Cumhuriyet Halk Partisi Ortahisar Belediye Başkan aday adayı Ali Yazıcı ile seçim sürecini konuştuk.
 
TAKA: Sayın Yazıcı sizi biraz daha derinlemesine tanımak ister okurlarımız?
 
ALİ YAZICI: Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ortahisar Belediye Başkan aday adayı Ali Yazıcı, aday gösterilip seçilmesi durumunda yapacağı projeleri ve seçim sürecini anlattı. Yazıcı, esnaf kenti Trabzon’un sürekli göç verdiğini dile getirerek ortak akla vurgu yaptı. Yazıcı, “Denizden kopuğuz. Balık kenti dediğimiz Trabzon’da denizden kaç kilometre mesafede uzaktayız. Denize yaya bile gidilemiyor. İyi bir ekiple bu şehri en iyi yere taşımak bizim asli görevimizdir. Ortak akılla yapılamayacak hiçbir şey yoktur” dedi. Ali Yazıcı 1975 doğumlu Maçka nüfusuna kayıtlı, evli ve 3 çocuk babasıdır. Kuyumculuk mesleği ile uğraşıyorum. Sosyal alanlarda ve sporun içindeyim. STK’larla iç içe çalışan halkın içinden birisiyim.
 
Meslektaşlardan Tam Destek
 
TAKA: Kuyumcular Odası Başkanısınız, meslektaşlarınız adaylığına nasıl yaklaştılar, CHP’den aday gösterilirseniz odayı bırakacak mısınız?
 


ALİ YAZICI: Meslektaşlarımızın şahsıma verdiği destekle birlikte yola çıktık. Bu desteği görmemiş olsaydım bu hamleyi belki de yapmayacaktım. Meslektaşlarımızı ve STK ziyaretlerinde gerek meslektaşlarımız, gerek oda başkanlarımız gerekse sendika başkanlarımız, dernekler bir çok kesimi ziyarete gittim. Esnaf şehri olan Trabzon’da esnafları ziyarete gittiğimde onlardan aldığım özgüvenle yola çıktım. Artık bir yerlerden başlamamız gerektiğini düşünerek yola girdik. Tüm esnaf arkadaşlarımızın da tam desteğini aldım. Kendilerine teşekkür ediyorum.
 
Hayalim Hep Başkanlıktı
 
TAKA: Adaylık ve seçilme şansınızı nasıl görüyorsunuz?
 


ALİ YAZICI: 2007 ila 2009 yılları arasında bir siyasi patinin oluşumunda çakışırken, ‘Bir gün bu şehirde belediye başkanlığı yapacağım’ demiştim. O günkü tarihli bu zamanki tarih arasında 10 yıllık bir süre geçti. 10 yıllık süreçte bugünkü Ortahisar sınırları o günkü Trabzon il sınırları olan belediyeye taliptim. Hayalim hep bu şehri yönetmekti. Bu şehir vizyonu ve tarihi olan bir şehir. Kültür, sanat, spor, esnaf, emekli şehri olan bir kentin yönetim tarzının çok doğru olmadığını gördüm ve daha güzel işlere imza atacağımıza kanaat getirdim. Halkın isteklerine karşı cevap vereceğimiz, kültür varlıklarını ön plana çıkararak tarihi mirası yok etmeden tekrar açık hava müzesi haline getirerek, trafik sorununu görerek, göç veren bir Trabzon’u tersine bir göçü nasıl çeviririzin çalışmalarını yaptık. Bunları belediye başkanı olarak yapabiliriz. Şu anda 2 arkadaş aday adayıyız. Karar verici mercilerin doğru kararı vereceğine inancım sonsuzdur.
 
Ekibim İle Başaracağız
 


Trabzon’da Ortahisar Belediye Meclis Üyeliği için 33 arkadaşımız müracaat etti. Bu arkadaşlarımızın da her biri kendi alanında donanımlı insanlardır. Belediyecilik aklın ilmin ve bilginin olduğu bir ortamdır. Ortak aklı biz ortaya koyarsak tüm STK’ların düşüncelerini alırsak Trabzon’un nasıl olması gerektiğini ekibim ile birlikte yaparız. Bundan Trabzon Halkının hiçbir kuşkusu olmasın.
 
Sandık Sandık Çalıştım
 
TAKA: Her parti gibi CHP’de Ortahisar’ı almak için plan yapıyor nasıl bir çalışma yapacaksınız, propaganda ekibimiz hazır mı?

 

ALİ YAZICI: Biz seçimi nasıl alacağız. Geçmiş yıllarda bizim Trabzon’da 114 bin civarında oyumuz vardı. Bunu aynı şekilde alabilir miyiz? Kesinlikle alırız. Çalışmalarımı yaptığımda şunu gördüm. 2014 ve 2018 seçimlerinde Ortahisar’da 37 bin oyumuz vardı. Biz 37 bin oyun üzerine ne kadar ekleyebilirizin hesabını yaptık. Sandık sandık çalışma yapıyorum. Merkez köylerden olsun şehir merkezinden olsun aile ilişkilerimiz, dostane ilişkilerimiz ve ekip arkadaşlarımız ile çalışmalarımızı yapıyoruz. Halktan da teveccüh görüyoruz.
 
AK Parti’den Oy Alacağım
 
TAKA: Ortahisar seçimi hangi partiler arasında geçer?

 

ALİ YAZICI: Ortahisar’ın seçimi AK Parti ile CHP arasında geçecektir. Sonuç olarak seçim de 68 bin ila 72 bin arasında bir oy oranı ile alınacaktır. Bu 72 bin oyu alan seçimi alır. Ben de bu oyu alabilirim. Ben Ali Yazıcı olarak AK Parti’nin tabanından da oy alacağım. CHP’nin oylarını yükselterek seçimi de kazanacağız. Esnaf olmamın verdiği avantaj, merkez köylerde ki aile bağlarımız hasabiyle dostlarımız ve sevenlerimizin çok olmasından kaynaklı AK Parti’ye giden oylar bize dönecektir. Bugün bunun meyvesini alacağımızı düşünerek ben bu yola çıktım.
 
Projelerim Hazır
 
TAKA: Aday olup seçilirseniz, planladığınızı özel bir projeniz var mı?
 


ALİ YAZICI: 17 maddelik bir projemiz var. Bu projeler sadece bizim gördüğümüz eksikliklerdir. Her görülen eksiklik bir projedir. Aynı zamanda belediyeyi aldığımız zaman hayata geçireceğimiz projeler var. Bunları ortak akılla yapacağız. Bizim bir çok STK’mız var. Bir derneği ziyarete gittik semt pazarı ihtiyacı vardı. Ortahisar’da 3 mahallenin ortak kullanacağı 6 adet semt pazarı yapacağız. İkinci husus trafik sorunu var. Trafik sorunu için kentte günah keçisi dolmuşçular. Dolmuşçulara aslında çok günah biçilmeyecek. Planlamayı doğru yaptığınız zaman şehir trafiği rahatlar. Şehirde dolmuş esnafını mağdur etmeden planlamalar yapılacak. Şehirde 732 adet dolmuş var. Bu sayı hiçbir şekilde artmadı. Yaklaşık bin 500 taksi minibüs olarak 732 dolmuş oldu. O zaman ki yollar yine aynıydı. Trabzon’da o zaman 80 bin araç vardı bugün itibariyle 250 bine yakın araç sayısı var. Trafik master planını mutlaka hayata geçireceğiz. Yeni yapılan Karagöz Meydanının altı mutlaka otopark olmalıdır. Yerin altına ne kadar inilebilirse o kadar inip otopark. Avni Aker’in olduğu bölgenin trafik ve otopark sorunu Avni Aker’in altı otopark üstü sosyal alan olacak. Ortak aklı egemen kılarak şehirde ne ihtiyaç varsa onu yapmak zorundayız. Meydan Parkının altı bugünkü teknolojide rahat otopark olabilir. Karagöz Meydanının altını Uzunsokak veya Tanjant’tan girerek 6 bin araçlı otopark olabilir.
 
Esnaf Kaybediyor
 
Esnafın kaybettiği bir şehiriz. Bir esnaf önce bağlı bulunduğu odaya müracaat edecek. Odadan ne iş yapacağına dair görüş alacak. Oda nüfus oranına göre ihtiyaç varsa belediyeye gönderecek. Belediye o alana bakacak planlama yapılıp vergi dairesine yönlendirilecek. Biz önce alttan başlayacağız. Ama bugünkü kanunlarda ne yazık ki işleyiş tepeden başlıyor. Üsten aşağı gelince hem esnaf şehir kaybediyor hem de sosyal adaletsizlik oluyor.
 
Tarıma Destek
 
Trabzon’u Büyükşehir Belediyesi ile birlikte aldığımızda çok güzel planlamalarımız olacaktır. Bin kişinin çalışabileceği şirket kurmak durumundayız. Tarım kenti olan Trabzon’da kırsal alanlarda neredeyse kimse yaşamıyor. Kırsal kalkınmayı ön plana çıkararak vatandaşlarımızı tekrar köyüne döndürerek toprağını işletme fırsatı vereceğiz. Ürettiği ürünü kapısından alacağız.
 
Değirmendere’ye Yakışır Yaşam Alanı
 
Değirmendere sanayi bölgesi. Orada yaklaşık 220 dönüm arazi var. Şahıs malı. Buralarda güzel bir planlama yapılarak sanayi bölgesini hak ettiği bir yere kimseyi mağdur etmeden hakkaniyetiyle kamulaştırması yapılarak alınabilir. Orada sosyal donatı alanları yapılacak. Maçka deresinin denizle buluştuğu noktada kafetaryalar, teknelerle dere turu, tarihi köprüyü ışıklandırma, rüzgar ve su değirmenleri ile güzel bir turizm alanı olacak.
 
Halk Şehirle Buluşacak
 
Çukurçayır’ın yollarında sorun yaşanıyor. Baronun oradaki Aşıklar Parkının altından tünelle girerek, Çukurçayır eski belediye binasının oradan çıkacak tünelle oradaki halk şehirle buluşabilir. Burada yüzde 8 eğim var. Teleferik bizim önümüze temcit pilavı gibi geliyor. Trafik öncelik ama teleferikte ihtiyaçtı. Forum’un oradan Meydan’a, Meydan’dan Boztepe’ye, Ekopark’a oradan Karlık Tepesine ve Mağmat Boğazına bir teleferik olabilir. Karlık Tepesine güzel seyir terası olacak. İrade ortaya koyulunca yapılmayacak hiç bir şey yoktur. Bütçesi de ortak akılla hazırlanır temin edilir. Ortak akılla yapılamayacak hiçbir şey yoktur.
 
Yıkacağız Ama Yapmayacağız

 
TAKA: Ortahisar’ın en önemli meselesi hangisidir?
 
ALİ YAZICI: Ortahisar’ın en büyük sorunu imardır. Biz yıkacağız ama yıkıp da yapmayacağız. Esnaf şehri dediğimiz Trabzon’da tarihi binalar gün yüzüne çıkarılamıyor. Kemeraltı’nda yapılan projemiz eksik oldu. Belediye başkanımıza bu kadar imkansızlıklar arasında yaptığı için teşekkür ediyoruz. Oranın fikir babası da Kuyumcular Odası olarak biziz. Biz geldiğimiz zamanda ki en büyük projemiz tarihi mirası ön plana çıkarmaktır.
 
Herkesin Gönlüde Yatan Bir Aslan Vardır
 
TAKA: Başkan olduğunuzda mutlaka şu ismi yanımda görmek isterim dediğiniz teknik bir eleman düşündünüz mü?
 
ALİ YAZICI: Herkesin gönlüde yatan bir aslan vardır. Partimizin de ekibimize katacağı arkadaşlar vardır. Ben burada mutlaka ama mutlaka teknik manada çok iyi insanlar var. Onları da yanımızda göreceğiz.
 
Kuyumcu Kent Yapılacak
 
TAKA: Sayın başkan Trabzon’da kuyumcular köyü kurulabilir mi?
 
ALİ YAZICI: Trabzon’da kuyumcu köyü ile ilgili çalışmamız vardı. ‘Trabzon Kuyumcu Kent’ projesi yapıldı. İnşallah önümüzdeki aylar içinde benim başkanlığımda yapmak nasip olacak. Tabakhane’den aşağı inen sahil bandında 6 dönümlük bir alanda kuyumcu kent olacak. Trabzon Türkiye’de altın konusunda önemli 3 şehirden birisidir. İstanbul, Kahramanmaraş ve Trabzon. Trabzon hasır bileziği, kazazı ve telkârisine coğrafi işaret alarak bölgemizin ürününe yakışır bir kent kuracağız.
BAHATTİN BAŞTÜRK