilgili bir Trabzon değerlendirmesi yapar mısınız?

ERCAN ŞILBIR: Trabzon halkının en son müteşebbis büyüğümüz Sayın Orhan Karakullukçu’nun hizmetlerini sayın büyüğümüz Volkan Canalioğlu’nun da insani yaklaşımlarını bekliyor. Trabzon’un hala daha bir master planı olmadığını ve master planına ihtiyacı olduğunu söylüyorlar. Bunu nasıl söylüyorlar anlamış değiliz. Trabzon’da mevcut AK Parti belediyeciliğinin bugün aday gösterdiği arkadaşımız bir sinevizyon ile yeni terminal projesini basına paylaştı. Bunu Trabzon’a yapacaksa neresine yapacak. Yerini tespit etmiş mi? O terminale uygun otobüsler var mı? Bugün Trabzon’da 35 sene önce görev yapan Orhan Karakullukçu’nun eserlerini görüyoruz. Botanik parkla övünüyorlar. Onun olduğu yerde benim çocukluğum geçti. Orayı olduğu gibi muhafaza etmiş olsalar gerçekten Botanik park olurdu. Demokrat Parti döneminde ilimize 46 tane çay fabrikası yapıldı. Mevcut hükümet bunları sattı. Şimdi de çay ocağı açılışlarını bir maharet olarak gösteriyorlar. Zafer Mahallesi ve Tabakhane’nin projeleri 1994 yılında bizim partimizin belediye başkan adayı Ali Akar’ın projeleridir. Onu bile üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen halen tamamlanmadı. Son yıllarda Trabzon’un gelir kaynağı olan turizm için bile bir çalışma yapılmadı.



STK’lar İle Sözde Değil Samimi İşbirliği

TAKA: Sizde şahit olmuşsunuzdur, en büyük sorun işsizlik bunu nasıl çözebilirsiniz?

ERCAN ŞILBIR: Trabzon’daki istihdam sorununun asıl problemi halkın bilinçsiz bir şekilde köyden şehre göç etmesi ile başladı. Bizim bunu aşabilmemiz için öncelikle vatandaşın tekrar şehirden köye göçünü sağlamamız gerekiyor. Bizim seçim çalışmalarımızda vatandaşlara taahhütümüzden biridir. Köyde 5 inek besleyen birinin sigorta primini belediye olarak biz karşılayacağız. Sütünü de biz alarak  pazarlayacağız. Vatandaşın tekrar geri dönüşünü sağlayınca üretime Dönük çalışmalar da olacak. STK’lar derler dinlenmedi, onların dertlerine çare olunmadı. Buda en büyük sorunlardan bir tanesidir. Bizim belediyecilik anlayışımızda her ay STK’lar ile detaylı istişareler yapılacak. Tanzim satışlarda insanalar rencide ediliyor. Bunların hal üzerinden aynı fiyatla satılması çok kolay. Bunlar Trabzon’un dört bir tarafına ulaştırılır ve kimsede kuyrukta rencide olmaz.

Bayrağı Yere Düşünmeyiz

TAKA: Demokrat Partinin geleceğinin parlak olacağı ifade ediliyor. Sayın Başkan DP kadrolarında o enerjiyi görüyor musunuz?

ERCAN ŞILBIR: Demokrat Parti 73 yıllık dededen gelme partimiz. Partimizin bayrağını ortalara düşürmek bize zul gelir. Partimize bir çok arkadaşımız belediye başkan aday adaylığı müracaatında bulundu. Ancak AK Parti hükümetinin gerek ulusal medyada gerek başka mecralarda uyguladığı baskılardan  dolayı biz hiçbir arkadaşımızın aday adaylığını paylaşmadık. Gerçek Türkiye’nin sahibi olan akil adamlardan 3-4 tanesinin isteği ile bu yola çıktım. Demokrat Partinin kuruluşundan 1946’dan önceki baskı Türkiye’de mevcut. Ben büyüklerimin isteği doğrultusunda bu yola çıktım. Kazamız mübarek olsun.

Beka Meselesi Kendisi İçin Olabilir

TAKA: Sayın Çiller yenikapı mitingine girerken Beka meselesi vardır dedi, siz neler söyleyeceksiniz?

ERCAN ŞILBIR: Çiller’in neden yörünge kaybına uğradığı üzerine fikir yürütelim. Bugün ülkemiz ekonomisinin dibe vurması sonrasında ‘memlekette beka problemi var’ algısı oluşturan AK Partili yetkililer gibi kendisinin de ekonomik problemlerden dolayı bir takım şeylere gebe bırakıldığı için destek verdiğini düşünüyorum. Bugün AK Parti insanları parasız, çaresiz bırakarak ülke için yapılmış bazı hadiseleri kullanarak  mecbur bırakıyor. Tansu Çiller’in orayı mecburiyetlerden kabul ettiği kanaatindeyim. Tansu Hanımın ülkeye yaptıkları ortadadır. Yaptığı icraatlar bizim kalbimizdedir. Orada olması bizim partimiz için bir züldür. Hangi mecburiyetle oraya gittiğini bilemiyorum.



DP’de Partizanlık Yoktur

ERCAN ŞILBIR: Öncelikli olarak Demokrat Parti siyasi bakışı herkesin malumudur. Partimizde particilik vardır, partizanlık yoktur. Bunu da geçmişte rahmetli babamın partimizin iktidar olduğu dönemden görebiliriz. Babam her kesime yakın olmuştur. Her zaman devletin çıkarlarını milletin çıkarlarının üstünde tutmuştur. Belediyemizin idaresinde 73 yıllık birikim kadromuz mevcut. Bizim kadromuz kadar zengin kadro hiçbir partide yoktur olması da mümkün değildir. Bizim partimiz liyakatı ön planda tutuyor.

Genel Başkanımızın Güçlü Bir Vizyonu Var

TAKA: Genel Başkanınız sizden küçük, Sayın Uysal ile ilgili bir değerlendirme ile bitirelim..

ERCAN ŞILBIR: Sayın Gültekin Uysan Genel Başkanımız tamamen Anadolu çocuğu. Eğitim olarak, aile terbiyesi olarak zirvede. Siyasal Bilgiler mezunu. Kendisi zeki, hırslı ve bir o kadar da sakin birisidir. Siyasi tecrübeleri ile olayları güzel analiz ediyor. 3-4 tane yabancı dil bilen memleket sevdalısıdır. Mevcut siyasi liderler arasında mukayese edilemeyecek nitelikte ve vizyondadır.